Ο στόχος Ανδρουλάκη να γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση -Η τακτική που θα ακολουθήσει

Την ανάκτηση της ηγεμονίας του ΠΑΣΟΚ στον χώρο της Κεντροαριστεράς, με την «ολική επαναφορά» ακόμη και στις επόμενες εκλογές, σχεδιάζει ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το βράδυ των εκλογών, όπου είδε να ανεβαίνουν σχεδόν 50% τα ποσοστά του κόμματός του και να αυξάνει κατά 200.000 τους ψηφοφόρους του, έκανε λόγο για «την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης».

Στελέχη του δεν κρύβουν ότι στόχος είναι η ακόμη μεγαλύτερη ανατροπή και η ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, ει δυνατόν και στις επικείμενες εκλογές, με τελικό στόχο την κυβέρνηση, όπως έχει διαμηνύσει ο ίδιος ο Ανδρουλάκης.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε κυβέρνηση, για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των δεύτερων εκλογών, σχεδιάζει τη στρατηγική του, βλέπει ότι είναι εφικτό κατ’ αρχάς το ψαλίδισμα της διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ και -γιατί όχι- η δεύτερη θέση του κόμματός του, πετυχαίνοντας μία αντίστροφη επανάληψη του 2012, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ από 16% και δεύτερο κόμμα αναρριχήθηκε στην κυβέρνηση με ποσοστό 36%.

Ο Ν. Ανδρουλάκης στις 18:30 θα γίνει δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την οποία θα παραλάβει και θα παραδώσει αμέσως την τρίτη διερευνητική εντολή, ώστε να συμβάλει στην επίσπευση των διαδικασιών για άμεση, νέα προσφυγή στις κάλπες.

Την Κυριακή θα συγκαλέσει τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία αριθμεί πλέον 41 βουλευτές -στη συντριπτική πλειονότητα είναι πιστοί στον Ανδρουλάκη-, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη ευελπιστούν ότι θα αυξηθεί έτι περαιτέρω.

Σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κύριος αντίπαλος πλέον του Νίκου Ανδρουλάκη θα είναι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να εμφανιστεί ως η μόνη αξιόπιστη προοδευτική πρόταση απέναντι σε έναν πανίσχυρο Μητσοτάκη, όπως τον ανέδειξαν οι εκλογές. «Πρέπει να φανεί ποια είναι η ισχυρή προοδευτική δύναμη του μέλλοντος», λένε χαρακτηριστικά.

Συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη τονίζουν πως «η χώρα από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πολλά ανοικτά ζητήματα, από την οικονομία μέχρι τη δημοκρατία και το επιτελικό κράτος. Παρ’ όλα αυτά, αντί να του γυρίσουν μπούμερανγκ, του έδωσαν μπόνους. Αυτό αποδεικνύει το έλλειμμα της αντιπολίτευσης. Και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να καλύψει αυτό το κενό».

Προφανώς, επίδικο ζήτημα είναι και η προσέλκυση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που, απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα, θα αναζητήσουν μια πιο ισχυρή εναλλακτική. Ωστόσο, αυτή την επιθετική στρατηγική θα την ακολουθήσουν περισσότερο τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος ο Ν. Ανδρουλάκης θα επιμείνει σε προγραμματικές θέσεις, εμφανιζόμενος ως «η μόνη γνήσια προοδευτική, προγραμματική αντιπολίτευση, με ρεαλιστικούς όρους διακυβέρνησης».

Η μάχη για την ηγεμονία στην Κεντροαριστερά ξεκίνησε από χθες με τις πρώτες αψιμαχίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε για την ήττα τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης -φωτογραφίζοντας το ΠΑΣΟΚ-, ισχυριζόμενος ότι εξαντλήθηκαν σε έναν μονομέτωπο αγώνα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του, με την οποία ανακοίνωσε ότι «είναι εδώ» και δεν εγκαταλείπει τη μάχη, κατηγόρησε σχεδόν ανοικτά το ΠΑΣΟΚ ότι «χθες, την ώρα μιας ιστορικής εκλογικής νίκης της δεξιάς, αυτοί πανηγυρίζανε περισσότερο από τους Νεοδημοκράτες για την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς κοιτάζαμε τη χώρα. Εκείνοι το δικό τους χωράφι».

Το ΠΑΣΟΚ απάντησε καταλογίζοντας θράσος στον Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντας τις αντιπολιτευτικές του ακροβασίες («Πρέσπες του Αιγαίου», «Δήμητρες», τοπικά νομίσματα, κυβερνήσεις ηττημένων και ειδικού σκοπού κ.ο.κ.) και τον καλούσε να κοιταχθεί στον καθρέφτη του για την ήττα.

