Στα ύψη ξανά η ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά τα πυρά που αντάλλαξαν εχθές το βράδυ ΗΠΑ και Ιράν στο Στενό του Ορμούζ, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις γύρω από την πρόταση της Ουάσινγκτον για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο στρατός των ΗΠΑ εξαπέλυσε επιθέσεις κατά του Ιράν ως απάντηση, όπως ισχυρίζεται, στις επιθέσεις που δέχθηκαν αμερικανικά αντιτορπιλικά ενώ διέρχονταν από τη στρατηγικής σημασίας θαλάσσια οδό.
Η CENTCOM υποστηρίζει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αναχαίτισαν πυραύλους, drones και μικρά σκάφη, πλήττοντας στη συνέχεια ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, μεταξύ αυτών θέσεις εκτόξευσης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και κέντρα διοίκησης.
Η Τεχεράνη, από την πλευρά της, κατηγορεί τις ΗΠΑ για πλήγματα σε αστικές περιοχές και παραβίαση της εκεχειρίας, δηλώνοντας ότι η επίθεσή της ήταν η απάντηση σε επίθεση κατά ιρανικού πετρελαιοφόρου.
Παρότι ο Ντόναλντ Τραμπ (Donald Trump) προσπάθησε να υποβαθμίσει το επεισόδιο και δήλωσε ότι η εκεχειρία παραμένει σε ισχύ, προειδοποίησε εκ νέου την Τεχεράνη να υπογράψει «γρήγορα» συμφωνία, διαφορετικά απείλησε ότι σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης θα υπάρξει σκληρότερη απάντηση.
Παράλληλα, το μέτωπο Ισραήλ-Χεζμπολάχ φουντώνει ξανά, με ισραηλινές επιδρομές στον νότιο Λίβανο και επιθέσεις πυροβολικού κατά ισραηλινών δυνάμεων, παρότι Λίβανος και Τελ Αβίβ ετοιμάζονται για τον 3ο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.
Δείτε τις εξελίξεις των προηγούμενων ωρών ΕΔΩ.
18:05:00
πριν από 3 λεπτά
ΜΜΕ Ιράν: Σποραδικές συγκρούσεις με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό
Ιρανικό μέσο ενημέρωσης μετέδωσε σήμερα ότι “σποραδικές συγκρούσεις” διεξάγονται μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας και του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στα Στενά του Ορμούζ, παρά την κατάπαυση του πυρός που ισχύει επισήμως.
“Εδώ και μια ώρα, σποραδικές συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα μεταξύ των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων και αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars χωρίς να αναφέρει περισσότερα στοιχεία.
Λίγο νωρίτερα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί κατηγόρησε τις ΗΠΑ για “κατάφωρη παραβίαση” της εκεχειρίας, έπειτα από προηγούμενες ανταλλαγές πληγμάτων μεταξύ των εμπόλεμων μερών.
17:47:51
πριν από 20 λεπτά
Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν κάτι που μοιάζει με πετρελαιοκηλίδα κοντά στο νησί Χαργκ
Μια πιθανή πετρελαιοκηλίδα που καλύπτει έκταση δεκάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στη θάλασσα, κοντά στο νησί Χαργκ, τον βασικό πετρελαϊκό κόμβο του Ιράν, εντοπίστηκε χάρη σε δορυφορικές φωτογραφίες αυτήν την εβδομάδα.
Η πετρελαιοκηλίδα —που εμφανίζεται στις εικόνες με γκριζόλευκο χρώμα— καλύπτει τα νερά στα δυτικά του νησιού, το οποίο έχει μήκος 8 χιλιομέτρων, δείχνουν οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο διάστημα 6-8 Μαΐου από τους δορυφόρους Sentinel-1, Sentinel-2 και Sentinel-3 του προγράμματος Copernicus.
