Οι απόγονοι του Οδυσσέα «καθάρισαν» το βυθό της Ιθάκης

Ο δύτης Γιώργος Λίλας συμμετείχε στη δράση καθαρισμού της θάλασσας του νησιού της Ιθάκης και μιλάει στο Newsbomb.gr. 

Η Ιθάκη είναι ένας τόπος επικός. Ίσως από τους λίγους τόπους με τόσες αλληγορικές σημασίες και αυτό οφείλεται κυρίως στον Όμηρο και τον ήρωα του τον Οδυσσέα. Ένας τόπος και ποιητικός που έχει υμνηθεί από τον Κωνσταντίνο Καβάφη. Ένα νησί ορόσημο για την παγκόσμιο Πολιτισμό.

Περίπου 3000 χρόνια αργότερα οι απόγονοι του Οδυσσέα κρατούν τα νερά κρυστάλλινα και καθαρά. Ο Γιώργος Λίλας ξεναγός και εκπαιδευτής καταδύσεων συμμετείχε σε μια πολύ ιδιαίτερη αποστολή. Και ποια ήταν αυτή; Για 2η χρονιά να καθαριστεί ο βυθός και η θάλασσα του νησιού του Ιονίου. Φέτος ανέβασαν στην επιφάνεια 23,5 τόνους απορριμμάτων.

Πέρυσι, το αντίστοιχο έργο καθαρισμού με πρωτοβουλία την Healthy Seas και με εθελοντές, ανάμεσα τους και ο Γιώργος Λίλας, είχε ως αποτέλεσμα 76 τόνοι θαλάσσιων απορριμμάτων να αφαιρεθούν από τις θάλασσες και τις παραλίες σε 8 ημέρες. Ο μεγάλος όγκος απορριμμάτων οφειλόταν σε ένα εγκαταλελειμμένο ιχθυοτροφείο.

Και φέτος η Hyundai, Healthy Seas και Ghost Diving μαζί με πολλούς συνεργάτες, διοργάνωσαν ένα πρόγραμμα καθαρισμού από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο με τη βοήθεια ντόπιων ψαράδων και εθελοντών δυτών. Εστίασαν σε 14 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλο το νησί, Συνολικά απομακρύνθηκαν περίπου 23.500 κιλά απορριμμάτων, εκ των οποίων 18.500 κιλά ήταν δίχτυα και 5.000 κιλά άλλα είδη θαλάσσιων απορριμμάτων.

Δύτης στα νερά της Ιθάκης που συμμετέχει στο πρόγραμμα καθαρισμού του βυθού

«Ο μεγαλύτερος όγκος των απορριμμάτων που ανασύραμε από τη θάλασσα μας ήταν παλιά δίχτυα. Βέβαια βγάλαμε και άλλα είδη, δεν μιλάμε για τα αυτονόητα, μπουκάλια, κουτιά κλπ, βρήκαμε ακόμη και τηλεοράσεις», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr o Γιώργος Λίλας και συνεχίζει, «Θεωρώ πως αυτά τα δύο χρόνια που από το βυθό του νησιού μας αποσύραμε 100 τόνους άχρηστων απορριμμάτων που θα βάραιναν το οικοσύστημα, δώσαμε μια μεγάλη ανάσα. Ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε και αυτό που πρέπει από εδώ και στο εξής είναι να προφυλάσσουμε τις θάλασσες μας. Όχι μόνο εμείς στη Ιθάκη, αλλά σε κάθε νησί της υπέροχης Ελλάδας μας».

Δύτες από την Ελλάδα, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Λίβανο, την Ουγγαρία συμμετείχαν στην συγκεκριμένη δράση

Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση

«Το προλαμβάνειν κρείττον εστί του θεραπεύειν» και με αυτό το σκεπτικό παράλληλα με την δράση του καθαρισμού του βυθού της Ιθάκης διοργανώθηκε εκδήλωση ευαισθητοποίησης του κοινού στην κεντρική πλατεία που περιλάμβανε την προβολή μικρού ντοκιμαντέρ για τις προσπάθειες του 2021 και ειδική έκθεση φωτογραφίας η οποία αναμένεται να μεταφερθεί πλέον στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του νησιού.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας παρακολούθησαν περίπου 180 παιδιά, δηλαδή σχεδόν όλα τα παιδιά που ζουν στο νησί.

Εθελόντρια βάζει σε σακούλες απορριμμάτων ξύλα που βρέθηκαν στην παραλία

«Το στοίχημα μας είναι τα νέα παιδιά να αγαπήσουν περισσότερο από εμάς τον τόπο τους. Να δουν τα λάθη που κάναμε εμείς και να μην επιτρέψουν τα νερά της θάλασσας τους να επιβαρυνθούν από κανέναν και από τίποτα. Τα παιδιά είναι το μέλλον και σε αυτά πρέπει να παραδώσουμε έναν τόπο αμόλυντο και καθαρό», λέει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Λίλας στο Newsbomb.gr.

Με Έλληνες και δύτες από πολλά μέρη της γης

Στην αποστολή για τον καθαρισμό της Ιθάκης δεν βούτηξαν μόνο Έλληνες δύτες, αλλά εθελοντές δύτες από την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Λίβανο, την Ουγγαρία. Μάλιστα οι ξένοι δήλωναν συνεχώς τον θαυμασμό τους για τις ομορφιές του βυθού του Ιονίου ο οποίος «έλαμψε» μόλις καθαρίστηκε.

