Ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας για τη χορήγηση ειδών ένδυσης και υπόδησης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Οι στρατιωτικές στολές που φέρονται από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ως ομοιόμορφο και τυποποιημένο ένδυμα, αποτελεί γνώρισμα των τακτικών στρατών παγκοσμίως και δηλώνει δημόσιο αξίωμα, αφού ο φέρων αυτή ασκεί δημόσια εξουσία που του έχει ανατεθεί από την πολιτεία. Ως εκ τούτου, η αναξιοπρεπής εμφάνιση και το αντικανονικό της στολής θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα σύμφωνα με το Π.Δ. 48/2022 «Διακλαδικός Κανονισμός Πειθαρχίας Ενόπλων Δυνάμεων» (Α’ 120).

Ακολούθως, όλοι οι κατατασσόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν, κατά την αρχική κατάταξή τους, είδη ένδυσης και υπόδησης προκειμένου να επιτευχθεί εξ’ αρχής η απαιτούμενη ομοιομορφία στην περιβολή του στρατιωτικού προσωπικού.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Παπαναστάση και Θανάση Παφίλη με θέμα «Χορήγηση ειδών ένδυσης και υπόδησης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Υπογράμμισε, δε, ότι αποτελεί «ανελαστική υποχρέωση για την ένδυση και υπόδηση των νεοσυλλέκτων οπλιτών ανά έτος».

«Ειδικότερα», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, «στα στελέχη του Στρατού Ξηράς, κατά την περίοδο 2020-2022, χορηγήθηκαν υποδήματα δερμάτινα και υφάσματα προς κάλυψη των αναγκών του προσωπικού των Επιτελείων και Σχηματισμών του Κλάδου, αλλά και των μονιμοποιηθέντων ΕΠ.ΟΠ. Επιπρόσθετα, την παρούσα περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια υφασμάτων και υποδημάτων, προκειμένου να χορηγηθούν περιοδικά στα στελέχη».

«Στις επαυξημένες ανάγκες των στελεχών συνδράμει το 700 Στρατιωτικό Εργοστάσιο, το οποίο υλοποιεί διαδικασίες ραφής των υπηρεσιακών στολών, κατόπιν αιτήματος των στελεχών με την προηγούμενη προσκόμιση από μέρους τους της αναγκαίας ποσότητας υφάσματος», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, στο ισχύον νομικό πλαίσιο, έχει καθιερωθεί η κατ’ έτος δωρεάν χορηγία των προβλεπόμενων ειδών ένδυσης και υπόδησης, στο μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό, με τον καθορισμό ανώτατου ορίου χορηγήσεων, ανά κατηγορία δικαιούχου (κλίμακες ειδών), σε χρηματικό ποσό υπό λογιστική μορφή, για την προμήθεια από έκαστο δικαιούχο των ειδών υπηρεσιακής ανάγκης αποκλειστικά μέσω του Προμηθευτικού Οργανισμού Ναυτικού (ΠΟΝ)», επεσήμανε.

«Στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας χορηγούνται τα προβλεπόμενα είδη ιματισμού-υπόδησης στο δικαιούχο προσωπικό απρόσκοπτα, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που ορίζει την περιοδικότητα και τις προϋποθέσεις», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Τα Γενικά Επιτελεία των Ενόπλων Δυνάμεων καταβάλλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια κάλυψης εξ’ ολοκλήρου των αναγκών των στελεχών, σύμφωνα με τις διατιθέμενες πιστώσεις, αλλά και εν γένει τον δημοσιονομικό προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας» κατέληξε, στην απάντησή του, ο κ. Δένδιας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετώντας πάνω από την Καλαμάτα

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Στο αμέτρητο πλήθος των εταιρειών παγκοσμίως, λίγες είναι εκείνες που μπορούν να καυχηθούν ότι ίδρυσαν μια πλήρως λειτουργική σχολή πιλότων σε ξένη επικράτεια και που την είδαν να διαπρέπει μέσα σε ελάχιστους μήνες. Το αξιοθαύμαστο

Το άγνωστο «στρατηγείο» μη επανδρωμένων αεροσκαφών – ΦΩΤΟ

Τροποποιήθηκε και διαμορφώθηκε εξ ολοκλήρου κατόπιν πρωτοβουλίας και προσωπικής εργασίας της 4μελούς ομάδας σ’ ένα υπερσύγχρονο «στρατηγείο» μεταφοράς πτητικών μέσων (drones) και απαραίτητου εξοπλισμού. Μπορεί να λειτουργήσει ως Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στον τόπο των συμβάντων, καθώς οι εκάστοτε επικεφαλής, ευρισκόμενοι σε

Η καταραμένη μέρα των ναυτικών: πάνω από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – το ένα στο Αιγαίο

Κι αν η 26η Σεπτεμβρίου, μια μέρα σαν σήμερα δηλαδή, δεν είναι καταραμένη μέρα για τους ναυτικούς, τότε ποια είναι; Περισσότεροι από 3000 νεκροί σε τέσσερα ναυάγια που έγιναν σαν σήμερα – τα δύο πλοία ελληνικά και το ένα μάλιστα βυθίστηκε στο Αιγαίο! Σεπτέμβριος 2000:

Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα»

Το πολύνεκρο ναυάγιο του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Εξπρές Σάμινα» ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μεταπολεμική ναυτική τραγωδία, που έπληξε την ελληνική ακτοπλοΐα. Είχε προηγηθεί εκείνη του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ηράκλειο» στη Φαλκονέρα, στις 8 Δεκεμβρίου 1966, με τους 224 νεκρούς. Το ναυάγιο σημειώθηκε στις 22:15 της 26ης

Μετάβαση στο περιεχόμενο