Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος εγκαινίασε την εικαστική έκθεση με έργα Πυροσβεστών, «ΕΡΓΑ ΖΩΗΣ»

  • Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου

Τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης με έργα Πυροσβεστών, «ΕΡΓΑ ΖΩΗΣ», τελέστηκαν χθες, Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 20:00, στην αίθουσα «Project Gallery», Νορμάνου 3, Μοναστηράκι (εντός στοάς, 1ος όροφος), παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Το εγχείρημα ξεκίνησε ως ιδέα καλλιτεχνικής έκφρασης Πυροσβεστών, που η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, αλλά και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή και συνέβαλαν ώστε να γίνει πράξη.

Σήμερα, Πυροσβέστες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, παρουσίασαν κάθε είδους καλλιτεχνικές αναζητήσεις και εκφράσεις, μεταξύ άλλων και συναισθηματικές πυροδιακυμάνσεις, αποκαλύπτοντας δεξιότητες ανθρώπων που με τα πινέλα τους γέμισαν με χρώματα την κατάμεστη από κόσμο αίθουσα έκθεσης των έργων, στον πολυχώρο τέχνης στην καρδιά της Αθήνας.

Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε ο Επιπυραγός Δημήτριος Χύτας, κάτοχος πτυχίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Τις εικαστικές τους δημιουργίες παρουσίασαν με αλφαβητική σειρά οι: Αθανασιάδου Αντιγόνη, Γαλαρινιώτη Θεοδώρα, Γιρβαλάκη Νεκταρία, Γκούμας Δημήτριος, Δαριβιανάκης Μαρίνος, Θεοδωρίδης Χρήστος, Θεοδωροπούλου Αφροδίτη, Καούνας Βασίλειος, Καρακωνσταντής Γεώργιος, Κλειτσίκας Αθανάσιος, Κοκορομύτης Βασίλειος, Κοτρίδης Παναγιώτης, Κουτσούμπας Θεοχάρης, Μουρατίδης Σπυρίδων, Παναγιωτάκης Θεόδωρος, Πολενάκη Αναστασία, Σουγιολτζής Ιωάννης, Σταμούλης Ιωάννης, Στρατήλας Νεκτάριος, Τζοΐτης Αθανάσιος, Ευάγγελος Τουρνάς, Τσακιρίδης Κυριάκος, Τσακύρη Παρασκευή, Τσάφου Γεωργία, Τσιλογιάννη Ελευθερία, Παναγιωτακόπουλος Γεώργιος και Χύτας Δημήτριος.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Αρχηγός δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το Πυροσβεστικό Σώμα, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Καθημερινά βιώνω τις αγωνίες όλων σας για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη παρέμβαση σε δύσκολες πραγματικά καταστάσεις. Σήμερα όμως, είμαστε εδώ για να δούμε μια άλλη πλευρά των πυροσβεστών – πυροσβεστριών, την καλλιτεχνική τους πλευρά, που γεμίζει την ψυχή στον ελεύθερο χρόνο τους. Πραγματικά, αν και δεν είμαι γνώστης του συγκεκριμένου χώρου, στέκομαι με συγκίνηση στα έργα σας, βλέποντας αυτά που απεικονίζουν, και σας εκφράζω από καρδιάς ένα μεγάλο μπράβο. Σας ευχαριστώ για την άψογη οργάνωση και την συμμετοχή».

Στη συνέχεια, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης Α.Π.Σ., Υποστράτηγος Π.Σ. Ιωάννης Σταμούλης επεσήμανε: «Οι Πυροσβέστες στην καθημερινότητά μας, ισορροπούμε, σε ένα λεπτό νήμα που χωρίζει τη ζωή από την απώλεια, φορτωμένοι εικόνες καταστροφής στο μυαλό μας. Σε μια σκληρή πραγματικότητα όμως υπάρχουν οι χαραμάδες, που ξεχύνονται η ικανοποίηση και η χαρά, όταν η αποστολή μας διασώζει τη ζωή, διασφαλίζει το βιός και προστατεύει τον φυσικό πλούτο. Οι ίδιοι άνθρωποι, όταν βγάζουμε τη καπνισμένη στολή, ξεκουμπώνουμε το λερωμένο κράνος, προσπαθούμε να ξεπλύνουμε το έσω μας, να βάλουμε ομορφιά στον καμβά της καθημερινότητάς μας. Όταν σιωπούν οι σειρήνες των πυροσβεστικών, πολλοί από εμάς, μεταστοιχειώνουμε την σκληρή πραγματικότητά μας, σε χρώματα, σχήματα, γραμμές. Χρωματίζουμε το άχρωμο, φτιάχνουμε τον δικό μας κόσμο, πιο όμορφο πιο ήσυχο πιο γαλήνιο. Ερασιτέχνες που καταπιανόμαστε να ομορφύνουμε το μέσα μας και να φτιάξουμε εικόνες λίγο αλλιώτικες από το πραγματικό. Σε αυτή την έκθεση, οι επαγγελματίες Πυροσβέστες ερασιτεχνούμε, προσπαθώντας να χρωματίσουμε, ψιθυρίζοντας ευλαβικά για την ομορφιά της ζωής, σιγοτραγουδώντας για την αρμονία της ίδιας της ουσίας της. Χωρίς κεντρικό θέμα, με διαφορετικές προσεγγίσεις, με ξεχωριστές τεχνικές, αλλά με την ίδια αφετηρία, αναπαριστούμε την πραγματικότητά μας, το απλό μικρό θαύμα, τη ζωή».

