Ο ΥΦΕΘΑ Θανάσης Δαβάκης στην επιμνημόσυνη δέηση για τον Ήρωα των Ιμίων Αντιναύαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο ΠΝ

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Θανάσης Δαβάκης παραβρέθηκε χθες, Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2026, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, στην επιμνημόσυνη δέηση για τον Παναγιώτη Βλαχάκο που έπεσε Υπέρ Πατρίδος στα Ίμια την 31η Ιανουαρίου 1996. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Τερψιθέα του Πειραιά, όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, ακολούθησαν ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων.

Ο κ. Δαβάκης κατά την ομιλία του, ανέφερε:

«30 χρόνια μας χωρίζουν από το ξημέρωμα της 31ης Ιανουαρίου του 1996, όταν ένας ακόμη ήρωας, ένα Μανιατόπουλο του Πειραιά, ο Υποπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Τάκης Βλαχάκος έδωσε τη ζωή του εν ώρα διατεταγμένης υπηρεσίας στην Πατρίδα. Αντάμα με τους συναδέλφους του, Υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση και Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό.

Ήταν ακριβώς η ίδια διατεταγμένη υπηρεσία κατά την οποία χιλιάδες Έλληνες έχουν δώσει το αίμα τους ανά τους αιώνες αμυνόμενοι της Ελευθερίας, της Ιστορίας και των Ιδανικών του Έθνους.

Δεν υπάρχουν πολλά λόγια που μπορεί ή πρέπει να πει κάποιος σε μια εκδήλωση μνήμης για πεσόντες ήρωες. Όλοι όσοι είμαστε εδώ γνωρίζουμε τι έγινε τότε και γιατί ήλθαμε σήμερα εδώ.

Το μόνο που μπορώ να πω ως μέλος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι ότι επενδύοντας το υστέρημα του ελληνικού λαού, ο οποίος αγόγγυστα βάζει πλάτη για την Άμυνα μας, φροντίζουμε να έχουμε τον εξοπλισμό, τις δομές, την οργάνωση, τις δυνατότητες, την εκπαίδευση και τη μέριμνα που χρειάζεται ώστε να μην ξαναζήσουμε τον αιφνιδιασμό και το συναίσθημα που ζήσαμε τότε.

Και πάνω απ’ όλα, ώστε να συνεχίσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να είναι μια ήρεμη δύναμη αποτροπής- όπως αυτή που κατέπλευσε πριν από λίγες μέρες στη θάλασσά μας- και τα στελέχη μας να αποτελούν πάντα, το καύχημα και την ασπίδα του Έθνους!

Τάκη, θα σε θυμόμαστε πάντα ως τον σύγχρονο ήρωα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ως τον σύγχρονο ήρωα του Έθνους μας!»

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο Βουλευτής Β’ Πειραιά Γιάννης Τραγάκης, ενώ παρόντες ήταν η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κατσαφάδος, ο Βουλευτής και αδερφός του πεσόντος Νίκος Βλαχάκος και ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Τη στρατιωτική ηγεσία εκπροσώπησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ενώ παρέστησαν ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Τρύφων Κοντιζάς, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στη σεμνή αυτή τελετή παραβρέθηκαν, επίσης, και μέλη των οικογενειών των πεσόντων στα Ίμια, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συλλόγων και άλλων Αρχών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΕΣ: Αυτά είναι τα νέα διακριτικά Μονίμων Υπαξιωματικών και ΕΠΟΠ–Έτσι θα φέρονται στις στολές (ΦΩΤΟ-ΕΓΓΡΑΦΟ)

Εκδόθηκε από το ΓΕΣ/B1 η παρακάτω Διαταγή (Φ.456/23/441004/Σ.5728/17 Ιουλ 2026), που δημοσιοποίησε η ΠΟΜΕΝΣ και αφορά τα νέα διακριτικά για τους Μόνιμους Υπαξιωματικούς και τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) του Στρατού Ξηράς. ΘΕΜΑ: Στολή – Διακριτικά ΣΧΕΤ.: α. ΣΚ 111-10 «Κανονισμός Στολών Αξκών

Μ.Βρετανία: Πρώτο δείγμα γραφής για τον νέο πρωθυπουργό

Ανταπόκριση από το Λονδίνο Το πρώτο 24ωρο συμπληρώθηκε για τον νέο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Άντι Μπέρναμ. Η περίοπτη πρωθυπουργική θέση έφερε ανακοινώσεις, ανακατατάξεις και αντιδράσεις από όλα τα μέτωπα. Από νωρίς το απόγευμα μέχρι και το ξημέρωμα το νέο υπουργικό

Europol: Ελληνική επιχείρηση εξάρθρωσε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Επτά συλλήψεις σε τρεις χώρες

Υπό την ηγεσία των ελληνικών αρχών και με την υποστήριξη της Europol εξαρθρώθηκε οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο που διακινούσε μετανάστες μέσω των Βαλκανίων, χρησιμοποιώντας ενοικιαζόμενα, κλεμμένα και εικονικά ταξινομημένα οχήματα. Στη συντονισμένη επιχείρηση συμμετείχαν διωκτικές αρχές τεσσάρων κρατών. Ανταπόκριση από Βρυξέλλες Σύμφωνα με την ανακοίνωση

Μηχανική βλάβη σε δεξαμενόπλοιο ανοιχτά της Κέας – Σπεύδει ρυμουλκό

Μηχανική βλάβη παρουσίασε δεξαμενόπλοιο ελληνικής σημαίας με 24μελές πλήρωμα, 3,5 ν.μ. βορειοανατολικά της Κέας. Στην περιοχή αναμένεται να μεταβεί ρυμουλκό πλοίο, προκειμένου να παράσχει συνδρομή. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι βορειοδυτικοί άνεμοι έντασης 4 μποφόρ.