Νέα ένταση στις σχέσεις Γαλλίας – Βρετανίας από τη μεταναστευτική κρίση

Νέα κόντρα στις σχέσεις Γαλλίας-Βρετανίας πυροδότησε το ναυάγιο στα στενά του Καλαί, που στοίχισε τη ζωή σε 30 μετανάστες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δημοσιοποίησε την επιστολή που έστειλε στον Εμανουέλ Μακρόν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, κίνηση που προκάλεσε την οργή του Γάλλου προέδρου.

 

Η πρόσφατη τραγωδία με τον πνιγμό δεκάδων ανθρώπων που επιχείρησαν να περάσουν με φουσκωτή λέμβο από τη Γαλλία στη Βρετανία θυμίζει ότι το στενό της Μάγχης δεν είναι το μόνο που χωρίζει τις δυο χώρες. Μια μέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τζόνσον –  Μακρόν, ο Βρετανός πρωθυπουργός απευθύνει επιστολή με υποδείξεις για αντιμετώπιση της κρίσης στο Γάλλο πρόεδρο, δημοσιοποιώντας το περιεχόμενό της στο τουίτερ προκαλώντας οργισμένη αντίδραση.

 

«Εκπλήσσομαι με την έλλειψη σοβαρότητας, οι ηγέτες δεν επικοινωνούμε για τέτοια θέματα μέσω tweets ή δημοσιευμένες επιστολές. Δεν είμαστε πληροφοριοδότες. Οι υπουργοί θα εργαστούν σοβαρά για να διευθετήσουν το ζήτημα με σοβαρούς ανθρώπους» δήλωσε κατόπιν ο Γάλλος πρόεδρος.

Ακολουθεί η ακύρωση της γαλλικής πρόσκλησης προς την Βρετανή υπουργό Εσωτερικών του, Πρίτι Πάτελ, που δεν θα μπορέσει να πάρει μέρος στη συνάντηση της Κυριακής με άλλους Ευρωπαίους υπουργούς για το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Στο τεταμένο κλίμα προστίθεται και ο δεύτερος μέσα σε ένα χρόνο αποκλεισμός του τούνελ της Μάγχης από Γάλλους ψαράδες, καθώς οι άδειές τους για ψάρεμα στο θαλάσσιο πέρασμα εκκρεμούν εδώ και 11 μήνες.

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου… Και, πιστέψτε με, οι Εγγλέζοι δεν θα περάσουν μαγικά Χριστούγεννα, γιατί θα τους χαλάσουμε τη γιορτή» απειλεί ένας Γάλλος ψαράς. Συνάδελφοί τους από νωρίς εμπόδιζαν βρετανικό πλοίο να δέσει στο γαλλικό λιμάνι του Σεν Μαλό.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ποπόρου

Νέα ένταση στις σχέσεις Γαλλίας – Βρετανίας από τη μεταναστευτική κρίση

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημοσκόπηση ALCO: Κάτω από 8 μονάδες η διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εξακομματική η Βουλή

Προβάδισμα 7,7 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει σε δημοσκόπησή της για τον Alpha η εταιρεία ALCO. Προβάδισμα 7,7 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της ALCO για τον Alpha. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα

ΑΝΕΚ: Ξεκινά η διαδικασία για τη συγχώνευση με απορρόφηση από την Attica Group

Την έναρξη της διαδικασίας για τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝΕΚ από την Attica Group γνωστοποίησε η τελευταία με ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα: Η «ATTICA ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» (εφεξής η «Εταιρία» ή «ATTICA»), σε συνέχεια της από 23.9.2022 ανακοίνωσής της περί

Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών: Δωρεά 20 εξοπλισμένων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ

Η τελετή παράδοσης της δωρεάς 20 σύγχρονων και πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων οχημάτων προς το ΕΚΑΒ από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) μέσω του φορέα συλλογικής κοινωνικής προσφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας «Συν-Ενωσις», πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσία του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, της υφυπουργού

ΥΠΕΘΑ: Σύσκεψη για θέματα αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο

Ευρεία σύσκεψη των εμπλεκόμενων αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών Ελλάδας και Κύπρου για θέματα αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή του 1974, πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Εθνικής ‘Αμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, στο ΥΠΕΘΑ.   Όπως ανακοινώθηκε, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής