Νέο «ρήγμα» στη συγκυβέρνηση: Επεισόδιο Ζουράρι – Κοτζιά για το Σκοπιανό

Ακόμα ένα επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του Κώστα Ζουράρι σε εκδήλωση του ΥΠΕΞ για τις νομικές πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Έχουμε πάθει σμίκρυνση κεφαλής». Αυτό δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Βουλής Κώστας Ζουράρις σε ημερίδα για τις νομικές πτυχές της συμφωνίας των Πρεσπών. Στην ημερίδα ο κ. Ζουράρις πήρε το λόγο από τον Νίκο Κοτζιά με το ζόρι, αφού δεν ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει.

«Εμάς τους Μακεδόνες μας ακρωτηριάσατε στο καθ’ ολοκληρίαν Ακρωτηριάσατε το όνομα μας που είναι τμήμα της ταυτότητας μας» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Το στραβό όνομα, προειδοποίησε ο Κώστας Ζουράρις, προκαλεί δυστυχίες.

Τη στιγμή που πήρε το λόγο ο κ. Ζουράρις, ο υπουργός Εξωτερικών ήταν έτοιμος να κλείσει η συζήτηση.

Ο κ. Κοτζιάς αντέδρασε σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι Βουλή εδώ», και τονίζοντας ότι η συζήτηση ολοκληρώθηκε. «Το πρόγραμμα έλεγε ότι μετά θα γίνουν ερωτήσεις και εισηγήσεις κι αυτό κάνω» απάντησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, με τον υπουργό Εξωτερικών να υπαναχωρεί για να μην δοθεί έκταση στην αντιπαράθεση.

Κοτζιάς : Η κυβέρνηση θέλει λύσεις, όχι διαιώνιση προβλημάτων

«Είμαστε μια κυβέρνηση και είμαι ένας υπουργός Εξωτερικών που θέλουμε λύσεις. Οπαδός της διαιώνισης και αναπαραγωγής προβλημάτων δεν είναι στην δικιά μου αντίληψη».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κλείνοντας τις εργασίες της επιστημονικής ημερίδας για τις νομικές πτυχές της Συμφωνίας- που διεξήχθη σήμερα υπό τη διοργάνωση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών- με μία συνολική αποτίμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και της στρατηγικής υλοποίησής της.

«Η συμφωνία είναι ένας ειρηνικός συμβιβασμός αποτέλεσμα μιας κουλτούρας συμβιβασμού και συναίνεσης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών καθηγητής Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε πρωτίστως τον δημοκρατικό χαρακτήρα της σημερινής συζήτησης όπου κλήθηκαν οι πιο διαφορετικές γνώμες, όπως είπε, να τοποθετηθούν και ευχαρίστησε ιστορικούς και νομικούς που έριξαν φως σε πολλές πτυχές τόσο της ιστορικότητας της περιοχής, όσο και των νομικών πτυχών της συμφωνίας και του ζητήματος γενικότερα.

Παράλληλα, όμως, άσκησε κριτική τονίζοντας ότι δεν θεωρεί «επιστημονικά έντιμο το να εμφανίζεται ότι υπάρχει μία ασυνέχεια στην ελληνική πολιτική και την συμφωνία που έκανε η σημερινή κυβέρνηση» αντιμέτωπη μάλιστα με τα τετελεσμένα με τα οποία βρέθηκε.

Ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια να μειωθεί το εύρος και το βάθος των κερδών σε αυτή την προσπάθεια», υπεραμύνθηκε της συμφωνίας και ανέπτυξε τα βασικά οφέλη αυτής για τη χώρα μας επισημαίνοντας ότι «κάναμε μία συμφωνία που να έχουν κέρδη και οι δύο πλευρές μέσα από ένα συμβιβασμό». «Χωρίς συμβιβασμό δεν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος σε αυτά που πήρε η χώρα μας τόνισε τη σημασία της αλλαγής του ονόματος της γειτονικής χώρας, όνομα γενικής ισχύος και για διακρατικές και για διεθνείς σχέσεις, αλλά και ότι με τη συμφωνία εξαφανίστηκε το κύριο ζήτημα του αλυτρωτισμού.

Σε αυτό το σημείο είπε «ότι δεν είναι έντιμη συμπεριφορά απέναντι στη ιστορία» να μην αναγνωρίζεται η σημασία της αποδοχής αλλαγής του άρθρου 49 του συντάγματος της πΓΔΜ με το δικό μας 118 για την ελληνική ομογένεια.

Εμείς θέλαμε να γίνει η Θεσσαλονίκη η πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων όπως πάντα ήτανε» είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών.

Ασκώντας κριτική στους επικριτές της συμφωνίες είπε ότι στην χώρα μας υπάρχουν δύο είδη πολιτικής: Η μία που της αρέσει να υπάρχουν και αναπαράγουν προβλήματα και να βρίσουν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και ή άλλη που θέλει λύσεις. Η υπόθεση η δική μας είναι να λύνουμε προβλήματα» είπε.

https://www.eleftherostypos.gr/politiki/267944-zoy…

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωπολιτικοί «ύφαλοι» στη ρότα της ναυτιλιακής βιομηχανίας

Τα σήματα κινδύνου για το μέλλον της ναυτιλιακής βιομηχανίας έρχονται όλο και πιο ηχηρά, με τη μεγάλη έρευνα της Lloyd’s List να εξετάζει τους παράγοντες που προκαλούν ανησυχία. ΟΠΩΣ τονίζουν τα στελέχη του κλάδου, η μεγαλύτερη απειλή για τη ναυτιλία

Βραβεία Γενναιότητας από τον ΙΜΟ

Το Βραβείο Εξαιρετικής Γενναιότητας στη Θάλασσα του IMO για το 2024 απονεμήθηκε σε δύο ομάδες υποψηφίων: τον καπετάνιο και το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου Marlin Luanda, για την κατάσβεση πυρκαγιάς μετά από επίθεση με μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, και τον καπετάνιο

Η επόμενη ημέρα για τη Συρία

Η κατάκτηση της Συρίας από τους τζιχαντιστές είναι ένα τραγικό γεγονός, όχι μόνο για τους χριστιανούς αλλά και για τις άλλες μειονότητες. Η Δύση και ιδιαίτερα η Γαλλία, που άλλοτε ήταν η κυρίαρχη δυτική δύναμη στην περιοχή, είναι υπεύθυνες γι’

Τί γυρεύει ο Αρχηγός στο Άγιο Όρος;

Για εκτέλεση υπηρεσίας στο Άγιο Όρος θα βρίσκεται από 9-12 Δεκεμβρίου 2024 ο Αρχηγός ΛΣ και, μάλιστα, χωρίς καταβολή οδοιπορικών εξόδων. Τόσο πολυήμερες μετακινήσεις επικεφαλής φορέων κεντρικής κυβέρνησης στην Αθωνική Πολιτεία δεν είναι συνηθισμένες. Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα υπηρεσιακά ζητήματα

Μετάβαση στο περιεχόμενο