Ο Ντράγκι «απειλεί» την Ούρσουλα: Η στήριξη από Μακρόν για την προεδρία της Κομισιόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει μια κορυφαία θέση για τον Μάριο Ντράγκι στην Ε.Ε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει κρύψει την προτίμησή του στο πρόσωπο του Ιταλού τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι για το ανώτατο αξίωμα της Ε.Ε., την προεδρία της Κομισιόν ή κάποιο άλλο κορυφαίο ευρωπαϊκό πόστο.

Ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά ερωτήματα γύρω από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι αν η Γαλλία θα υποστηρίξει μια δεύτερη θητεία για τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη στιγμή που οι σχέσεις Παρισιού και Βερολίνου είναι παγωμένες, αναφέρει το Politico σε σημερινό του δημοσίευμα.

«Η Γαλλία και όλοι στο προεδρικό οικοσύστημα θα ήθελαν να παίξει κάποιον ρόλο ο Ντράγκι».

Εδώ και καιρό, φημολογείται ότι ο Μακρόν κάνει ελιγμούς στα παρασκήνια για να βάλει τον Ντράγκι – έναν τεχνοκράτη που διετέλεσε πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Ιταλία την περίοδο της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών αυτής – επικεφαλής της Κομισιόν.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί ωστόσο τώρα είναι πως πρόκειται για την πρώτη φορά που Γάλλος αξιωματούχος επιδοκιμάζει δημόσια μια τέτοια επιλογή για την κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες.

«Έχει την αξιοπιστία να προσπαθήσει και να πείσει [άλλες χώρες] για την ικανότητα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις και την ανάγκη για κοινές επενδύσεις, κάτι που αποτελεί μια τεράστια πρόκληση», δήλωσε ο Κάνφιν.

Ο Ντράγκι δεν συνδέεται επίσημα με κανένα μεγάλο κόμμα, επομένως ο Μακρόν θα πρέπει να συνάψει μια σημαντική πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της φον ντερ Λάιεν αλλά και με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Το πιο δύσκολο όμως θα είναι να πάρει με το μέρος του την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Ο 76χρονος τεχνοκράτης δεν αποτελεί και τον πιο προφανή πολιτικό σύμμαχο της Μελόνι, η τελευταία ωστόσο είναι πιθανό να καλοδεί έναν Ιταλό στο τιμόνι της Ε.Ε.

H άλλη κορυφαία θέση της Ε.Ε. που θα μπορούσε να αναλάβει ο Μάριο Ντράγκι είναι η προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ωστόσο και αυτό θα ήταν επίσης δύσκολο.

Οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επιδιώκουν να αντικαταστήσουν τον Σαρλ Μισέλ, τον σημερινό πρόεδρο, με κάποιον από τις τάξεις τους. Σε περίπτωση που ο Ντράγκι αναλάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Γαλλία θα πρέπει να βοηθήσει την ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών να αναλάβουν ένα άλλο καίριο πόστο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, η Γαλλία γνωρίζει ότι είναι προς το συμφέρον της να μην αποδεχθεί μια δεύτερη θητεία για τη φον ντερ Λάιεν ως τετελεσμένο γεγονός. Ακόμα κι αν τελικά αποδειχθεί αδύνατο να επιτευχθεί μια μεγάλη συμφωνία για τον Ντράγκι, το Παρίσι θα θέλει να ασκήσει πιέσεις στις συνομιλίες για το ποιος θα πάρει τα κύρια χαρτοφυλάκια της Κομισιόν.

Το Παρίσι θα χρησιμοποιούσε αυτό το ανώτερο αξίωμα για να συνεχίσει περισσότερο την ατζέντα του για τους εγχώριους βιομηχανικούς πρωταθλητές, την αμυντική εμπορική πολιτική και τις μεγάλες δημόσιες δαπάνες.

Ο Μάριο Ντράγκι σίγουρα θα ταίριαζε για να «τρέξει» τα παραπάνω.

Ο Ιταλός οικονομολόγος πιστώνεται ευρέως τη σωτηρία του ευρώ κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης των αρχών της δεκαετίας του 2010, αφού υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να προστατεύσει το νόμισμα του μπλοκ όταν ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2012.

