OHE για πείνα: Σε κατάσταση συναγερμού η Γάζα, η Αϊτή, το Μαλί, το Νότιο Σουδάν και το Σουδάν

Οι κάτοικοι της Γάζας, της Αϊτής, του Μαλί, του Νότιου Σουδάν και του Σουδάν θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωποι με «καταστροφικά επίπεδα» επισιτιστικής ανασφάλειας μέχρι τον Οκτώβριο χωρίς τις ενέργειες των ανθρωπιστικών οργανώσεων και τις διεθνείς προσπάθειες να επιτραπεί η πρόσβαση σε πληγείσες περιοχές, όπως προειδοποίησαν σήμερα υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί εδώ και μήνες ότι η Γάζα απειλείται με λιμό.

Σε νέα έκθεση για τις «εστίες πείνας» σε όλο τον κόσμο, ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τα τρόφιμα και τη γεωργία (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) αναφέρουν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι –το ήμισυ του πληθυσμού του παλαιστινιακού εδάφους– θα μπορούσαν να βρεθούν σε κατάσταση καταστροφικής επισιτιστικής ανασφάλειας έως τα μέσα Ιουλίου.

Η κατάσταση αυτή είναι η συνέπεια του «καταστροφικού αντίκτυπου της σύγκρουσης που είναι σε εξέλιξη, των αυστηρών περιορισμών πρόσβασης και της κατάρρευση των τοπικών αγροδιατροφικών συστημάτων», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ που ανησυχούν επίσης για τον κίνδυνο μετάδοσης της επισιτιστικής ανασφάλειας στον Λίβανο και τη Συρία.

Στο Νότιο Σουδάν, «η χαμηλή τοπική παραγωγή τροφής που σχετίζεται με την υποτίμηση του νομίσματος οδηγεί σε άλμα τις τιμές των βασικών τροφίμων, που επιδεινώνεται από τον κίνδυνο πλημμυρών και τα συνεχή κύματα συγκρούσεων μεταξύ εθνοτήτων», σύμφωνα με την έκθεση που αξιολογεί την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.

Στο Μαλί, η κατάσταση χειροτερεύει λόγω της «κλιμάκωσης των συγκρούσεων» και «επιτείνεται από την αποχώρηση» της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το έγγραφο.

Στο Σουδάν, εν μέσω αγροτικής παραγωγής που έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τη βία και τις λεηλασίες και εισαγωγών που παρεμποδίζονται από υλικές και οικονομικές δυσκολίες, οι τιμές των τροφίμων καταγράφουν άλμα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο FAO και το WFP προσέθεσαν την Αϊτή στον κατάλογο των περιοχών που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία (ο προηγούμενος κατάλογος χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2023) καθώς η αυξανόμενη βία ένοπλων ομάδων «διαταράσσει την τροφοδοσία, αυξάνει τους εσωτερικούς εκτοπισμούς και επηρεάζει την πρόσβαση σε ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Συνολικά, η επισιτιστική κρίση επιτείνεται σε 18 «εστίες πείνας», σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του ΟΗΕ, με «πολύ υψηλό» επίπεδο ανησυχίας για το Τσαντ, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μιανμάρ, τη Συρία και την Υεμένη.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διημερίδα Έρευνας και Διάσωσης με την συμμετοχή του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στο Μπάρι της Ιταλίας

Κατά το χρονικό διάστημα 18-19 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκε διημερίδα Έρευνας & Διάσωσης με την συμμετοχή στελεχών του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής στο Μπάρι της Ιταλίας, στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης. «ΘΕΜΙΣ 2024». Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η

Πώς και πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα σε συνταξιούχους και ευάλωτους

Περίπου 250 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν συνταξιούχοι και οι ευάλωτοι τον Δεκέμβριο 2024 μετά την έκτακτη εισφορά, που επιβάλλει στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μπουν στα ταμεία του κράτους για επενδύσεις. Σημειώνεται πως

Κικίλιας: Ακόμα και ένας σπινθήρας μπορεί να οδηγήσει σε όλεθρο – Εφιστώ την προσοχή σε όλους

«Για πρώτη φορά τόσο νωρίς μέσα στον Ιούνιο έχουμε δείκτη 5 στην Αττική, δηλαδή red code κατάσταση συναγερμού και δείκτη 4 σε άλλες περιφέρειες της χώρας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας από την Πολιτική Προστασία σχετικά με τον κίνδυνο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τα ξίφη στις νέες και νέους Ανθυπολοχαγούς

Τα ξιφη στους νέους και νέες Ανθυπολοχαγούς Τάξεως 2024 «Λοχαγός (ΜΧ) Σωτήριος Σταυριανάκος» επέδωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, στη Βάρη Αττικής. Την Πρόεδρο της

Μετάβαση στο περιεχόμενο