Ο Internet Explorer μπαίνει στο χρονοντούλαπο της «ψηφιακής ιστορίας» μετά απο 27 χρόνια

Ο Internet Explorer βγαίνει στη σύνταξη, με τη Microsoft να αποσύρει οριστικά από το διαδίκτυο σήμερα Τετάρτη (15/6)την παλιά μηχανή αναζήτησης που σφράγισε τα 90’s.

Η Microsoft δεν θα υποστηρίζει πλέον το άλλοτε κυρίαρχο πρόγραμμα περιήγησης που λατρεύουν να μισούν οι περιηγητές του Διαδικτύου και κάποιοι εξακολουθούν να λατρεύουν. Η 27χρονη εφαρμογή εντάσσεται πλέον στα τηλέφωνα BlackBerry, τα μόντεμ μέσω τηλεφώνου και τα Palm Pilots, περνώντας στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας της τεχνολογίας.

Ο «θάνατος» του δεν ήταν έκπληξη. Πριν από ένα χρόνο, η Microsoft είπε ότι θα βάλει τέλος στον Internet Explorer στις 15 Ιουνίου του 2022, ωθώντας τους χρήστες στο πρόγραμμα περιήγησής Edge, το οποίο κυκλοφόρησε το 2015. Η εταιρεία κατέστησε σαφές ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσει.

«Ο Microsoft Edge όχι μόνο είναι μια ταχύτερη, πιο ασφαλής και πιο σύγχρονη εμπειρία περιήγησης από τον Internet Explorer, αλλά είναι επίσης σε θέση να αντιμετωπίσει μια βασική ανησυχία: τη συμβατότητα για παλαιότερους ιστότοπους και εφαρμογές παλαιού τύπου», έγραψε ο Σον Λίντερσει, γενικός διευθυντής του Microsoft Edge Enterprise.

Οι χρήστες του διαδικτύου σχολίασαν το τέλος του Explorer στο Twitter, με ορισμένους να το αναφέρουν ως «ένα ανασφαλές POS γεμάτο σφάλματα» ή «το κορυφαίο πρόγραμμα περιήγησης για την εγκατάσταση άλλων προγραμμάτων περιήγησης». Για άλλους ήταν μια στιγμή για meme νοσταλγίας για τη δεκαετία του ’90, ενώ η Wall Street Journal ανέφερε μια 22χρονη που λυπήθηκε βλέποντας τον IE να φεύγει.

Η Microsoft κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση του Internet Explorer το 1995, την «προκατακλυσμιαία εποχή της περιήγησης στο διαδίκτυο στην οποία κυριαρχούσε το πρώτο ευρέως δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης, το Netscape Navigator» γράφει το Associated Press. Η κυκλοφορία του σηματοδότησε την αρχή του τέλους του Navigator. η Microsoft συνέχισε να «δένει τόσο σφιχτά τον IE και το πανταχού παρών λειτουργικό σύστημα Windows» που πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποίησαν απλώς από προεπιλογή αντί για το Navigator.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μήνυσε τη Microsoft το 1997, λέγοντας ότι παραβίασε ένα προηγούμενο διάταγμα συναίνεσης απαιτώντας από τους κατασκευαστές υπολογιστών να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα περιήγησής της ως προϋπόθεση για τη χρήση των Windows.

Τελικά συμφώνησε να διευθετήσει την αντιμονοπωλιακή μάχη το 2002 σχετικά με τη χρήση του μονοπωλίου των Windows για να στριμώξει τους ανταγωνιστές της. Αντιπαρατέθηκε επίσης με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές που είπαν ότι η σύνδεση του Internet Explorer με τα Windows του έδινε ένα αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι αντιπάλων όπως ο Firefox της Mozilla, η Opera και ο Chrome της Google.

Οι χρήστες, εν τω μεταξύ, παραπονέθηκαν ότι ο Internet Exploret ήταν αργός, επιρρεπής στην κατάρρευση και ευάλωτος σε χάκερ. Το μερίδιο αγοράς του IE, το οποίο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ήταν πάνω από 90%, άρχισε να εξασθενεί καθώς οι χρήστες βρήκαν πιο ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις.

Σήμερα, το πρόγραμμα περιήγησης Chrome κυριαρχεί με περίπου 65% μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς προγραμμάτων περιήγησης, ακολουθούμενο από το Safari της Apple με 19%, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Διαδικτύου Statcounter. Ο κληρονόμος του IE, Edge, υστερεί με περίπου 4%, ακριβώς μπροστά από τον Firefox.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα είναι η 22η διπλωματική δύναμη στον κόσμο – Οι 10 κορυφαίες χώρες

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 22η θέση παγκοσμίως μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη διπλωματική ισχύ, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Διπλωματίας 2024 που καταρτίζει το  Ινστιτούτο Lowy της Αυστραλίας. Η έκθεση απεικονίζει τα διπλωματικά δίκτυα 66 χωρών και εδαφών της Ασίας,

Πώς έφθασε η ΕΛ.ΑΣ. στα ίχνη των δέκα – Το DNA, οι σημειώσεις και οι «γκάφες»

Στις 19 Ιανουαρίου 2024, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έκρηξη βόμβας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα, δύο από τους πρόσφατα συλληφθέντες για τρομοκρατία ακούγονται να λένε σε μεταξύ τους συνομιλία: «Να πας να το μπουμπουνίσεις, να κάτσεις να

Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες, φέτος;

Χωρίς δίσεκτα έτη, το χειμερινό ηλιοστάσιο θα έπεφτε τον Ιούνιο. Αυτό θα συνέβαινε επειδή ο χρόνος περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο δεν διαρκεί ακριβώς 365 ημέρες. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της NASA, το ηλιακό έτος (περιστροφή Γης περί

ΑΑΔΕ: Στενεύουν τα περιθώρια λαθρεμπορίας καυσίμων – Νέα ψηφιακά εργαλεία φορολογικής εποπτείας τίθενται σε λειτουργία

Την έναρξη ηλεκτρονικής παραλαβής στο σύστημα Εισροών-Εκροών των δεδομένων από τις Φορολογικές Αποθήκες και τις Αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης και τη λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής Μητρώου Δεξαμενών Ενεργειακών Προϊόντων Πλωτών Μέσων (Δεξαμενοπλοίων) ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, με εγκυκλίους του διοικητή της ΑΑΔΕ,

Μετάβαση στο περιεχόμενο