Η Γαλλία επίσης πιέζει για τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς που θα επιτρέπει στις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις να κινούνται ελεύθερα σε όλο το μπλοκ. Σε αυτό όμως το σχέδιο βρίσκει σθεναρή αντίσταση από άλλα κράτη μέλη, με επικεφαλής τη Γερμανία, βάζοντας για λίγο πίσω αυτό το φιλόδοξο έργο.

Αλλά ο Ντράγκι θα μπορούσε να βοηθήσει τη Γαλλία να κερδίσει αυτή τη μάχη, είπε ο Κανφίν: «Όταν ο Ντράγκι κάνει “ό,τι χρειάζεται”, σπάει και με τη γερμανική ορθοδοξία. Υπάρχει ένα βασικό ζήτημα εκεί, το οποίο πρέπει να λύσουμε μετά τις Ευρωεκλογές».

Εκθέτοντας περισσότερες από τις μεταθέσεις για το πώς ο Ντράγκι θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες, ο Canfin παραδέχτηκε ότι δεν θα ήταν η φιλελεύθερη κομματική δομή που θα τον οδηγούσε εκεί. Το κόμμα Renaissance του Μακρόν είναι μέλος της ευρύτερης ομάδας Renew στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αν [ο Ντράγκι] καταλήξει στην ομάδα Renew, σημαίνει ότι θα γίνει ο υποψήφιος μας», είπε ο Κανφίν. «Αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι το Renew που θα έχει την προεδρία της Επιτροπής», αναγνώρισε.

Αντίθετα, σκιαγράφησε πως οι πιθανές διαπραγματεύσεις μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και της Μελόνι θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια θέση εργασίας υψηλού προφίλ για την Ιταλία – να λάβει π.χ. ένα σημαντικό χαροφυλάκιο στον τομέα της Οικονομίας -αν όχι το πόστο της ίδιας της φον ντερ Λάιεν.

Η Φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους σκληροπυρηνικούς Ευρωπαίους Χριστιανούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) της Μελόνι για να εξασφαλίσει άλλη μια θητεία, θα μπορούσε «να συνάψει συμφωνία με τη Μελόνι… για μια θέση ευθύνης», προέβλεψε ο Κανφίν.

Σε αντάλλαγμα, η Ιταλίδα ηγέτης θα μπορούσε να ζητήσει από τους ευρωβουλευτές της να βοηθήσουν τη Γερμανίδα να εξασφαλίσει τους αριθμούς που απαιτούνται στην ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την έγκριση της δεύτερης θητείας της.

«Αυτό σημαίνει ότι [ο Ντράγκι] θα ήταν ο υποψήφιος της Μελόνι για μια θέση Επιτρόπου», είπε ο Κάνφιν. «Δεν νομίζω ότι είναι αδύνατο», κατέληξε.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διημερίδα Έρευνας και Διάσωσης με την συμμετοχή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στο Μπάρι της Ιταλίας

Κατά το χρονικό διάστημα 18-19 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε διημερίδα Έρευνας & Διάσωσης με την συμμετοχή στελεχών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Μπάρι της Ιταλίας, στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης. «ΘΕΜΙΣ 2024». Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η

Πώς και πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους και ευάλωτους

Περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι και οι ευάλωτοι τον Δεκέμβριο 2024 μετά την έκτακτη εισφορά, που επιβάλλει στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους για επενδύσεις. Σημειώνεται πως

Κικίλιας: Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο – Εφιστώ την προσοχή σε όλους

«Για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε δείκτη 5 στην Αττική, δηλαδή red code κατάσταση συναγερμού και δείκτη 4 σε άλλες περιφέρειες της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας από την Πολιτική Προστασία σχετικά με τον κίνδυνο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τα ξίφη στις νέες και νέους Ανθυπολοχαγούς

Τα ξιφη στους νέους και νέες Ανθυπολοχαγούς Τάξεως 2024 «Λοχαγός (ΜΧ) Σωτήριος Σταυριανάκος» επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής. Την Πρόεδρο της

Μετάβαση στο περιεχόμενο