O ISIS αδιαφορεί για τις συγκρούσεις της Δύσης – Ο κατάλογος των εχθρών του

Όσο η Μόσχα βιώνει μία από τις μαύρες σελίδες στη σύγχρονη ιστορία της και ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνδέει την πολύνεκρη επίθεση στο Crocus Music Hall με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ISIS βλέπει όλες τις πλευρές ως πιθανούς στόχους.

Η μάχη για την απόδοση ευθυνών για την πολύνεκρη επίθεση της Παρασκευής στη Μόσχα, με πάνω από 130 νεκρούς στο Crocus Music Hall, συνεχίζεται, με την τραγωδία να αποτελεί τα τελευταία 24ωρα ένα γόνιμο έδαφος για θεωρίες συνωμοσίες και υποκινούμενες λογικές. Και πίσω από όλα αυτά η απειλή του ISIS να απλώνεται προκαλώντας τρόμο.

Η φονικότερη τρομοκρατική επίθεση της Ρωσίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες μπορεί να μην σχετίζεται άμεσα με τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει επιπτώσεις στο μέλλον αυτής της σύγκρουσης.

Το ISIS-K, ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους που εδρεύει στο Αφγανιστάν, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, όμως ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε κατά το χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμά του στο ενδεχόμενο η τζιχαντιστική οργάνωση να συνδέεται με τους δράστες, για τους οποίους είπε πως επιχείρησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, οι ΗΠΑ και οι φιλελεύθεροι δημοκρατικοί σύμμαχοί τους ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με αυταρχικές δυνάμεις όπως η Ρωσία, το Ιράν και η Κίνα, καθώς οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα εντείνουν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Αλλά για το Ισλαμικό Κράτος, όλοι αυτοί είναι εχθροί της μουσουλμανικής πίστης που πρέπει να εξοντωθούν.

Και η επίθεση στο Crocus Music Hall το αποδεικνύει περίτρανα.

Πριν από δύο μήνες, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το φονικότερο χτύπημα στο Ιράν εδώ και δεκαετίες, μια βομβιστική επίθεση στην πόλη Κέρμαν που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 80 ανθρώπους.

Οι μεγάλες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Δύση κορυφώθηκαν το 2017, αν και από τότε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αναλάβει την ευθύνη για θανατηφόρα μαχαιρώματα και πυροβολισμούς στο Βέλγιο, τη Γαλλία και την Αυστρία.

“Ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων ζει και βασιλεύει, αλλά δεν έχει καμία σημασία για το Ισλαμικό Κράτος”, δήλωσε ο Κόλιν Κλαρκ, διευθυντής ερευνών της Soufan Group, μιας εταιρείας συμβούλων που επικεντρώνεται στις τρομοκρατικές απειλές. “Ενώ βλέπουμε μεγάλες διαιρέσεις μεταξύ Πεκίνου, Μόσχας και Ουάσινγκτον, μάς βλέπουν όλους ως στόχο. Πρόκειται για μια διακρατική απειλή“.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ισλαμικού Κράτους, Amaq έκανε λόγο, αναφερόμενο στην επίθεση στη Μόσχα, για μέρος ενός ευρύτερου “πολέμου μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και των χωρών που πολεμούν το Ισλάμ“.

Το μακελειό στη Μόσχα, λένε αναλυτές της τρομοκρατίας, καταδεικνύει την ικανότητα της ομάδας να ανασυγκροτηθεί ως ένα ισχυρό παγκόσμιο δίκτυο ικανό να ενεργοποιήσει υποστηρικτές σε όλο τον κόσμο.

Άλλωστε, η Ρωσία βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους. Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση του 2015, κατά την οποία σκοτώθηκαν 224 άνθρωποι σε ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος που αναχωρούσε από την Αίγυπτο, και το 2022 πραγματοποίησε επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο Ρώσοι διπλωμάτες και τέσσερις Αφγανοί στη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ.

Όλα αυτά εξαιτίας της αιματηρής κατοχής του Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980 και την καταστολή της αυτονομίας της Τσετσενίας κατά τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Κυρίως όμως, λόγω της υποστήριξης της Ρωσίας -μαζί με το Ιράν- στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.

Στον απόηχο της επίθεσης του Ιανουαρίου στο Ιράν, ο εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους δημοσίευσε μια ομιλία μέσω ενός από τα κύρια μέσα ενημέρωσης, του al-Furqan, καλώντας σε μια παγκόσμια εκστρατεία κατά των Εβραίων, των απίστων και των δυτικών σταυροφόρων, όπως τους αποκάλεσε. Η 34λεπτη ομιλία με τίτλο “Σκοτώστε τους όπου τους βρείτε“, ήταν η πιο άμεση έκκληση προς τους μουσουλμάνους να διεξάγουν τον παγκόσμιο πόλεμο που έχει εκδώσει η οργάνωση εδώ και χρόνια.

Από το 2022, το Ισλαμικό Κράτος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία για να στρατολογήσει μέλη, καλώντας συγκεκριμένα τους Τσετσένους μουσουλμάνους που πολεμούν υπέρ της Ρωσίας και τους μουσουλμάνους Τατάρους της Κριμαίας και Τσετσένους που πολεμούν στην ουκρανική πλευρά, να μην εμπλακούν στον πόλεμο μεταξύ των “απίστων” και να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος.

“Λιγότερες αλλά πιο ‘θεαματικές’ επιθέσεις”

“Η στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους είναι να πραγματοποιεί λιγότερες αλλά πιο θεαματικές επιθέσεις”, δήλωσε ο Riccardo Valle, διευθυντής ερευνών στο Ισλαμαμπάντ του Khorasan Diary, μιας μη κομματικής πλατφόρμας που παρακολουθεί τζιχαντιστικές ομάδες.

Με την προσέλκυση της παγκόσμιας προσοχής μέσω μεγάλων επιθέσεων, η ομάδα επιδιώκει να προπαγανδίσει μια εικόνα ανθεκτικότητας και δύναμης, είπε. “Το Ισλαμικό Κράτος είναι σε θέση να βρίσκει την κατάλληλη στιγμή για τις επιθέσεις του και να περιμένει υπομονετικά την κατάλληλη ευκαιρία”.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΥφΥΝΑΝΠ κ. Στ. Γκίκας στη Σαγκάη

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, επισκέφθηκε την Σαγκάη (Κίνα) όπου συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής (“keynote speaker”), αρχικά στην τελετή έναρξης της “Ναυτιλιακής Εβδομάδας της Σαγκάης” (“Pudong Shipping Week 2024”), με θέμα “Navigating

Συνεδριάζει η Επιτροπή Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΙΜΟ

Από τις 2-6 Δεκεμβρίου 2024 πραγματοποιούνται στην έδρα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στο Λονδίνο οι εργασίες της 109ης συνόδου της Επιτροπής Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (MSC 109). Στη σύνοδο θα προεδρεύσει η κα. Mayte Medina από τις ΗΠΑ, με την υποστήριξη

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Προσφορά πομποδεκτών στο Λιμεναρχείο

Οι πομποδέκτες είναι απόλυτα συμβατοί με τα μέτρα ασφαλείας του κώδικα ISPS που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα, ο International Ship and Port Facility (ISPS) εισάγει ένα σύνολο προληπτικών μέτρων

Κίνητρα επιστροφής στο ελληνικό νηολόγιο

Στις κινήσεις που κάνει το υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να εγγραφούν πλοία στο ελληνικό νηολόγιο και να σηκώσουν την ελληνική σημαία, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης στο OT Forum «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – Ελλάδα 2030» που διοργάνωσε ο «Οικονομικός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο