Νέες κινήσεις των οικογενειών Λασκαρίδη και Δελαπόρτα στα φορτηγά πλοία

Του Γιώργου Γεωργίου

“Η αγορά βρίσκεται σε υγιή επίπεδα. Μπορεί να μην καταγράφεται η τρελή πορεία που βλέπουμε στα containerships, αλλά παρουσιάζει αρκετά θετικά στοιχεία”. Με αυτήν τη φράση περιγράφει συνοπτικά στο Capital.gr στέλεχος κορυφαίου ελληνικού εφοπλιστικού ομίλου τη ναυλαγορά μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Οδηγός της αγοράς είναι η Κίνα. Η πρόσφατη επιβράδυνση της ζήτησης από την ασιατική χώρα συνέβαλε τα μέγιστα στην υποχώρηση των ναύλων. Ωστόσο, ο κλάδος επέδειξε ανθεκτικότητα και η αναμενόμενη επάνοδος των Κινέζων μετά την πρωτοχρονιά και τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον προσεχή Φεβρουάριο, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ενισχυτικά για τη ναυλαγορά.

Την ίδια ώρα, η εικόνα στο μέτωπο της προσφοράς είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική. “To ξηρό φορτίο είναι ένας από τους ναυτιλιακούς κλάδους με τις λιγότερες επενδύσεις” σημειώνουν οι αναλυτές της Breakwave Advisors. Το αποτέλεσμα αυτού είναι το βιβλίο παραγγελιών να διαμορφώνεται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

“Το χαμηλό βιβλίο παραγγελιών και το γεγονός ότι τα πιο γνωστά ναυπηγεία προσφέρουν διαθέσιμες προς κατασκευή θέσεις από το 2024 και μετά (λόγω υπερπληθώρας παραγγελιών containerships), σημαίνει ότι ίσως υποχωρήσουν οι παραδόσεις πλοίων, οδηγώντας σε επιβράδυνση της ανάπτυξης του στόλου των bulk carriers κάτω από το 2% την επόμενη διετία. Αυτό θα δημιουργήσει ένα ακόμη πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την αγορά και για μακρύτερο χρονικό διάστημα” σημειώνει η ναυλομεσιτική Intermodal.

Πού κινούνται τα ναύλα

Ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς, Baltic Dry Index, έκλεισε την Παρασκευή με εβδομαδιαία άνοδο 3,2%.

Τα μέσα ημερήσια ναύλα στα μεγάλα πλοία της αγοράς, τύπου capesize, έφτασαν τα 40.035 δολάρια. Στα μικρότερα panamaxes, τα ημερήσια ναύλα διαμορφώθηκαν σε 27.610 δολάρια και στα supramaxes τα 27.954 δολάρια. Σύμφωνα με τη Seasure Shipbroking, όλα τα μεγέθη πλοίων κινήθηκαν ανοδικά σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι στα μέσα Οκτωβρίου, τα ναύλα “σκαρφάλωσαν” στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών. Ενδεικτικά, τα capes “έβγαζαν” 86.953 δολάρια ημερησίως και τα panamaxes 37.401 δολάρια την ημέρα.

Τα νούμερα αυτά υποδεικνύουν ότι η αγορά κινήθηκε με “φρενήρη” ρυθμό το τρέχον έτος, κι ενώ στη διάρκεια του 2020, τα ναύλα σε όλα τα μεγέθη έφτασαν κάτω από τα 5.000 δολάρια ημερησίως.

Οι ελληνικές κινήσεις

Φυσικά, η μεγάλη είδηση των τελευταίων εβδομάδων είναι οι νέες μαζικές αγορές μεταχειρισμένων bulk carriers από την Costamare του Κωστή Κωνσταντακόπουλου. (https://www.capital.gr/epixeiriseis/3600909/mega-paraggelia-okto-containerships-apo-tin-costamare-tou-k-konstantakopoulou)

Ωστόσο, μιας και οι Έλληνες εφοπλιστές είναι από τους πιο δραστήριους διεθνώς στην αγορά, πραγματοποιούνται διαρκώς ενδιαφέροντα deals, τόσο σε επίπεδο ναυλώσεων όσο και σε επίπεδο αγοραπωλησιών.

Σε ένα από αυτά, η Lavinia Bulk της οικογένειας Λασκαρίδη φέρεται να έκλεισε ναύλωση για το kamsarmax “Artemis” (χωρητικότητας 82.000 dwt και κατασκευής 2013). Η Seasure Shipbroking σημειώνει ότι η ναύλωση θα έχει διάρκεια ένα έτος, με το τίμημα να υπολογίζεται σε 23.500 δολάρια ημερησίως.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η εταιρεία διαχειρίζεται 53 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Παράλληλα, δύο διαφορετικές ναυλομεσιτικές πηγές συνδέουν την Meadway Shipping & Trading του Κώστα Δελαπόρτα με την πώληση του handysize “Targa” (χωρητικότητας 28.419 dwt και κατασκευής 2009), έναντι 14,1 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για ικανοποιητικό τίμημα, δεδομένου ότι ο οίκος VesselsValue αποτιμούσε την αξία του πλοίου, κατά την ημέρα της πώλησης, στα 13,3 εκατ. δολάρια.

Η ναυτιλιακή είναι δραστήρια στην αγορά μεταχειρισμένων, με διάφορους ναυλομεσίτες να σημειώνουν πως κινήθηκε εσχάτως για την απόκτηση δύο βαποριών. Με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στην ιστοσελίδα της, διαχειρίζεται εννέα bulk carriers.

Τον περασμένο Απρίλιο έγινε γνωστό ότι τα αδέρφια Δελαπόρτα θα ακολουθήσουν διαφορετικούς “ναυτιλιακούς δρόμους”, χωρίζοντας το στόλο της Meadway Shipping & Trading στα δύο. Έτσι, ο Κώστας παρέμεινε στα ηνία της Meadway Shipping & Trading και ο Γιώργος ανέλαβε τη Meadway Bulkers.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρουσία Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Άσκηση «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22»

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022 και στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Άνευ Στρατευμάτων (ΤΑΑΣ) «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-22», εξετάστηκε επεισόδιο εικονικής εφαρμογής των διαδικασιών αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής αεροσκάφους RENEGADE, σκοπός του οποίου ήταν η εφαρμογή των ενεργειών για την έγκαιρη και αποτελεσματική αναγνώριση

Επίσκεψη στο ΓΕΕΘΑ Κλιμακίου των Εθνικών Στρατιωτικών Αντιπροσώπων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ στο SHAPE

Την Τρίτη 04 Οκτωβρίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχτηκε στο ΓΕΕΘΑ τους Εθνικούς Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους (National Military Representatives – NMRs) στο SHAPE, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής τους στην Ελλάδα. Κατά τον χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε

Νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας» ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού

Ένα από τα πιο αξιόπιστα ονόματα στον διεθνή κλάδο των πολυτελών ξενοδοχείων πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα επιχειρηματική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά στο χώρο της «μικρής κρουαζιέρας», που είναι ιδανική για την ελληνική αγορά του θαλάσσιου τουρισμού. Η Four Seasons

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ απ’ τον Σύλλογο Περουβιανών Ελλάδας

Μια εξαιρετική εκδήλωση πολιτισμού με την συμμετοχή Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ έγινε προ ημερών στην υπέροχη αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά απ’ τον Σύλλογο Περουβιανων Ελλάδας! Τιμήθηκε η πολύ γνωστή στην χώρα της Ψυχολόγος, συγγραφέας και ζωγράφος MARIA ROJO για το