Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συμμετείχε στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε επίπεδο Αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων (European Union Military Committee – EUMC), που διεξήχθη  στις Βρυξέλλες υπό τον νέο της Πρόεδρο General Robert Brieger, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την Τρίτη 16 Μαΐου 2022.

Κατά την διάρκεια της EUMC, οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων συζήτησαν τις εξελίξεις της εισβολής στην Ουκρανία και τις συνέπειες του Ρωσικού αναθεωρητισμού για το περιβάλλον και την αρχιτεκτονική ασφαλείας της Ευρώπης και πέραν αυτής, καθώς και την απαίτηση και τους τρόπους επείγουσας υλοποίησης των προβλέψεων του νέου κορυφαίου Θεσμικού Κειμένου της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ ώστε αυτή να καταστεί αξιόπιστος πάροχος ασφαλείας, με έμφαση στην δημιουργία της EU Rapid Deployment Capacity έως το 2025.

Επίσης συζήτησαν τις Επιχειρήσεις και Αποστολές της ΕΕ συμπεριλαμβανομένων τόσο αυτών της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας όσο και των Εκπαιδευτικών Αποστολών της, καθώς και την σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης ειδικά εκείνων των εταιρικών της σχέσεων που συμβάλλουν στην ομαλή εκτέλεσή τους. Στην δε σχετική συνεδρίαση με τους Εταίρους συμμετείχαν ο Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Γεωργίας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβούνιου, της Μολδαβίας και ο Υπαρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας. Επιπλέον, αναφέρθηκαν εκτενώς στην συνεργασία της ΕΕ με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ στη Σύνοδο συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (Chair Military Committee – CMC) Admiral Rob Bauer και ο Supreme Allied Commander Transformation (SACT) General Philippe Lavigne.

Επιπρόσθετα, συζητήθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια το έργο του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ (EU Military Staff – EUMS) και του Clearing House Cell αναφορικά με τον συντονισμό και την επόπτευση τόσο της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από τα κράτη – μέλη της ΕΕ, όσο και της συνεισφοράς του στην προσπάθεια για τον προσδιορισμό και την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων προς αυτά μέσω του μηχανισμού European Peace Facility (EPF).

Τέλος, οι Αρχηγοί Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΕ εξέλεξαν τον νυν Στρατιωτικό Αντιπρόσωπο της Ολλανδίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ Lieutenant General Michiel Van Der Laan ως τον νέο Director General of the EU Military Staff  (DG EUMS) και Director of the Military Planning and Conduct Capability (DIR MPCC), ο οποίος θα αντικαταστήσει τον Vice Admiral Hervé Blejean με την ολοκλήρωση της θητείας του το 2023.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με €611.500 στηρίζει η Βουλή τα τέκνα πεσόντων στελεχών των ΕΔ και των ΣΑ

«Στο πλευρό των οικογενειών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος παραμένει για μια ακόμη χρονιά η Βουλή των Ελλήνων» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, «…με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ.

Παρ’ ολίγον σύγκρουση αεροσκάφους που απογειώθηκε από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με drone

Αεροπλάνο της British Airways που απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό το αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο απέφυγε στο παρά πέντε σύγκρουση με ένα drone στα 9.600 πόδια. Το περιστατικό πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πιο κοντινά ατυχήματα που έχουν

Συντάξεις: Κύμα εξόδου από το Δημόσιο για 40.000

Στην «ουρά» για σύνταξη βρίσκονται φέτος περίπου 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι με θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, χωρίς να έχουν συμπληρώσει το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των 62 ετών. Οι περισσότεροι αναμένεται να κάνουν χρήση των πλασματικών ετών. Την ίδια ώρα αναμένεται

Δημογραφικό: Προς «παγκόσμια συνταξιοδοτική κρίση» – «Τεράστια πίεση» από τη γήρανση του πληθυσμού

Η δραματική μείωση της παγκόσμιας γονιμότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του αιώνα αποδεικνύεται στις επικαιροποιημένες και ολοκληρωμένες δημογραφικές εκτιμήσεις των βασικών δεικτών. Η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Τα παγκόσμια «καμπανάκια» έχουν αρχίσει να

Μετάβαση στο περιεχόμενο