Ναυτική άσκηση IMX: Για πρώτη φορά θα συμμετέχει και το Ισραήλ

Το Ισραήλ μετέχει για πρώτη φορά σε ναυτική άσκηση στην Ερυθρά Θάλασσα, που τελεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και συμπεριλαμβάνει σχεδόν 60 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, ορισμένοι από τους οποίους δεν αναγνωρίζουν το εβραϊκό κράτος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Τρίτη, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, 9.000 άτομα και 50 πολεμικά πλοία από περισσότερες από 60 χώρες και διεθνείς οργανισμούς μετέχουν στη διεθνή ναυτική άσκηση (IMX), που άρχισε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει 18 ημέρες.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη άσκηση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον κόσμο, με περισσότερα από 80 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πρόσθεσε το αμερικανικό Ναυτικό από το Μπαχρέιν, όπου έχει τη βάση του ο 5ος Αμερικανικός στόλος. Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβισάι Αντράεε, επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι το εβραϊκό κράτος θα μετείχε «για πρώτη φορά» στην άσκηση ΙΜΧ.

 

Η τελευταία πραγματοποιείται σε μια συγκυρία ισχυρών εντάσεων στην περιοχή μεταξύ των ανησυχιών σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και αρκετών επιθέσεων των Υεμενιτών ανταρτών, με μη επανδρωμένα και πυραύλους, εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Συμμετέχουν χώρες που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ

Τα Εμιράτα είναι μέλη του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού και επεμβαίνουν στην Υεμένη από το 2015 υποστηρίζοντας τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κατά των ανταρτών Χούθι. Τα Εμιράτα έγιναν στόχος των Χούθι τρεις φορές τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα τρεις μετανάστες εργάτες να σκοτωθούν σε επίθεση με μη επανδρωμένα και πυραύλους των σιιτών ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν στη ναυτική άσκηση περιλαμβάνονται συγκεκριμένα η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, το Ομάν και η Υεμένη, που δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.

Το σαουδαραβικό βασίλειο και το εβραϊκό κράτος διακατέχονται ωστόσο από την ίδια βούληση να εξουδετερώσουν την επιρροή του Ιράν στην περιοχή. Το Ισραήλ μετείχε ήδη σε πρώτες κοινές ναυτικές ασκήσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν το Νοέμβριο, ένα χρόνο μετά την εξομάλυνση των σχέσεών του με τις δυο χώρες του Κόλπου.

 

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, οι Χούθι κατέλαβαν ένα πλοίο με σημαία των Εμιράτων στην Ερυθρά Θάλασσα, στ’ ανοιχτά της Χοντέιντα, στη δυτική Υεμένη που μαστίζεται από τον πόλεμο, δηλώνοντας ότι μετέφερε στρατιωτικό υλικό, κάτι που διέψευσαν τα Εμιράτα.

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό είχε ανακοινώσει εξάλλου στις 22 Ιανουαρίου ότι συνέλαβε ένα πλοίο –που προερχόταν από το Ιράν και μετέφερε 40 τόνους λιπάσματος, του οποίου τα συστατικά μπορούν να χρησιμεύσουν στην κατασκευή εκρηκτικών– σε θαλάσσια οδό που χρησιμοποιών οι Χούθι για να προμηθεύονται όπλα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου

Ναυτική άσκηση IMX: Για πρώτη φορά θα συμμετέχει και το Ισραήλ

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αλλάζει στο πώς διοικείται το Δημόσιο

Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε την περασμένη εβδομάδα νομοσχέδιο του Υπουργού Εσωτερικών, κος Μάκης Βορίδης το οποίο αφορά στην  “πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα”. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 7 Δεκεμβρίου 2022.  Σύμφωνα με την έκθεση ανάλυσης

Ρότα ανάπτυξης για την κρουαζιέρα στα Χανιά το 2022

Με δυναμικό τρόπο αναπτύχθηκε το 2022 η κρουαζιέρα στα Χανιά, προσθέτοντας θετικά στοιχεία στην πολύ καλή εικόνα της τουριστικής περιόδου για την περιοχή. Η περίοδος της κρουαζιέρας για το 2022 «άνοιξε» στα Χανιά τον Μάρτιο με δύο αφίξεις πλοίων και

ΚΚΕ: Ο Μανώλης Συντυχάκης χαιρέτισε το 15ο Συνέδριο των Αξωματικών του Λιμενικού Σώματος

«Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για τον λαό και ασφαλώς και για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος» σημείωσε κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο 15ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ), ο βουλευτής του

Ναρκωτικά, όπλα και αρχαία έκρυβε σε τροχόσπιτο (εικόνες)

Αρχαιότητες τις οποίες σκόπευε να βγάλει στο “σφυρί” είχε στην κατοχή του ένας Έλληνας, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής με οργανωμένη επιχείρηση που εκτελέστηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Κομοτηνής σε περιοχή της Ροδόπης, έπειτα από αξιοποίηση στοιχείων. Κατά την διάρκεια