Ο ΣΑΣΜΥ κατέθεσε προτάσεις για Βελτίωση της Υγειονομικής Περίθαλψης

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΑΣΜΥ) κατέθεσε υπόμνημα στην Επιτροπή της Βουλής κατά τη διάρκεια της ψήφισης του Νόμου 5110/2024 του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ). Το υπόμνημα, με Αρ. Πρωτ.: 15/2024, εστιάζει σε διάφορα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του ΣΑΣΜΥ, με έμφαση στο μείζον θέμα της υγειονομικής περίθαλψης.

Οι προτάσεις του ΣΑΣΜΥ αγγίζουν σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν την υγεία και την ευημερία των αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών και των οικογενειών τους. Η υλοποίηση των προτάσεων αυτών θα βελτιώσει αισθητά την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, θα ενισχύσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Προτάσεις του ΣΑΣΜΥ για Βελτίωση της Υγειονομικής Περίθαλψης:

  • Άμεση Εκκαθάριση Δαπανών: Ο ΣΑΣΜΥ ζητά την άμεση εκκαθάριση των δαπανών υγείας εντός του τρέχοντα μήνα, ώστε να διασφαλίζεται η έγκαιρη επιστροφή των δικαιούμενων ποσών στα μέλη. Αυτή τη στιγμή, η εκκαθάριση μπορεί να διαρκέσει έως και 10 μήνες για δαπάνες υγείας και 15 μήνες για οπτικά.
  • Υγειονομική Στήριξη: Ο ΣΑΣΜΥ προτείνει την καθιέρωση προγραμμάτων για προσιτή πρόσβαση σε ειδικές θεραπείες για τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και τις οικογένειές τους (ΑΜΕΑ), εξασφαλίζοντας ουσιαστική φροντίδα χωρίς οικονομικά εμπόδια.
  • Ενίσχυση Νοσοκομείων: Ο ΣΑΣΜΥ ζητά την ενίσχυση των περιφερειακών στρατιωτικών νοσοκομείων με τις απαραίτητες ειδικότητες, μειώνοντας την ανάγκη μετάβασης σε μεγάλα νοσοκομεία για βασικές εξετάσεις.
  • Ελευθερία Επιλογής Ιατρού: Ο ΣΑΣΜΥ προτείνει την παροχή του δικαιώματος επιλογής ιατρού για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέσω δεξαμενής συμβεβλημένων ιατρών, παρόμοια με το σύστημα που ισχύει για τα μέλη των οικογενειών των στρατιωτικών.
  • Αύξηση Αποζημιώσεων: Ο ΣΑΣΜΥ ζητά την αύξηση της αποζημίωσης για την αγορά οπτικών για τα τέκνα των στρατιωτικών, ώστε να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος. Αυτή τη στιγμή, η αποζημίωση ορίζεται στα 57 ευρώ.
  • Επαναξιολόγηση Κρατικού Τιμολογίου: Ο ΣΑΣΜΥ προτείνει την επαναξιολόγηση του κρατικού τιμολογίου, προσαρμόζοντάς το στα σημερινά δεδομένα της αγοράς, για επαρκή αποζημίωση των στελεχών.
  • Εξειδίκευση Ιατρού Εργασίας: Ο ΣΑΣΜΥ ζητά την θέσπιση εξειδικευμένου ιατρού εργασίας σε όλους τους σχηματισμούς, με υποχρέωση διατήρησης αρχείων για όλο το προσωπικό, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των αιφνίδιων θανάτων στους χώρους εργασίας.
  • Ηλεκτρονική Διασύνδεση με το ΥΠΕΘΑ: Ο ΣΑΣΜΥ εξετάζει την υλοποίηση ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ασφαλισμένων μελών με το ΥΠΕΘΑ και τη βάση δεδομένων του εθνικού συστήματος υγείας, μειώνοντας την γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις.
  • Πληρωμή Χρεών προς Στρατιωτικά Νοσοκομεία: Ο ΣΑΣΜΥ επισημαίνει την καθυστέρηση στην εκκαθάριση και πίστωση των χρεών από υπηρεσίες που παρείχαν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, γεγονός που δυσχεραίνει την λειτουργία τους και μειώνει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η υγεία αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα όλων των πολιτών, και η διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα για την Πολιτεία.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέος υπουργός Ναυτιλίας στη Βρετανία

Ο Μάικ Κέιν (φωτογραφία) διορίστηκε υπουργός Ναυτιλίας από τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών της Βρετανίας μετά τη νίκη τους στις γενικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα. Ο Κέιν έχει εκπροσωπήσει την κυρίως εργατική τάξη στην εκλογική περιφέρεια των Wythenshawe και Sale

Στην πατρίδα του Οδυσσέα, δεν τον θέλουν… (*)

ΑΣ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ότι είστε ένας άνθρωπος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που ασχολείται με την εμπορική ναυτιλία, η οποία είναι τοις πάσι γνωστό- αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη δύναμη στον χώρο των θαλάσσιων μεταφορών. Γνωστό είναι επίσης ότι διά της ναυτιλίας, με

Νέες προδιαγραφές ρυμούλκησης για την ασφαλή διαχείριση υπηρεσιών στα λιμάνια

Με στόχο η διαχείριση των ναυτικών συμβάντων στο Αιγαίο αλλά και η ρυμούλκηση μεγάλων πλοίων στα λιμάνια να αποκτήσουν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε νέα “πίστωση” χρόνου στα ρυμουλκά πλοία να συμμορφωθούν πλήρως με τις νέες προδιαγραφές του προεδρικού

Τα μαθήματα από τη δράση των φρεγατών κατά των UAV στην Ερυθρά

Χρήσιμα συμπεράσματα για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων απειλών εξάγουν οι Έλληνες αξιωματικοί από τη συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέχρι σήμερα τα ελληνικά πλοία έχουν καταρρίψει τρία UAV των Χούθι, ένα εκ των οποίων με τη

Μετάβαση στο περιεχόμενο