«Η κηλίδα εκ πρώτης όψεως φαίνεται συμβατή με πετρέλαιο», δήλωσε ο Λίον Μόρλαντ, ερευνητής στο Παρατηρητήριο Συγκρούσεων και Περιβάλλοντος, ο οποίος εκτίμησε ότι καλύπτει μια έκταση περίπου 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο Λουί Γκοντάρ, συνιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Data Desk, που επικεντρώνεται στο κλίμα και τη διακίνηση εμπορευμάτων, συμφώνησε ότι οι εικόνες πιθανότατα δείχνουν μια πετρελαιοκηλίδα, η οποία, όπως είπε, είναι ενδεχομένως η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από την έναρξη του αμερικανοϊσραηλινού πολέμου κατά του Ιράν πριν από 70 ημέρες.
Ο στρατός των ΗΠΑ και η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό των εικόνων.
Η αιτία της πιθανής διαρροής είναι προς το παρόν άγνωστη, πρόσθεσε ο Μόρλαντ, σημειώνοντας ότι οι εικόνες από τις 8 Μαΐου δεν έδειξαν να υπάρχουν άλλες διαρροές.
Το νησί Χαργκ, όπου οι δυνάμεις των ΗΠΑ δήλωσαν ότι είχαν καταστρέψει στρατιωτικούς στόχους νωρίτερα στον πόλεμο, είναι ο κόμβος για το 90% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, μεγάλο μέρος των οποίων προορίζεται για την Κίνα. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αποκλείει τα λιμάνια του Ιράν σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τα δεξαμενόπλοια της Τεχεράνης να εισέρχονται και να εξέρχονται, ενώ αμερικανικές και ιρανικές δυνάμεις συγκρούονται στον Κόλπο.
17:35:15
πριν από 33 λεπτά
Προειδοποιητικό μήνυμα από τους Φρουρούς της Επανάστασης στα πλοία στο Ορμούζ
Το ναυτικό των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) προειδοποίησε τα σκάφη να μείνουν μακριά από αμερικανικά πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ μετά τις ολονύκτιες αψιμαχίες με τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι μερικές φορές πρέπει να διδάξει στους «Yankees» ένα μάθημα, σύμφωνα με ηχογράφηση που αποκαλύπτει το CNN.
«Σας συμβουλεύουμε να κρατήσετε απόσταση τουλάχιστον 10 μιλίων από τα πολεμικά πλοία για την ασφάλειά σας, επειδή μερικές φορές πρέπει να διδάξουμε στους Γιάνκηδες ένα μάθημα με πυραύλους και drones», ακούστηκε μια φωνή στο VHF Channel 16, τη ραδιοσυχνότητα που χρησιμοποιείται από τα διεθνή πλοία για επείγουσες επικοινωνίες.
Πηγή της ναυτιλιακής βιομηχανίας δήλωσε στο CNN ότι την Πέμπτη «οι Ιρανοί κάλεσαν όλα τα πλοία που βρίσκονταν στο βόρειο τμήμα των Στενών να κινηθούν πιο κοντά στο Ντουμπάι, κάτι που έκαναν όλοι».
17:15:53
πριν από 52 λεπτά
Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ για “κατάφωρη παραβίαση” της εκεχειρίας
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ για «κατάφωρη παραβίαση» της εκεχειρίας, έπειτα από ανταλλαγές πληγμάτων μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών.
«Η δράση που αναλήφθηκε χθες το βράδυ συνιστά μία κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της εκεχειρίας. Εντούτοις, οι δυνάμεις προάσπισης της χώρας κατάφεραν ένα σκληρό πλήγμα στον εχθρό και απώθησαν τις επιθέσεις του με όλη τους την ισχύ», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, Εσμαΐλ Μπαγαΐ.
Οι ΗΠΑ είπαν πως «στοχοθέτησαν ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις» χθες, αφού πλοία τους δέχθηκαν επίθεση στα Στενά του Ορμούζ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, διαβεβαίωσε πως η εκεχειρία, που εφαρμόστηκε πριν από έναν μήνα, παραμένει σε ισχύ.