«Κύριε Τσίπρα, ο πολιτικός σας κατήφορος είναι ανάλογος με τον εκλογικό σας κατήφορο. Ο ελληνικός λαός έστειλε καθαρά τα μηνύματά του και καθείς εφ’ ω ετάχθη», κατέληγε δηκτικά το ΠΑΣΟΚ.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Επικρατείας Δημήτρης Μάντζος τόνισε σήμερα πως «αξιοπιστία και συνέπεια είναι δύο αρετές που έλειψαν από την αξιωματική αντιπολίτευση τα προηγούμενα χρόνια», λέγοντας πως «ανερμάτιστες πολιτικές, ασυναρτησίες, θόλωμα στη στρατηγική στόχευση, τυχοδιωκτισμός ως πυξίδα πολιτικής χαρακτήριζαν τον ΣΥΡΙΖΑ».

Παράλληλα, απηύθυνε «ένα θετικό και αισιόδοξο κάλεσμα σε όλους τους δημοκράτες προοδευτικούς πολίτες, να χτίσουμε ξανά μαζί το Κίνημα της Αλήθειας, στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής […], για την Ελλάδα του μέλλοντος, ενισχύοντας μια γνήσια προοδευτική εναλλακτική για τη διακυβέρνηση του τόπου».

Όπως είπε, το στοίχημα είναι η περαιτέρω ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως απελευθερώνεται ο κόσμος για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος (Mega) δεν έκρυψε, επίσης, ότι «έχουμε βάλει στόχο να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση και ο πόλος απέναντι στη ΝΔ», και πως «έχουμε κάνει το πρώτο μεγάλο βήμα για να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ στην πολιτική ζωή του τόπου και να αποτελέσει έναν εναλλακτικό τρόπο διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Υπολοίπου Αττικής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Χριστοδουλάκης έστειλε το μήνυμα της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει το ΠΑΣΟΚ:

«Η κάλπη απέδειξε την ανεπάρκεια του ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί απέναντι στις πολιτικές της ΝΔ, που για εμάς εξακολουθούν να είναι προβληματικές. Δηλαδή, η κριτική που ασκούσαμε μέχρι το Σάββατο το βράδυ δεν άλλαξε με το αποτέλεσμα των εκλογών, αυτό που πρέπει να αλλάξει με το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πώς διαμορφώνουμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ μια αντιπρόταση έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Η πολιτική μας στρατηγική στοχεύει σε μια εναλλακτική αντιπρόταση έναντι του μείγματος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας».

Ο στόχος Ανδρουλάκη να γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση -Η τακτική που θα ακολουθήσει

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Mόνο το 13% των Ελλήνων γνωρίζει την παγκόσμια πρωτιά της ελληνικής ναυτιλίας, οι νέοι την αγνοούν εντελώς

Τεράστιο έλλειμα ενημέρωσης για τη μεγαλύτερη ναυτιλία του κόσμου, την ελληνόκτητη, έχει η ελληνική κοινωνία. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από έρευνα που διεξήγαγε η Focus Bari, με θέμα: «Οι αντιλήψεις των Ελλήνων και οι προκλήσεις στη Ναυτιλία» σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.005

Κίτρινη κάρτα στην Ελλάδα για τις ώρες εργασίας

Οι πιο σκληρά εργαζόμενοι στην Ευρώπη είναι οι Έλληνες, πριν ακόμα θεσμοθετηθεί η εξαήμερη εργασία στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας και σε εκείνες που εφαρμόζουν σύστημα με εναλλασσόμενες βάρδιες. Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η «Ν», κάνουν λόγο για ώρες εργασίας

von der Leyen: Επανεξελέγη Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής για 2η φορά

Με 401 ψήφους υπέρ της, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανεξέλεξε πριν λίγο την κα Ursula von der Leyen για δεύτερη θητεία ως Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για ακόμη μια πενταετία η κα. von der Leyen θα βρίσκεται στο τιμόνι του κύριου

Κριμαία: Ουκρανικά ναυτικά drones έπληξαν τη βάση της ρωσικής Ακτοφυλακής (βίντεο)

Ουκρανικά ναυτικά drones επιτέθηκαν σε βάση της ρωσικής Ακτοφυλακής στην Κριμαία, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με στόχο το κέντρο διοίκησης, μια αποθήκη πυρομαχικών και εξοπλισμού, έναν υποσταθμό ισχύος, τεχνικές εγκαταστάσεις και θέσεις πυροβολικού.

Μετάβαση στο περιεχόμενο