Ο ιός που αυξάνει κατά 30% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και εμφράγματος

Απειλή και μάλιστα μακροπρόθεσμη για την ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία θα μπορούσε να αποτελέσει ο ιός του έρπητα ζωστήρα, όπως αποκαλύπτει νεότερη συγκεντρωτική μελέτη

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του έρπητα ζωστήρα και υπογραμμίζουν τη σημασία των προσπαθειών δημόσιας υγείας για την πρόληψη», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Sharon Curhan, ιατρός και επιδημιολόγος στο Τμήμα Δικτυακής Ιατρικής Channing του Νοσοκομείου Brigham and Women’s. «Ο εμβολιασμός κατά του έρπητα ζωστήρα θα μπορούσε να προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία για τη μείωση του φορτίου του έρπητα ζωστήρα και τη μείωση του κινδύνου επακόλουθων καρδιαγγειακών επιπλοκών» συμπλήρωσε.

Περίπου 1 στα 3 άτομα θα εμφανίσει τη νόσο του έρπητα ζωστήρα κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ αναμένονται περισσότερες περιπτώσεις, καθώς ο πληθυσμός γερνάει και περισσότεροι άνθρωποι έχουν εξασθενημένη ανοσία λόγω ασθένειας ή χρήσης φαρμάκων.

Η πιο συχνή επιπλοκή από τον έρπητα ζωστήρα είναι η μεταερπητική νευραλγία, που επηρεάζει τις νευρικές ίνες και το δέρμα, προκαλώντας το αίσθημα του καύσου και διαρκεί καιρό μετά την εξαφάνιση του εξανθήματος.

Ο ιός μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών διαταραχών, καθώς έχει ανιχνευθεί σε μεγάλα και μικρά αιμοφόρα αγγεία, τα οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή καθώς και χρόνιες αγγειακές μεταβολές. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο απόφραξης των αιμοφόρων αγγείων, περιορισμένης ροής αίματος και καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές.

Η μελέτη

Η παρούσα διαχρονική μελέτη μελέτησε περισσότερους από 200 χιλιάδες ανθρώπους χωρίς προηγούμενο ιστορικό διάγνωσης εγκεφαλικού επεισοδίου ή στεφανιαίας νόσου. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν από τους επιστήμονες μέσω ερωτηματολογίων κάθε δύο χρόνια.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για έως και 16 χρόνια και στη συνέχεια αξιολογήθηκε το κατά πόσον όσοι είχαν αναπτύξει έρπητα ζωστήρα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για την πρόκληση εγκεφαλικού επεισοδίου ή στεφανιαία χρόνια νόσο μετά το επεισόδιο έρπητα ζωστήρα.

Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ότι τα άτομα που είχαν εμφανίσει προηγουμένως έρπητα ζωστήρα διέτρεχαν 30% υψηλότερο μακροπρόθεσμο κίνδυνο μείζονος καρδιαγγειακού επεισοδίου, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν εμφανίσει έρπητα ζωστήρα. Ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να παραμείνει για 12 ή περισσότερα χρόνια μετά την εμφάνιση έρπητα ζωστήρα.

Παρόλα αυτά, μεγάλο μέρος της μελέτης έλαβε χώρα κατά την περίοδο προτού τα εμβόλια κατά του έρπητα ζωστήρα γίνουν ευρέως διαθέσιμα. Ακόμα όμως και μετά τη διάθεσή τους, η προσέλευση για τον εμβολιασμό ήταν γενικά χαμηλός. Λόγω αυτών των περιορισμών, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσουν κατά πόσον η κατάσταση του εμβολιασμού μπορεί να επηρεάσει τη συσχέτιση του έρπητα ζωστήρα και του μακροπρόθεσμου κινδύνου εμφάνισης μείζονος καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κλειδώνουν» οι παροχές με το νέο Μεσοπρόθεσμο, δεν θα δοθούν άλλες

Πίστη στη δημοσιονομική σταθερότητα και στην υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική θα «εκπέμψει» το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τόσο με το αρχικό σενάριο για το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες έως το τέλος του Απριλίου, όσο και με το

Ναυτιλία: Πρωτοβουλίες για «πράσινη ακτοπλοΐα»

Σε εξέλιξη βρίσκονται το τελευταίο διάστημα πρωτοβουλίες του υπουργείου Ναυτιλίας, προκειμένου να προχωρήσουν οι πράσινες επενδύσεις στην ακτοπλοΐα με παράλληλη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ήδη το υπουργείο Ναυτιλίας μετά από πρόταση της μονάδας Β της επιτελικής δομής ΕΣΠΑ στις 05/04,

Καταδικάστηκε Ιρακινός που είχε συλληφθεί κατόπιν καταδίωξης

Συνολική ποινή φυλάκισης 7 ετών και 9 μηνών επιβλήθηκε από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 44χρονο Ιρακινό που είχε συλληφθεί το περασμένο καλοκαίρι, μετά από καταδίωξη των λιμενικών ανοικτά της Καμείρου Σκάλας να επιχειρεί να επιστρέψει στα τουρκικά

Βόλος: «Σύλληψη βομβιστή με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό» – Άσκηση ευρείας κλίμακας στο λιμάνι

Άσκηση ευρείας κλίμακας με την κωδική ονομασία «ΤΑΛΩΣ 2024» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 κατά την χρονική περίοδο 07:00-14:30 στην ευρύτερη περιοχή του Εμπορικού Λιμένα-Λιμενικής Εγκατάστασης κυρίως της Περιοχής Διασύνδεσης Υπόχρεων ISPS- Κρουαζιερόπλοιων του Οργανισμού Λιμένος Βόλου. Η

Μετάβαση στο περιεχόμενο