Νίκος Χαρδαλιάς: Ορθώς επενδύσαμε στους εξοπλισμούς

«Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας

Οι τελευταίες εξελίξεις (στην Ουκρανία) επιβεβαιώνουν με ξεκάθαρο και ανάγλυφο τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης να επενδύσει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, μέσω παρεμβάσεων που στοχεύουν τόσο στην εξασφάλιση της επάρκειας του υφιστάμενου αμυντικού εξοπλισμού όσο και στην απόκτηση νέων δυνατοτήτων που βρίσκονται στην αιχμή της υπάρχουσας τεχνολογίας. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική», ξεκαθάρισε ο Ν. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε ότι «η διατήρηση της εθνικής ομοψυχίας και η ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής μας ικανότητας πρέπει να αποτελούν τον μόνιμο και ουσιαστικό πυρήνα σε όλα τα επίπεδα στρατηγικής σκέψης και σχεδίασης».

«Το σύγχρονο στρατηγικό περιβάλλον επιτάσσει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ενεργούν από κοινού σε όλες τις διαστάσεις του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Έτσι, θεωρείται βέβαιο ότι, όσο κι αν η στρατηγική και η τεχνολογία εξελιχθούν, η στρατιωτική εφοδιαστική αλυσίδα θα διατηρεί πάντα τη θεμελιακή της αξία στην πολεμική τέχνη» επεσήμανε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.

Υπογράμμισε στη συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» νότι «για την κυβέρνηση η ενίσχυση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας αποτελεί βασική προτεραιότητα» ενώ για την απόκτηση των τεσσάρων νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, είπε ότι «το προσεχές χρονικό διάστημα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την απόκτηση νέων μονάδων επιφανείας και τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ».

Ο Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε, επίσης, ότι «ο Στρατός Ξηράς δεν μένει πίσω στα δικά του εξοπλιστικά προγράμματα» καθώς έχουν ήδη «ενεργοποιηθεί προγράμματα υποστήριξης για όλα τα πτητικά μέσα (CH-47D και NH-90), ενώ προχωρά και η ένταξη στις δομές του, 1.200 τεθωρακισμένων Μ-1117, που παραχωρήθηκαν από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας τόνισε ότι «ως Ελλάδα, διαχρονικά επιθυμούμε και εργαζόμαστε για την ειρήνη και θέλουμε την Τουρκία φίλη και σύμμαχο, αλλά εναπόκειται στην Τουρκία να επιλέξει τις βασικές παραμέτρους της εξωτερικής της πολιτικής, η οποία θα είναι συμβατή με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου και την κατίσχυση των Διεθνών Συνθηκών».

«Θα πρέπει», συνέχισε, «να είναι ξεκάθαρο στους γείτονες μας ότι επιθυμούμε την ειρήνη και τη συνεννόηση, αλλά απέναντι σε πρακτικές “τρομοκράτη” της ευρύτερης περιοχής θα προβάλλουμε την αποτρεπτική μας ετοιμότητα, το υψηλό ηθικό και αίσθημα καθήκοντος των στελεχών μας των Ενόπλων Δυνάμεων. Ας αντιληφθούν όλοι, σύμμαχοι και μη, ότι για εμάς κάθε νησί, κάθε μικρόνησος, κάθε βραχονησίδα μας είναι και μία πατρίδα και έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε ακέραια, όποτε και αν χρειαστεί» συμπλήρωσε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Νίκος Χαρδαλιάς: Ορθώς επενδύσαμε στους εξοπλισμούς

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

To Ελεγκτικό Συνέδριο «καρφώνει» δήμους και κτηματικές υπηρεσίες: Κάνουν ελέγχους στις παραλίες μόνο μετά από καταγγελίες, καθυστερούν με τα πρόστιμα

«Καταπέλτης» για δήμους και κτηματικές υπηρεσίες είναι η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εφαρμογή του νέου κανονιστικού πλαισίου που αφορά τους ελέγχους στις παραλίες καθώς το πόρισμα που δημοσιεύθηκε ουσιαστικά καταγράφει ότι οι έλεγχοι είναι περιορισμένοι παρά το γεγονός

Συρία: Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Βεδουίνων και Δρούζων – Τουλάχιστον 600 νεκροί από την Κυριακή

Παρά την τυπική εκεχειρία συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Βεδουίνων και Δρούζων στη περιφέρεια της Σουέιντα στη Συρία. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η βία μεταξύ των αντιμαχόμενων μειονοτήτων, στην οποία εμπλέκονται και οι στρατοί της Συρίας και του

Η διαφθορά στα λιμάνια της ΕΕ

Τα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν στρατηγικά σημεία εμπορίου, μεταφορών και γεωπολιτικής επιρροής. Ωστόσο, η πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων που εκτελούνται εκεί, καθώς και η εμπλοκή πολλών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για φαινόμενα διαφθοράς. Τις τελευταίες δεκαετίες, η

Reuters: Τα ελληνικά δεξαμενόπλοια θα συνεχίσουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο παρά τις νέες κυρώσεις της ΕΕ

Οι Έλληνες διαχειριστές δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ αναμένεται να συνεχίσουν να το κάνουν παρά το νέο κύμα αυστηρότερων κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν σήμερα στο πρακτορείο Reuters ναυτιλιακές πηγές. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, μεγάλο

Μετάβαση στο περιεχόμενο