«Ναυμαχία» για της κορβέτες: Αναδιάταξη δυνάμεων από Ιταλούς και Γάλλους με νέες πιο δελεαστικές προτάσεις – Την «pole position» διεκδικούν οι «μονομάχοι»

Οι Γάλλοι επέστρεψαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο με τον ίδιο τον Pierre Eric Pommellet Διευθύνων Σύμβουλο της Naval Group να καταθέτει νέα βελτιωμένη πρόταση για τις κορβέτες Gowind .

Αν και όλα δείχνουν ότι η απόφαση για την επιλογή των καινούργιων κορβετών του Στόλου όπως και για μια σειρά από άλλα κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα θα ληφθεί μετά τις εκλογές, οι δύο «μονομάχοι»-η Ιταλική Fincantieri και η Γαλλική Naval Group– για το πιο σημαντικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού ανασυντάσσονται προκειμένου να βρεθούν σε πλεονεκτική θέση όταν φτάσει η στιγμή της επιλογής.

Ενώ ταυτόχρονα  εκτός από τις δύο μεγάλες εταιρίες στη «ναυμαχία» εμπλέκονται και οι δύο κυβερνήσεις με πρόθεση να ασκήσουν τη μέγιστη επιρροή στην Αθήνα. Ήδη το θέμα συζητήθηκε εκ νέου στη συνάντηση Μητσοτάκη –Μακρόν στις Βρυξέλλες και παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν μετέβη τελικά στα ναυπηγεία της Lorient η επίσκεψη παραμένει ανοιχτή με πιθανότητες να πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου μήνα. Ενώ την ίδια ώρα και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Μελόνι φαίνεται ότι αναλαμβάνει δράση αν και σε πολιτικό επίπεδο η πρόσφατη συμφωνία της Ρώμης με την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης για φυσικό αέριο ύψους 8 δις δολαρίων προκάλεσε τη δυσφορία της Αθήνας.

image161

Με βασικό τους όπλο την πολύ ισχυρή κορβέτα Doha η οποία υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού καθώς διαθέτει εκτόπισμα που παραπέμπει σε φρεγάτα αλλά και την επένδυση στα ναυπηγεία Ελευσίνας, οι Ιταλοί της Fincantieri αισιοδοξούν ότι στην τελική αναμέτρηση θα έχουν κερδίσει την «poleposition» που θα τους οδηγήσει στην επικράτηση. Με δεδομένη την απαίτηση της Αθήνας για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή  Ελληνικών εταιρειών στο κατασκευαστικό πρόγραμμα οι Ιταλοί της Fincantieri μαζί με τη ΟΝΕΧ η οποία ήδη συμμετέχει στην εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας προχώρησαν σε υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με Ελληνικές αμυντικές εταιρείες. Ενώ δεσμεύονται για εξ΄ ολοκλήρου κατασκευή στην Ελλάδα των τριών από τις τέσσερις κορβέτες σε περίπτωση που κερδίσουν το πρόγραμμα.

Οι Γάλλοι επέστρεψαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο με τον ίδιο τον Pierre Eric Pommellet Διευθύνων Σύμβουλο της Naval Group να καταθέτει νέα βελτιωμένη πρόταση για τις κορβέτες Gowind με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και χρηματοδότησης, δέσμευση της εταιρείας για σημαντική συμμετοχή της Ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου υποστήριξης καθώς η προηγούμενη πρόταση δεν κάλυψε σε αυτό το ζήτημα τις απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Ενώ ως δεδομένο θεωρείται στην πρόταση η ναυπήγηση τριών από τα τέσσερα πλοία στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τα οποία οι Γάλλοι φέρονται ήδη να έχουν συμφωνήσει για συνεργασία. Για τη βελτιωμένη Γαλλική πρόταση έχει ήδη ενημερωθεί τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Σε τεχνικό επίπεδο η αρμόδια επιτροπή του Πολεμικού Ναυτικού έχει ήδη καταλήξει από τα τέλη του 2022 ότι τόσο η Ιταλική Doha όσο και η Γαλλική Gowind καλύπτουν απόλυτα τις επιχειρησιακές ανάγκες του Στόλου ενώ έχει προχωρήσει στην πλήρη αξιολόγηση και των δύο προτάσεων αναλύοντας κάθε πτυχή τους και προβάλλοντας τόσο τα ισχυρά όσο και τα αδύνατα σημεία τους. Και πάνω σε αυτή την αξιολόγηση αλλά και στις παρατηρήσεις-διευκρινήσεις που έχει ζητήσει από τις δύο εταιρείες τόσο οι Γάλλοι όσο και οι Ιταλοί επανέρχονται με τις βελτιωμένες τους προτάσει.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Βελτίωση του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σας ενημερώνουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017, η οποία βελτιώνει τον

Συγχαρητήριο μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με το

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση θανατηφόρων λοιμώξεων από τη θάλασσα λόγω υπερθέρμανσης

Η συνεχής θέρμανση του κλίματος θα μπορούσε να αυξήσει τις θανατηφόρες λοιμώξεις από τη θάλασσα! Τα βακτήρια Vibrio vulnificus αναπτύσσονται σε ζεστά ρηχά παράκτια νερά στη θάλασσα και μπορούν να μολύνουν έναν άνθρωπο μετά από ένα κόψιμο ή ένα τσίμπημα

Μετάβαση στο περιεχόμενο