Ο Βίρβος και η θάλασσα…

Λέει ο ίδιος στην «Λαϊκή Στιχουργική Ανθολογία» (Βιβλιοεκδοτική Αναστασάκη-1989):
“Τι σχέση μπορεί να έχει ένας στεριανός και μάλιστα βουνίσιος, με τη θάλασσα; Κι όμως. Η παθολογική μου αγάπη για τα ταξίδια και η λαχτάρα να γνωρίσω όλο τον κόσμο – έχω ήδη γυρίσει όλη την Ευρώπη και μέρος της Ασίας και της Αφρικής – μ’ έκαναν να λατρέψω τη θάλασσα.
Τα βιβλία που μ’ αρέσουν ιδιαίτερα να διαβάζω είναι εκείνα που αναφέρονται στα ταξίδια. Όπως μ’ αρέσουν και οι ποιητές που γράψαν ή γράφουν για τη θάλασσα και κυρίως ο Καββαδίας.
Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο που έγραψα τον κύκλο «Θάλασσα πικροθάλασσα», με ιδιαίτερη μάλιστα επιτυχία, όπως λένε, καθώς και πλήθος άλλων επιτυχημένων θαλασσινών τραγουδιών. Π.χ: «Το θύμα ο Νικόλας», «Σάντα Μαρία», «Καράβι με σημαία ξένη», «Ο Καπετάν – Φλωριάς», «Λίζα», «Ο Πειραιώτης», «Η βάρκα μου η Μαριωρή» – όλα αυτά σε μουσική του Γρηγόρη Μπιθικώτση – «Το καράβι» σε μουσική Βασίλη Τσιτσάνη και πολλά άλλα.
Νομίζω ότι και η Ομήρου Οδύσσεια έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ν’ αγαπήσω τα ταξίδια και τη θάλασσα”.
Ο Βίρβος είναι ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς του λαϊκού μας τραγουδιού και πολλοί τον έχουν χαρακτηρίσει λαϊκό ποιητή για το υψηλό επίπεδο των στίχων του.
Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε ως στιχουργός με το λαϊκό τραγούδι, χώρο στον οποίο διακρίθηκε από τη δεκαετία του ‘50. Η αγάπη, η χαρά, η ελπίδα, η ζωή, τα βάσανα, οι καημοί, αποτυπώνονται στα πάνω από 2.000 τραγούδια που μας άφησε ως παρακαταθήκη, πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κλασικά.
Συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Χρήστος Λεοντής, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γιώργος Νταλάρας και ο Τόλης Βοσκόπουλος.
Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1926 στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και πέθανε στις 6 Αυγούστου 2015 στο Παλαιό Φάληρο, πριν από 8 χρόνια ακριβώς.
Τα τραγούδια του μας συντροφεύουν ακόμη.
Βασίλης Τσιτσάνης & Κώστας Βίρβος, Το καράβι
Μπουζούκι: Κώστας Παπαδόπουλος & Λάκης Καρνέζης
Τραγούδι: Λάουρα & Βασίλης Τσιτσάνης
Δίσκος 45 στροφών του 1957
Ο Μίμης Πλέσσας μιλά για το έργο του “Θάλασσα πικροθάλασσα” σε στίχους Κώστα Βίρβου (με ερμηνευτές τους Γιάννη Πουλόπουλο, Ρένα Κουμιώτη, Καίτη Αμπάβη), στην εκπομπή “Εκ βαθέων” στο Δεύτερο Πρόγραμμα ΕΡΑ στις 4 Ιουλίου 2011

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο