Στις 21 Νοεμβρίου η Ρωσία έπληξε περίχωρα της στρατιωτικο-βιομηχανικής πόλης Ντνίπρο στα νότια της Ουκρανίας με έναν πύραυλο που μπορεί να φέρει πολλαπλές συμβατικές κεφαλές. Η Ουκρανία αναγνώρισε το όπλο ως βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς που εκτοξεύτηκε από το πυραυλικό σύστημα Kedr. Η Ρωσία δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά τέτοιο όπλο κατά της Ουκρανίας, αν και πριν από την επίθεση στο Ντνίπρο είχε κάνει δύο δοκιμές στο Αστραχάν στην Κασπία Θάλασσα.
Ερευνα για την επίθεση και εκτίμηση των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη στο ΝΑΤΟ (με επικεφαλής Βρετανό υποπτέραρχο), αλλά και στο Κολοράντο Σπρινγκς των ΗΠΑ (με επικεφαλής Αμερικανό πτέραρχο). Επίσης το συγκεκριμένο θέμα παρακολουθούν ειδικοί της νατοϊκής αεράμυνας σε Ρετζίκοβο/Πολωνία και Ντεβασέλου/Ρουμανία. Και οι τρεις αναλυτές (τα στοιχεία τους είναι αποκλειστικά στη διάθεση του υπογράφοντος) επισημαίνουν ότι πολλά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας κατασκευής ΗΠΑ και Ισραήλ μπορούν να αναχαιτίσουν πολλαπλές κεφαλές βαλλιστικών πυραύλων ενδιαμέσου βεληνεκούς. Συστήματα όπως το SM-3 του Aegis ή το Aegis Ashore, καθώς και πιθανότατα το Arrow 3 των Ισραηλινών ως και το THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) των Αμερικανών μπορούν απολύτως να αντιμετωπίσουν αυτό το είδος απειλής, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.
Σημειώνεται ότι ο οικονομικός παράγοντας αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση από την ίδια την αναχαίτιση, καθώς η καταστροφή όλων των κεφαλών βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς θα απαιτούσε μεγάλο αριθμό αναχαιτιστικών συστημάτων. Απόρρητη έκθεση του αεροπορικού επιτελείου της Ουκρανίας αναφέρει ότι το Κίεβο αρχίζει άμεσα διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον για την απόκτηση ενός συστήματος αεράμυνας ικανού να αντιμετωπίσει και τέτοιες επιθέσεις.
Ο Πούτιν, στις 21 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ότι η χώρα του εκτόξευσε έναν νέο τύπο πυραύλου σε μια επίδειξη στρατιωτικής ισχύος που είχε σκοπό να αποτρέψει τους συμμάχους του Κιέβου από περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο Oreshnik, που σημαίνει «φουντουκιά» στα αγγλικά, είναι μια νέα εφεύρεση που τα δυτικά συστήματα αεράμυνας δεν θα μπορούσαν να αναχαιτίσουν.
Νορβηγός αναλυτής με 20ετή εμπειρία στα πυραυλικά ανέφερε στον υπογράφοντα ότι οι Ρώσοι διέλυσαν το RS-26 RUBEZH ή απλώς το «κανιβάλισαν» και μετά συνέθεσαν αυτόν τον νέο πύραυλο με μερικές αναβαθμίσεις και μια νέα ονομασία. Για το RS-26 πολλά είναι γνωστά. Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 2011 και δοκιμάστηκε επιτυχώς το 2012, ενώ ήταν ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς (που έχει δυνατότητες προώθησης σε στρατηγικό) βάρους 36.000 κιλών, με δυνατότητα πυρηνικής κεφαλής και γνωστό βεληνεκές 5.800 χιλιομέτρων. Ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε κατά της Ουκρανίας είναι μία παραλλαγή του.
Προχθές οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για το Oreshnik («φουντουκιά»), υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα είναι απλώς ένα διαφορετικό όνομα για έναν παλαιότερα γνωστό πύραυλο που ονομαζόταν αρχικά «Kedr», μεταφρασμένο ως «κέδρος», τον οποίο η Ρωσία δοκίμασε τον Οκτώβριο του 2023 και τον Ιούνιο του 2024.
Εκτιμάται ότι είναι πολύ σημαντικό να μην αντιδράσουμε υπερβολικά, είπαν στον υπογράφοντα όλοι οι αναλυτές προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο πύραυλος δεν είναι κάτι ιδιαίτερα νέο, παρά τα όσα είπε ο Πούτιν στις 21 Νοεμβρίου.
Αμερικανός αξιωματούχος από το Ράμσταιν της Γερμανίας, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επανέλαβε ότι ενώ «λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όλες τις απειλές κατά της Ουκρανίας, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου μερικά βασικά στοιχεία. Η Ουκρανία έχει αντέξει σε αμέτρητες επιθέσεις από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων με σημαντικά μεγαλύτερες κεφαλές από αυτό το όπλο».
Η Ρωσία μπορεί να επιδιώκει να χρησιμοποιήσει αυτή την ικανότητα για να προσπαθήσει να εκφοβίσει την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της και να προκαλέσει την προσοχή στον χώρο των πληροφοριών, αλλά δεν θα αλλάξει το παιχνίδι σε αυτή τη σύγκρουση. Αυτό που είναι δυνητικά νέο είναι η παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση, το επίπεδο έντασης και οι ρωσικές απειλές κλιμάκωσης σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Βορειοκορεατών για να πολεμήσουν την Ουκρανία.