Ο βαθμός του αντιπτεράρχου απονεμήθηκε μετά θάνατον στον αδικοχαμένο πιλότο Γιώργο Μπαλταδώρο

Τον βαθμό του Αντιπτεράρχου, από την ημέρα του άδικου χαμού του, απονεμήθηκε στον ήρωα Γεώργιο Μπαλταδώρο που χάθηκε για πάντα 9 ναυτικά μίλια Βοριοανατολικά της Σκύρου τον περασμένο Απρίλιο μετά την πτώση στη θάλασσα με Mirage 2000-5, κατά τη διάρκεια της τελικής καθόδου για την προσγείωσή του στον διάδρομο προσγείωσης της 135 Σμηναρχίας Μάχης της Σκύρου.

Ο 32χρονος πιλότος των Mirage 2000-5 ήταν πατέρας δυο ανήλικων παιδιών τα οποία ύστερα από την αρχική πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και με τη σύμφωνη γνώμη του Προέδρου του Ελληνικού κοινοβουλίου Νίκου Βούτση, η Βουλή προχώρησε στην υιοθέτηση των παιδιών του Γιώργου Μπαλταδώρου. Αυτό σημαίνει πως έως την ενηλικίωσή τους και την ολοκλήρωση των σπουδών τους, για κάθε παιδί, η Βουλή θα καταβάλλει 18.000 ευρώ.

Το γεγονός πως ο ηρωικός πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, μετά θάνατο φέρει τιμητικά τον βαθμό του Αντιπτεράρχου, μεταφράζεται και σε ανάλογη σύνταξη για την χείρα του εκλιπόντος.

Σύμφωνα με το εκδοθέν Προεδρικό Διάταγμα,

«Απονέμεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 παρ. 13δ του ν. 3883/2010, σε συνδυασμό με το άρθρο 5 του ν.δ. 1400/1973, ο βαθμός του Αντιπτεράρχου, στον Σμηναγό Ιπτάμενο Μπαλταδώρο Γεώργιο του Αποστόλου, ο οποίος απεβίωσε κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο , από 11.4.2018, ημερομηνία προηγούμενη του θανάτου του.»

Ο ήρωας της 331 Μοίρας «Θησέας» μαζί με το ζευγάρι του είχαν απογειωθεί για την αναχαίτιση Τουρκικών μαχητικών στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, ωστόσο τα δυο Ελληνικά μαχητικά δεν είχαν συναντηθεί ποτέ με τα τουρκικά τα οποία είχαν αποχωρήσει.

Προχώρησαν σε πτήση πάνω από 20.000 πόδια για επιτήρηση του Εθνικού Εναέριου χώρου και όταν πήραν τον δρόμο της επιστροφής είχαν βρεθεί μπροστά σε ένα σύννεφο, μια μίξη από σκόνη λόγο των παρατεταμένων νοτιάδων και υγρασίας.

Στην προσπάθειά του ο άτυχος Σμηναγός να βρει διέξοδο από το σύννεφο κατέβηκε αρκετά χαμηλά, αποτέλεσμα ήταν ο αποπροσανατολισμός του και η πτώση του αεροσκάφους στη θάλασσα.

Ρεπορτάζ: HellasJournal

hellasjournal.com/

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστρατοι ΛΣ-ΕΛΑΚΤ: Παιδιά ενός κατώτερου Θεού;

Όταν, το 1919, ιδρύθηκε το Λιμενικό Σώμα, προήλθε από τα «σπλάχνα» του Πολεμικού Ναυτικού.  Έτσι, βάσει εθνικών σχεδίων, το Λιμενικό Σώμα είναι Σώμα υπαγόμενο στο συγκεκριμένο κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Παρότι στο παρελθόν επανειλημμένα αμφισβητήθηκε, αυτός ο «γνήσιος

21 Απριλίου 1967: Οι Στρατιωτικοί που είπαν ΟΧΙ στη χούντα

Το πρωί της 21ης Απριλίου 1967 η Ελλάδα έμπαινε στο γύψο μιας ακόμη στρατιωτικής χούντας. Οι συνέπειες για τον ελληνισμό ήταν βαρύτατες, Επτά χρόνια μετά οι ανόητοι που κατέλυσαν τη Δημοκρατία ξεπουλούσαν και τη Κύπρο. Το στίγμα της χούντας βάραινε

Εκσυγχρονισμός πολλαπλών εκτοξευτών RM-70: Στον εξοπλιστικό σχεδιασμό του Στρατού Ξηράς το Πυροβολικό Μάχης

* Του Κώστα Σαρικά Η ενίσχυση του Πυροβολικού Μάχης αποτελεί προτεραιότητα για τον Στρατό Ξηράς έπειτα και από την επανεξέταση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο εξορθολογισμού που αποφάσισε η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Μεταξύ των προγραμμάτων που πήραν το «πράσινο» φως

MED-5: Μέτρα πρόληψης των μεταναστευτικών ροών και όχι απώθησής τους ζητούν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου

Οι πέντε μεσογειακές χώρες που αποτελούν τα νότια σύνορα της Ευρώπης και οι οποίες εκ των πραγμάτων βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης και του προβλήματος της παράνομης διακίνησης απεύθυναν έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να σταματήσει να έχει πολιτικές κυρίως

Μετάβαση στο περιεχόμενο