Στη συνέχεια ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος απένειμε πλακέτα στον ξυλογλύπτη Σπύρο Ντασιώτη, ο οποίος δήλωσε: «από τα βάθη της καρδιάς μου, ως ένα ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, για το έργο που επιτελείται για την προστασία του περιβάλλοντος είναι χαρά μου που σας προσφέρω ένα έργο δημιουργημένο από κορμό ελάτης, ύψους δύο μέτρων, που κάηκε τότε και ήθελα να αποτυπώσω σ’ αυτό, τη φρίκη που μπορεί να ζήσουν οι άνθρωποι και οι κοινωνίες από μια πυρκαγιά ή από έναν πόλεμο, σαν μια υπενθύμιση της καταστροφής, ώστε να μην την ξαναζήσουμε ποτέ! Ένα έργο για να σας ευχαριστήσω και να σας πω με δικά μου λόγια, ότι και μέσα από τα δύσκολα που συχνά κι εσείς αντιμετωπίζεται, υπάρχει πάντα μια αχτίδα φωτός. Αυτή που και το άσχημο ακόμη, μπορεί να το αξιοποιήσει και να το μετασχηματίσει σε Ελπίδα, σε Τέχνη!! Είναι μεγάλη μου τιμή, που το Πυροσβεστικό Σώμα, αποδέχτηκε αυτή την προσφορά μου!»

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης ανέφερε: «Απόψε είδα καταπληκτικά έργα τέχνης. Τη διαφορετική καλλιτεχνική πλευρά των ανθρώπων που μάχονται καθημερινά για την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος και πραγματικά τους συγχαίρω».

Εν συνεχεία, ο Υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς τόνισε: «Η αποψινή βραδιά μου δίνει για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να βρεθώ δίπλα στους Πυροσβέστες μας, σε αυτή την εικαστική έκθεση και ανακαλύπτω ότι πραγματικά υπάρχει μεγάλο ταλέντο, με κατάθεση ψυχής και συναισθήματα Πυροσβεστών. Νιώθω περηφάνια για μια ακόμη φορά που είμαι μαζί σας».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, απόστρατοι και εν ενεργεία στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και πλήθος πολιτών.

Την εικαστική έκθεση διοργάνωσε το Πυροσβεστικό Σώμα, με την υποστήριξη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και χορηγούς την Ε.Ρ.Τ., την Πυροσβεστική Επιθεώρηση και την IMAGE WORKS.

Η εικαστική έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως και το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022, κατά τις ώρες 13:00 έως 21:00.

Η παρουσίαση των έργων που δημιούργησαν Πυροσβέστες όλων των βαθμίδων, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Προστατών του Πυροσβεστικού Σώματος, Αγίων «Τριών Παίδων εν Καμίνω», που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022.

 

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπεγράφη σύμβαση αναβάθμισης δύο Super Puma – Τον Μάρτιο οι διαγωνισμοί για νέα ελικόπτερα πυρόσβεσης

Σύμβαση για την αναβάθμιση δύο Super Puma υπέγραψε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ΑΙΓΙΣ, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε χθες. Πρόκειται για έργο —μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ— συνολικής αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ και

To ιστορικό βύθισης του “Ναύαρχος Κουντουριώτης” στην Θεσσαλονίκη

Γράφει ο Νικόλαος Σιδηρόπουλος (Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο https://www.wreckhistory.com ) Το “Ναύαρχος Κουντουριώτης” καθελκύστηκε ως “War Charger” στις 18 Αυγούστου του 1918, και παρόλο που είχε σύντομη επιχειρησιακή ζωή μιας και ταξίδεψε  για μόλις τρία χρόνια, οι ατυχίες του ξεκίνησαν πριν καν

Σκάφος ΑΤ 35: Το πρώτο Ελληνικό φουσκωτό κατασκευασμένο από 100% ναυπηγικό αλουμίνιο

Ο Γιάννης και ο Μάρκος, ιδρυτές της Alpha Tango, γνωρίστηκαν το 2013 σαν συμφοιτητές στο πανεπιστήμιο Strathclyde της Γλασκόβης όπου σπούδαζαν μηχανολόγοι ναυπηγοί. Το όραμα τους ήταν να σχεδιάσουν ένα μοναδικό σκάφος και να το βγάλουν σε παραγωγή. Πρώτη παρουσίαση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης έβγαλε τον Πολάκη από συντονιστή – Όλες οι αλλαγές

Αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η καθαίρεση του Παύλου Πολάκη από την θέση του συντονιστή στις Ειδικές Επιτροπές Παρακολούθησης Κοινοβουλευτικού Έργου, τοποθετώντας τον ωστόσο ως τομεάρχης στον τομέα Διάφανειας, θέση που είχε επί Τσίπρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο