Οι χάκερ μπορούν να κλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης ακούγοντας τον ήχο της πληκτρολόγησης

Μια νέα μελέτη προειδοποιεί ότι οι χάκερ μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να μαντέψουν τους κωδικούς πρόσβασης ακούγοντας τον ήχο της πληκτρολόγησης κατά τη διάρκεια μιας κλήσης Zoom. Οι ερευνητές λένε ότι τα εργαλεία τηλεδιάσκεψης όπως το Zoom έχουν αυξήσει τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων που βασίζονται σε ήχους, καθώς οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν ενσωματωμένα μικρόφωνα.

Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «IEEE European Symposium on Security and Privacy Workshops», οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για να δημιουργήσουν ένα σύστημα που αποκωδικοποιεί τον ήχο της πληκτρολόγησης κατά τη διάρκεια διαδικτυακών συναντήσεων, με ακρίβεια άνω του 90%.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, το Πανεπιστήμιο Ντάραμ και το Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, πάτησαν καθένα από τα 36 πλήκτρα ενός MacBook Pro 25 φορές συμπεριλαμβανομένων όλων των γραμμάτων και των αριθμών, χρησιμοποιώντας διαφορετικά δάχτυλα και με διαφορετική πίεση. Οι ήχοι καταγράφηκαν τόσο μέσω μιας κλήσης Zoom όσο και σε ένα smartphone που τοποθέτησαν κοντά στο πληκτρολόγιο.

Στη συνέχεια, η ομάδα εκπαίδευσε ένα σύστημα μηχανικής μάθησης να αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά των ακουστικών σημάτων που σχετίζονται με κάθε πλήκτρο. Δοκίμασαν το σύστημα στα υπόλοιπα δεδομένα και διαπίστωσαν ότι μπορούσε να αντιστοιχίσει με ακρίβεια το σωστό πλήκτρο στο σωστό ήχο στο 95% των περιπτώσεων όταν η ηχογράφηση γινόταν μέσω τηλεφωνικής κλήσης και στο 93% των περιπτώσεων όταν γινόταν μέσω κλήσης Zoom.

Ο δρ Εσάν Τορέινι ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη του Πανεπιστήμιου του Σάρεϊ, δήλωσε ότι αυτές οι επιθέσεις και τα μοντέλα θα γίνουν πιο ακριβή με την πάροδο του χρόνου. Είπε επίσης ότι καθώς όλο και περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν «έξυπνες» συσκευές με ενσωματωμένα μικρόφωνα, υπάρχει ανάγκη για δημόσιες συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης. Ο Τζόσουα Χάρισον, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε ότι η ανίχνευση του πατήματος του πλήκτρου shift είναι πολύ δύσκολη.

Ευαισθητοποίηση του κοινού

Οι επιστήμονες είπαν πως η έρευνά τους είναι μια μελέτη απόδειξης της έννοιας και δεν έχει χρησιμοποιηθεί για την παραβίαση κωδικών πρόσβασης ή σε πραγματικές συνθήκες. Ωστόσο, πρόσθεσαν ότι η εργασία τους υπογραμμίζει την ανάγκη για ευαισθητοποίηση του κοινού και συζήτηση σχετικά με τη διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς τέτοιες επιθέσεις θα μπορούσαν να στοχεύσουν οποιοδήποτε πληκτρολόγιο.

Οι ερευνητές προτείνουν τρόπους μείωσης του κινδύνου τέτοιων επιθέσεων, όπως η χρήση βιομετρικών κωδικών πρόσβασης ή συστημάτων επαλήθευσης δύο βημάτων. Εναλλακτικά, λένε ότι η χρήση του πλήκτρου shift για τη δημιουργία ενός συνδυασμού κεφαλαίων και πεζών ή αριθμών και συμβόλων είναι μια καλή ιδέα.

ΠΗΓΗ: Interesting Engineering

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στυλιανίδης: Η ελληνική ναυτιλία από τους σημαντικότερους παράγοντες για να συνεχίσει να κινείται η παγκόσμια οικονομία

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, συμμετείχε σήμερα, ως ένας εκ των βασικών ομιλητών μεταξύ λοιπών σημαντικών προσωπικοτήτων από την ευρύτερη ναυτιλιακή κοινότητα, στο ετήσιο Φόρουμ της Ελληνικής Ναυτιλίας, που φιλοξένησε για 13η χρονιά η Capital Link, στο

ΥΝΑΝΠ: Διανομή εμφιαλωμένου νερού σε πλημμυροπαθείς στη Μαγνησία

Με μέριμνα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλίας και Λιμένων, σε συνέχεια της ευγενικής χορηγίας του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΝΕΕ), προσφέρθηκαν στις 21/09/2023, δύο χιλιάδες πεντακόδιες είκοσι (2.520) συσκευασίες εμφιαλωμένου νερού (1,5 lt), στους κατοίκους

Κ. Λ. Βόλου: Ευχαριστήριο σημείωμα σε Κ. Λ. Πειραιά

Ευχαριστήριο Σημείωμα Είναι πλέον γνωστές οι πρωτόγνωρες καταστάσεις, που βιώνουμε στη Θεσσαλία και στον Βόλο. Οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι όσοι διαβούμε εδώ είναι ιδιαίτερα δύσκολες και απαιτητικές, ακόμη και στην προμήθεια των πιο βασικών αγαθών, όπως το πόσιμο νερό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο