Οι Έλληνες εφοπλιστές ναυπηγούν πλοία LNG Carriers που καίνε εναλλακτικά καύσιμα

Στην COP27, η ναυτιλιακή βιομηχανία βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο της προσπάθειας για την επίτευξη στόχων μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να δεσμεύονται να δοκιμάσουν διάφορα εναλλακτικά καύσιμα και τεχνολογίες που θα οδηγήσουν σε μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με στοιχεία ναυλομεσιτικών οίκων οι ελληνικές παραγγελίες πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου αφορούν κυρίως πλοία με εναλλακτικά καύσιμα. Πάνω από το 60% αυτών, 34 πλοία μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά καύσιμα, 11 παραγγελίες αφορούν πλοία που μπορούν να μετασκευαστούν εκ των υστέρων προκειμένου να χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα και μόνο 10 παραγγελίες αφορούν πλοία που χρησιμοποιούν συμβατικά καύσιμα.

Η υιοθέτηση των εναλλακτικών καυσίμων συνεχίζει να εξελίσσεται, με το 4,8% (2021: 3,7%, 2017: 2,3%) του στόλου που είναι στο νερό και το 43,8% (2021: 28,2%, 2017: 10,4%) του βιβλίου παραγγελιών σε όρους χωρητικότητας (GT) να είναι ικανό να χρησιμοποιεί εναλλακτικά καύσιμα ή πρόωση.

Το LNG και άλλα εναλλακτικά καύσιμα αποτελούν το 4,5% του στόλου όταν εξετάζεται η ολική χωρητικότητα και το 44% του βιβλίου παραγγελιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Clarksons Research.

Πρόκειται για μερίδιο ρεκόρ για τις παραγγελίες εναλλακτικών καυσίμων το 2022, που περιλαμβάνει το 59% όλων των παραγγελιών νεότευκτων πλοίων με βάση τη χωρητικότητα.

Η ναυτιλία σιγά-σιγά αρχίζει να μελετά την εκτενή χρήση των βιοκαυσίμων στη διεθνή ναυσιπλοΐα στη θέση του αργού πετρελαίου.

Στα βιοκαύσιμα συγκαταλέγονται το βιοντίζελ, η βιοαιθανόλη, το βιοαέριο, η βιομεθανόλη, ο βιοδιμεθυλαιθέρας, το βιοϋδρογόνο, τα καθαρά φυτικά έλαια και τα συνθετικά βιοκαύσιμα. Ευρέως διαδεδομένα είναι το βιοντίζελ και η βιοαιθανόλη.

Το 2021, το 31,5% της χωρητικότητας των νεότευκτων πλοίων που παραγγέλθηκαν ήταν ικανό να λειτουργήσει με εναλλακτικά καύσιμα (479 πλοία-μονάδες), από 211 παραγγελίες το 2020 και 46 παραγγελίες το 2016

Από το βιβλίο παραγγελιών, το 38,9% της χωρητικότητας πρόκειται να χρησιμοποιήσει LNG (781 μονάδες), το 2,2% να χρησιμοποιήσει υγραέριο (86 μονάδες) και το 4,3% να χρησιμοποιήσει άλλα εναλλακτικά καύσιμα (περίπου 260 μονάδες- συμπεριλαμβανομένης της μεθανόλης (42), του αιθανίου (11), των βιοκαυσίμων (5), του υδρογόνου (12) και της μπαταρίας/υβριδικής πρόωσης (περίπου 200)).

Με τη μελλοντική προαιρετικότητα όσον αφορά την επιλογή καυσίμου να συνεχίζει να κερδίζει έδαφος, υπάρχουν τώρα πάνω από 320 πλοία “έτοιμα”-ready για LNG στο στόλο και 99 στο βιβλίο παραγγελιών, ενώ υπάρχουν 130 πλοία “έτοιμα” για αμμωνία και 6 πλοία “έτοιμα” για υδρογόνο σε παραγγελία.

Στο μεταξύ, οι εταιρείες που ασχολούνται με θέματα τεχνολογίας προσαρμοσμένα και στη ναυτιλία έχουν αρχίσει και πολλαπλασιάζονται αφού είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται συνεχώς και έχει χώρο για όλους όσοι θέλουν να ηγηθούν των εξελίξεων.

Η ελληνική ναυτιλία πρωτοστατεί και στην «πράσινη» μετάβαση μέσω έξυπνων τεχνολογιών που θα οδηγήσουν στα «έξυπνα πλοία».

ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Οι Έλληνες εφοπλιστές ναυπηγούν πλοία LNG Carriers που καίνε εναλλακτικά καύσιμα

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρισμός: Αντέχει η «βαριά βιομηχανία» το κύμα τουριστών;

Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, οι ανακοινώσεις περί ρεκόρ αφίξεων δημιουργούν θετικό κλίμα για την οικονομία και οι προσδοκίες αυξάνονται σε… ετήσια βάση.  Πράγμα λογικό, βέβαια, εάν αναλογιστούμε ότι το 2019 είχε εκτιμηθεί

Συλλήψεις αλλοδαπών για παράβαση του νόμου περί όπλων στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 49 και 48 ετών, προέβησαν, βραδινές ώρες της 23/01/2023, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, για παράβαση του Ν.2168/93 «περί όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που

Στον τελικό του Australia Open ο Στέφανος Τσιτσιπάς

Κέρδισε με 3-1 σετ τον Κατσάνοφ Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στον τέταρτο ημιτελικό καριέρας στη Μελβούρνη, έσπασε το «ρόδι», κέρδισε με 3-1 τον Κατσάνοφ (7-6, 6-4, 6-7, 6-3) και θα παίξει την Κυριακή στον δεύτερο τελικό grand slam της καριέρας του.