Νέοι κομάντος με υπερόπλα στον ελληνικό στρατό

Η νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου που περιλαμβάνει την αφρόκρεμα όλων των Ειδικών Δυνάμεων στόχος είναι να αποτελέσει το πιο αποτελεσματικό όπλο όταν απαιτηθεί.

Εξοπλισμένοι με μερικά από τα καλύτερα όπλα που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια οι Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι οι έλληνες «κομάντος».

Επιδίωξη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, είναι η νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), η οποία περιλαμβάνει την αφρόκρεμα όλων των Ειδικών Δυνάμεων, να αποτελέσει όχι απλώς το 4ο «όπλο» του Ελληνικού Στρατού αλλά και το πιο αποτελεσματικό όταν απαιτηθεί.

Εξάλλου από την πρώτη στιγμή ο βασικός στόχος που είχε θέσει η στρατιωτική ηγεσία για τη δημιουργία της ΔΕΠ ήταν να είναι αυτοδύναμη σε προσωπικό και μέσα. Και αυτό για να μπορεί να δρα και να επεμβαίνει ακαριαία. Υπό αυτά τα δεδομένα, νέα οπλικά συστήματα που εντάσσονται στο δυναμικό του Στρατού προορίζονται και για τις Ειδικές Δυνάμεις. Οπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, όλα τα νέα όπλα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι Ειδικές Δυνάμεις ενισχύουν την αποτρεπτική τους ικανότητα και αποτελεσματικότητα.

Παράδειγμα

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 44 τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117 που παρελήφθησαν (ως πλεονάζοντα από τις ΗΠΑ). Μέρος αυτών, σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, θα εξοπλίσουν τη ΔΕΠ. Τα Μ1117, δοκιμασμένα από τους Αμερικανούς στο παρελθόν σε Ιράκ και Αφγανιστάν, θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμα για τους κομάντος καθώς προσφέρουν ταχεία διείσδυση και εκτέλεση ελιγμών σε κάθε είδους έδαφος.

Λόγω της ενισχυμένης θωράκισής τους παρέχουν προστασία από οπλισμό μικρού διαμετρήματος, νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Θεωρούνται ιδανικά για το ανάγλυφο των νησιών, αφού μπορούν να κινηθούν σε εδάφη με κλίση 60% αλλά και να υπερπηδήσουν εμπόδια 1,5 μέτρου.

Βασικό κομμάτι της ΔΕΠ αποτελεί και η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ. Οι επίλεκτοι της ΔΥΚ έχουν από την αρχή της χρονιάς ένα επιπλέον σημαντικό όπλο στη φαρέτρα τους. Την άνοιξη του 2020 οι Ενοπλες Δυνάμεις παρέλαβαν 4 ταχύπλοα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων (ανορθόδοξου πολέμου) Mark V, τα οποία παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ. Θεωρούνται «ατού» ευελιξίας για ειδικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις ταχείας αντίδρασης γύρω από νησιά και ήδη από την αρχή του χρόνου συμμετέχουν σε ασκήσεις.

Παράλληλα, από την περασμένη άνοιξη λύθηκε και ακόμη ένα χρονίζον θέμα για τις Ειδικές Δυνάμεις, αυτό της μεταφοράς των αμφίβιων καταδρομέων. Στο οπλοστάσιο της ΔΕΠ υπάρχουν πλέον και 41 σκάφη (έπειτα από διαγωνισμό), τα UNIN S-1200. Θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμα για τα νησιά στον τομέα της μεταφοράς δυνάμεων.

Σύντομα εξάλλου η ΔΕΠ και ειδικότερα η εκπαίδευση των αλεξιπτωτιστών θα περάσει σε νέα εποχή, αφού προχωρεί η υλοποίηση της δημιουργίας αεροσήραγγας που θα χρησιμοποιηθεί ως εξομοιωτής (simulator) ελευθέρας πτώσεως. Ολοι οι σύγχρονοι στρατοί διαθέτουν τέτοιους εξομοιωτές με στόχο την καλύτερη εκπαίδευση και την αποφυγή ατυχημάτων.

Εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και θα ενισχύσει ιδιαίτερα το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) της ΔΕΠ το οποίο αξιολογήθηκε μόλις προ ημερών από το ΝΑΤΟ ως «Combat Ready» για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας την απόδοσή του ως «exceptional».

Αυτονομία

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι οι Ειδικές Δυνάμεις διαθέτουν πλέον και δικό τους αυτόνομο αεροπορικό σκέλος. Η ΔΕΠ διαθέτει και Μονάδα Ειδικών Αεροπορικών Επιχειρήσεων Special Operations Air Task Group – SOATG) με έδρα τα Μέγαρα. Οι κομάντος θα διαθέτουν πλέον οργανικό αεροπορικό πυλώνα για αποτελεσματική σχεδίαση και διεξαγωγή ειδικών αποστολών, σύμφωνα με τα σύγχρονα συμμαχικά και διεθνή πρότυπα. Σε αυτή την κατεύθυνση ένα από τα όπλα που έχει ενταχθεί εκεί είναι το μεταφορικό ελικόπτερο (γαλλικής προέλευσης) ΝΗ-90. Πρόκειται για ένα ελικόπτερο που μπορεί να μεταφέρει ταχύτατα δυνάμεις και προσωπικό όπου απαιτηθεί.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη του Γραφείου Αθλητισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην «Κιβωτό του κόσμου» Καλαμάτας

Τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου, κατόπιν πρόσκλησης του Πολιτιστικού Συλλόγου Μέριμνας Λιμενικού Σώματος (Π.ΣΥ.ΜΕ.Λ.Σ.), πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του Γραφείου Αθλητισμού του Υ.ΝΑ.Ν.Π. στην “Κιβωτό του κόσμου” στην Καλαμάτα, όπου μέσω του προγράμματος «Μαθαίνω να παίζω, μαθαίνω να ζω» τα παιδιά γνώρισαν τα

Πώς θα λειτουργήσει η νέα φορολοταρία το 2022

Με διπλάσιους, τριπλάσιους ή ακόμη και τετραπλάσιους λαχνούς θα συμμετέχουν κάθε μήνα στη φορολοταρία οι  φορολογούμενοι που καταναλώνουν και πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα ποσά που υπερβαίνουν το 30%, το 50% ή το 70% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Η νέα φορολοταρία, η οποία θα

Ιπτάμενα κορίτσια στον ουρανό του Αιγαίου

Στην αρχή ήταν μόνον μία η οποία έφερε υπερηφάνως στη στολή της την «πουλάδα» της ιπταμένης. Μοναδική χειρίστρια στο πιλοτήριο ενός θρυλικού αεροσκάφους, ενός Phantom. Ηταν η Αχιλλεία Γεωργακίλα, η οποία μάλιστα σε κάποια άσκηση του «Ηνίοχου», άφησε έκπληκτους τους

Στη Σάμο ο Γ. Πλακιωτάκης – Εύσημα στους άντρες του λιμενικού – Πόροι για έργα και μεταφορές

Πρώτη στάση της επίσκεψης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, στη Σάμο ήταν το Λιμεναρχείο του νησιού, το οποίο χαρακτήρισε «κομβικό σημείο στο Αιγαίο» συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Σάμου, κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη, τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και