Τι θα απογίνουν τα δίχτυα;

Οι τόνοι των διχτύων του παλιού εγκαταλελειμμένου ιχθυοτροφείου που μόλυναν το βυθό της Ιθάκης και ανασύρθηκαν στην επιφάνεια θα ανακυκλωθούν. Από εκεί που θα ήταν εστία μόλυνσης θα αποτελέσουν βάση για νέα προϊόντα όπως κάλτσες, μαγιό, ενεργά ρούχα, χαλιά και άλλα. Μια αξιοποίηση που φέρνει λίγο σε…κυκλική οικονομία.

Αυτά θα ανακυκλωθούν και θα αποτελέσουν βάση για νέα προϊόντα

Ο Γιώργος Λίλας, ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την αποκάλυψη της περιβαλλοντικής καταστροφής, λέει: «Όλοι στην Ιθάκη είναι ευγνώμονες στην Healthy Seas και στο Ghost Diving για τις προσπάθειές τους να προστατεύσουν το νησί μας δύο συνεχόμενα χρόνια. Είχαμε επίγνωση της καταστροφής, αλλά δεν είχαμε τα μέσα να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Τώρα όμως μιλάμε για μια διαφορετική όψη της θάλασσας».

Ποιοι άλλοι συνεργάστηκαν

Άλλοι βασικοί εταίροι σε αυτό το εγχείρημα είναι οι Odyssey Outdoor Activities, Iaseas, Kefalonia Fishries, ο Δήμος Ιθάκης, το Λιμενικό Σώμα Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Μέχρι και προφυλακτήρα αυτοκινήτου βρήκαν στη θάλασσα

Να σημειωθεί ότι το έργο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Η επόμενη ημέρα

«Πλέον ο κόσμος μετά τα δύο χρόνια που είδε τι μαζέψαμε και βγάλαμε από το βυθό της θάλασσας είναι πιο ευαισθητοποιημένος. Δύσκολα κανείς θα πετάξει κάτι στα κρυστάλλινα νερά του νησιού μας και αν το κάνει πρέπει ο διπλανός του να τον επιπλήξει. Έχουμε έναν παράδεισο και η μόνη μας υποχρέωση είναι να τον διατηρήσουμε ανέπαφο όσο μπορούμε και καθαρό. Όταν βγάζεις από το βυθό τηλεοράσεις… νιώθεις ότι ο κόσμος αδιαφορεί για τον τόπο του. Το στοίχημα το μεγάλο είναι τα νέα παιδιά. Σε αυτά που θα κληροδοτήσουμε τη γη και τη θάλασσα μας. Θεωρώ πως τα παιδιά θα προσέξουν την Ιθάκη ως κόρη οφθαλμού», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο Γιώργος Λίλας.

Δράσεις ενημέρωσης για μικρούς και μεγάλους

Η Ιθάκη του… καθενός

Ο Γιώργος Λίλας μιλά στο Newsbomb.gr για την Ιθάκη του, για την Ιθάκη του καθενός μας, «Το νησί μου έχει υμνηθεί από τον Όμηρο 3000 χρόνια πριν. Δεν είναι υπερβολή να πω πως όλος ο κόσμος γνωρίζει αυτό το νησί, την πατρίδα του Οδυσσέα, που τον περίμενε η Πηνελόπη του, ο γιος του ο Τηλέμαχος, ο σκύλος του ο Άργος. Αυτό το νησί κρύβει συγκινήσεις. Διαθέτει υπέροχες παραλίες, βουνά για πεζοπορίες. Η Ιθάκη είναι πολυμορφική και έχει βαθιά ιστορία που μπορεί κάποιος να την ανακαλύψει. Με την επίσκεψη του στο νησί θα καταλάβει γιατί ο Όμηρος την ύμνησε και ο Οδυσσέας ήθελε τόσο πολύ να επιστρέψει σε αυτήν».

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από το βράδυ της Κυριακής

Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπεται στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από τις βραδινές ώρες της Κυριακής (25-02-24) μέχρι και τα ξημερώματα της Τρίτης (27-02-24), σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική

Ηγέτης στην ΕΕ η Ελλάδα στις υδατοκαλλιέργειες

Κλειδί για την προστασία της αλιείας θεωρεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, την εξάλειψη της ψευτοερασιτεχνικής αλιείας και την παροχή αντισταθμιστικών οφελών από εκείνους που απολαμβάνουν σημαντικά έσοδα από τη χρήση του θαλάσσιου χώρου προς τους αλιείς. Όπως

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εκβίαζε, έκλεβε και άρπαζε παιδιά σε οικισμό Ρομά στα Μέγαρα

‘Αγρια συμμορία που είχε γίνει εφιάλτης των Ρομά σε οικισμό των Μεγάρων, με επιθέσεις, εκβιάσεις, ακόμα και απαγωγές παιδιών, προκειμένου να αποσπάσει χρήματα από τα ανυπεράσπιστα θύματα, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Μεγάρων. Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση με τη

Στο ΚΕΠΙΧ του Frontex χτες η von der Leyen

Την ίδια ώρα χτες (23/2/2024) που ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex υπέγραφε διμερή Συμφωνία με τους Βρετανούς στο Λονδίνο, η Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής κα Ursula von der Leyen και ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ Βέλγος πρωθυπουργός κ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο