Οι «αστυνομικοί αναλυτές» και το νέο θέατρο της τηλεόρασης

Κάποτε, οι υποθέσεις έλυναν το στόμα του ρεπόρτερ και το τηλέφωνο του τμήματος δεν σταματούσε να χτυπάει. Τώρα; Το τηλέφωνο σιωπή και το στούντιο γεμάτο… απόστρατους με γραβάτα και βαρύ βλέμμα, που μας συστήνονται ως «αστυνομικοί αναλυτές».

 

Παλιοί συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., που ξέρουν καλά το παιχνίδι των δηλώσεων, ανακυκλώνονται σε τηλεοπτικούς ρόλους. Λες και βγήκαν από σίριαλ – μόνο που εδώ η «υπόθεση» είναι αληθινή, και ο κατηγορούμενος ζωντανός. Το σενάριο; Σχόλια χωρίς στοιχεία, εικασίες βαριές σαν δικαστικές αποφάσεις και φράσεις κομμένες για τίτλους στα sites.

Δεν είναι τυχαίο. Το κλασικό αστυνομικό ρεπορτάζ πέθανε. Οι εργοδότες δεν το θέλουν: θέλει δρόμο, ιδρώτα, ώρες και νεύρα. Πιο φθηνό να βάλεις έναν πρώην στο παράθυρο να σου γεμίσει τέσσερα λεπτά με στόμφο και ύφος «ξέρω πράγματα που δεν μπορώ να πω».

Και έτσι, αντί να έχουμε δημοσιογράφους στις σκοπιές και στις δικογραφίες, έχουμε πρώην ένστολους να ψυχαναλύουν κατηγορούμενους live. Να αποκαλούν «τέρατα» ανθρώπους πριν καν δουν φάκελο, να μαντεύουν κίνητρα σαν να παίζουν σε τηλεπαιχνίδι. Στοιχεία; Μηδέν. Αν έχουν, τότε παρανομούν· αν δεν έχουν, απλά γεμίζουν αέρα.

Μέχρι που η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. αναγκάστηκε να υπενθυμίσει: επίσημη θέση δίνουν μόνο οι εξουσιοδοτημένοι. Όλα τα άλλα είναι προσωπικές γνώμες. Αλλά η τηλεόραση δεν ψάχνει επίσημες θέσεις· ψάχνει δράμα, πρόσωπα και ατάκες.

Το πρόβλημα; Η κοινωνία αρχίζει να νομίζει πως αυτό είναι ενημέρωση. Και ο κατηγορούμενος, πριν μπει στο δικαστήριο, έχει ήδη καταδικαστεί στο δελτίο των οκτώ.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντάξεις: Αυξήσεις έως 100 ευρώ και αναδρομικά για ειδικές κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών

Νέα ρύθμιση προβλέπει επανυπολογισμό συντάξεων για δικαιούχους που εξαιρέθηκαν από τον νόμο Κατρούγκαλου – Ποιοι ωφελούνται και τι αλλάζει Σημαντικές αυξήσεις στις συντάξεις ειδικών κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών φέρνει νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με τους δικαιούχους να

Νέος ΚΟΚ: 100 ευρώ πρόστιμο σε κάθε επιβάτη που δεν φορά ζώνη

Παρότι η χρήση της είναι υποχρεωτική εδώ και δεκαετίες, πολλοί επιβάτες εξακολουθούν να μην τη φορούν, υποτιμώντας τους κινδύνους αλλά και τις νομικές συνέπειες που προβλέπει η νομοθεσία. Τα πρόστιμα για οδηγούς και επιβάτες Η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από τον οδηγό

Το ψάρι που κλωνοποιεί τον εαυτό του και συνεχίζει να ευημερεί

Στα ποτάμια του Μεξικού και του νότιου Τέξας ζει ένα ιδιαίτερο είδος ψαριού που φαίνεται να αψηφά τους βασικούς κανόνες της εξέλιξης. Πρόκειται για την Amazon molly, ένα ψάρι που αποτελείται αποκλειστικά από θηλυκά άτομα και καταφέρνει να επιβιώνει χωρίς τη συμβολή αρσενικών

Καταδίωξη ταχύπλοου με 31 μετανάστες στο Φαρμακονήσι – Συνελήφθη ο διακινητής

Επεισοδιακή καταδίωξη ταχύπλοου σκάφους που μετέφερε μετανάστες σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 5 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου. Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε το ταχύπλοο να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ακτές του νησιού. Ο