Νέοι κομάντος με υπερόπλα στον ελληνικό στρατό

Η νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου που περιλαμβάνει την αφρόκρεμα όλων των Ειδικών Δυνάμεων στόχος είναι να αποτελέσει το πιο αποτελεσματικό όπλο όταν απαιτηθεί.

Εξοπλισμένοι με μερικά από τα καλύτερα όπλα που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια οι Ενοπλες Δυνάμεις θα είναι οι έλληνες «κομάντος».

Επιδίωξη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, είναι η νεοσύστατη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ), η οποία περιλαμβάνει την αφρόκρεμα όλων των Ειδικών Δυνάμεων, να αποτελέσει όχι απλώς το 4ο «όπλο» του Ελληνικού Στρατού αλλά και το πιο αποτελεσματικό όταν απαιτηθεί.

Εξάλλου από την πρώτη στιγμή ο βασικός στόχος που είχε θέσει η στρατιωτική ηγεσία για τη δημιουργία της ΔΕΠ ήταν να είναι αυτοδύναμη σε προσωπικό και μέσα. Και αυτό για να μπορεί να δρα και να επεμβαίνει ακαριαία. Υπό αυτά τα δεδομένα, νέα οπλικά συστήματα που εντάσσονται στο δυναμικό του Στρατού προορίζονται και για τις Ειδικές Δυνάμεις. Οπως επισημαίνουν στρατιωτικές πηγές, όλα τα νέα όπλα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι Ειδικές Δυνάμεις ενισχύουν την αποτρεπτική τους ικανότητα και αποτελεσματικότητα.

Παράδειγμα

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα 44 τεθωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ-ASV) Μ1117 που παρελήφθησαν (ως πλεονάζοντα από τις ΗΠΑ). Μέρος αυτών, σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, θα εξοπλίσουν τη ΔΕΠ. Τα Μ1117, δοκιμασμένα από τους Αμερικανούς στο παρελθόν σε Ιράκ και Αφγανιστάν, θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμα για τους κομάντος καθώς προσφέρουν ταχεία διείσδυση και εκτέλεση ελιγμών σε κάθε είδους έδαφος.

Λόγω της ενισχυμένης θωράκισής τους παρέχουν προστασία από οπλισμό μικρού διαμετρήματος, νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Θεωρούνται ιδανικά για το ανάγλυφο των νησιών, αφού μπορούν να κινηθούν σε εδάφη με κλίση 60% αλλά και να υπερπηδήσουν εμπόδια 1,5 μέτρου.

Βασικό κομμάτι της ΔΕΠ αποτελεί και η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ. Οι επίλεκτοι της ΔΥΚ έχουν από την αρχή της χρονιάς ένα επιπλέον σημαντικό όπλο στη φαρέτρα τους. Την άνοιξη του 2020 οι Ενοπλες Δυνάμεις παρέλαβαν 4 ταχύπλοα σκάφη ειδικών επιχειρήσεων (ανορθόδοξου πολέμου) Mark V, τα οποία παραχωρήθηκαν από τις ΗΠΑ. Θεωρούνται «ατού» ευελιξίας για ειδικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις ταχείας αντίδρασης γύρω από νησιά και ήδη από την αρχή του χρόνου συμμετέχουν σε ασκήσεις.

Παράλληλα, από την περασμένη άνοιξη λύθηκε και ακόμη ένα χρονίζον θέμα για τις Ειδικές Δυνάμεις, αυτό της μεταφοράς των αμφίβιων καταδρομέων. Στο οπλοστάσιο της ΔΕΠ υπάρχουν πλέον και 41 σκάφη (έπειτα από διαγωνισμό), τα UNIN S-1200. Θεωρούνται ιδιαίτερα χρήσιμα για τα νησιά στον τομέα της μεταφοράς δυνάμεων.

Σύντομα εξάλλου η ΔΕΠ και ειδικότερα η εκπαίδευση των αλεξιπτωτιστών θα περάσει σε νέα εποχή, αφού προχωρεί η υλοποίηση της δημιουργίας αεροσήραγγας που θα χρησιμοποιηθεί ως εξομοιωτής (simulator) ελευθέρας πτώσεως. Ολοι οι σύγχρονοι στρατοί διαθέτουν τέτοιους εξομοιωτές με στόχο την καλύτερη εκπαίδευση και την αποφυγή ατυχημάτων.

Εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και θα ενισχύσει ιδιαίτερα το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) της ΔΕΠ το οποίο αξιολογήθηκε μόλις προ ημερών από το ΝΑΤΟ ως «Combat Ready» για ανάληψη αποστολών Ειδικών Επιχειρήσεων, χαρακτηρίζοντας την απόδοσή του ως «exceptional».

Αυτονομία

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι οι Ειδικές Δυνάμεις διαθέτουν πλέον και δικό τους αυτόνομο αεροπορικό σκέλος. Η ΔΕΠ διαθέτει και Μονάδα Ειδικών Αεροπορικών Επιχειρήσεων Special Operations Air Task Group – SOATG) με έδρα τα Μέγαρα. Οι κομάντος θα διαθέτουν πλέον οργανικό αεροπορικό πυλώνα για αποτελεσματική σχεδίαση και διεξαγωγή ειδικών αποστολών, σύμφωνα με τα σύγχρονα συμμαχικά και διεθνή πρότυπα. Σε αυτή την κατεύθυνση ένα από τα όπλα που έχει ενταχθεί εκεί είναι το μεταφορικό ελικόπτερο (γαλλικής προέλευσης) ΝΗ-90. Πρόκειται για ένα ελικόπτερο που μπορεί να μεταφέρει ταχύτατα δυνάμεις και προσωπικό όπου απαιτηθεί.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ευχαριστώ του Προέδρου της ΠΕΑΛΣ…

Ευχαριστώ όλους τους προσκεκλημένους και συμμετέχοντες και ιδιαίτερα όσους συναδέλφου -φίλους ανταποκρίθηκαν στο προσωπικό  κάλεσμα που τους απηύθυνα με αποτέλεσμα σε  μόλις σε 3 ημέρες από την ανακοίνωση πραγματοποίησης του συνεδρίου να συμπληρωθεί ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός συμμετοχών . Ευχαριστώ

Λιμενικό: Σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών – Το κόστος έκτακτης ιατρικής περίθαλψης στους συνοδούς (!)

Οι σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών με την κατάλληλη καθοδήγηση και εκπαίδευση από τους συνοδούς χειριστές (Κ-9 ) συνδράμουν ουσιαστικά στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Η αποτελεσματική όσφρηση τους εντοπίζει καλά κρυμμένες ναρκωτικές ουσίες, που ο εντοπισμός τους με τις ανθρώπινες

Δωροεπιταγές για τα παιδιά των μελών της ΕΠΛΣΑΠΝ

Ανακοίνωση Ένωσης Αττικής: Όπως κάθε χρόνο έτσι και τη φετινή χρονιά η ΕΠΛΣΑΠΝ θα προβεί στη χορήγηση δωροεπιταγών για τα παιδιά των μελών μας  ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Για τη φετινή χρονιά το σύνολο των παιδιών των μελών μας

Στην Αλεξανδρούπολη και ο Γαλλικός στρατός

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος διπλωματικού και στρατιωτικού και της Γαλλίας, έχει μπει η Αλεξανδρούπολη. Τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ συναντήθηκε με τον Γάλλο Πρέσβη Patrick Maisonnave, τη Γενική Πρόξενο της Γαλλίας Sadrine Mouchet