17:14:17
πριν από 54 λεπτά
Ιράν: Δέκα ναυτικοί τραυματίστηκαν, πέντε αγνοούνται μετά τα αμερικανικά πλήγματα στο Ορμούζ
Δέκα ναυτικοί τραυματίστηκαν και πέντε αγνοούνται μετά τις αμερικανικές επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ και τη γύρω περιοχή, από τις οποίες χτυπήθηκε ένα φορτηγό πλοίο, ανέφερε ένας Ιρανός αξιωματούχος.
Παρά την κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ πριν από έναν μήνα, κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας το Ιράν και οι ΗΠΑ αντάλλαξαν πυρά.
«Κατά τη διάρκεια των επιθετικών ενεργειών των Αμερικανών την περασμένη νύχτα στα Στενά του Ορμούζ και τη Θάλασσα του Μακράν (κόλπος του Ομάν), ένα φορτηγό πλοίο που βρισκόταν κοντά στα χωρικά ύδατα του Μινάμπ χτυπήθηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες», είπε ο Μοχαμάντ Ραντμέχρ, τοπικός αξιωματούχος στην επαρχία Χορμοζγκάν, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο Mehr.
«Δεκα τραυματισμένοι ναυτικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και οι τοπικές αρχές και οι ομάδες έρευνας και διάσωσης προσπαθούν να διαπιστώσουν τι συνέβη με τους υπόλοιπους πέντε», πρόσθεσε.
Ο Ραντμέχρ δεν διευκρίνισε αν το συγκεκριμένο πλοίο ήταν ο στόχος των πυρών.
Λίγο νωρίτερα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News μετέδωσε ότι ο αμερικανικός στρατός προχώρησε σε νέα αεροπορικά πλήγματα σήμερα και έπληξε πολλά άδεια δεξαμενόπλοια που επιχειρούσαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν.
17:10:29
πριν από 58 λεπτά
CENTCOM: Στις 8 Μαΐου, καθηλώσαμε δύο σκάφη πριν εισέλθουν σε ιρανικό λιμάνι στον Κόλπο του Ομάν
16:40:28
πριν από 1 ώρα
ΗΠΑ: Πάνω από 70 πλοία έχουν αποτραπεί να μπουν ή να βγουν από το Ορμουζ
Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχουν σταματήσει περισσότερα από 70 πλοία, τα οποία επιχείρησαν να εισέλθουν ή να βγουν από το Ορμούζ.
Τα πλοία αυτά, ανέφερε η CENTCOM, μετέφεραν περισσότερα από 166 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικό πετρέλαιο.
Τα δε έσοδα που απώλεσε το Ιράν, εκτιμώνται πάνω από 13 δισεκατομμύρια δολάρια.
16:23:40
πριν από 1 ώρα
Οδηγίες της ΕΕ για τον τουρισμό: Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν δικαιολογεί έκτακτα μέτρα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα κατευθυντήριες γραμμές προς τον κλάδο των μεταφορών και του τουρισμού της ΕΕ, εν μέσω της ανόδου των τιμών στα καύσιμα και των ανησυχιών για πιθανές ελλείψεις κηροζίνης το καλοκαίρι, λόγω των συνεχιζόμενων διαταραχών στον εφοδιασμό που προκαλεί η κρίση στη Μέση Ανατολή και το κλείσιμο του Στενού του Ορμούζ.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
16:13:26
πριν από 1 ώρα
Ο αμερικανικός στρατός πραγματοποίησε νέες αεροπορικές επιδρομές την Παρασκευή, κτυπώντας άδεια δεξαμενόπλοια που προσπαθούσαν να σπάσουν τον αποκλεισμό στο Ιράν, δήλωσε δημοσιογράφος του Fox News
Λίγα λεπτά νωρίτερα υπήρξαν αναφορές για εκρήξεις στην περιοχή Σιρίκ του Ιράν.
16:12:08
πριν από 1 ώρα
Υπ. Μεταφορών Γαλλίας: Δεν αναμένονται μαζικές ακυρώσεις πτήσεων το καλοκαίρι
Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Φιλίπ Ταμπαρό καθησύχασε σήμερα τους Γάλλους πολίτες, ενόψει του καλοκαιριού, λέγοντας ότι παρά τον διπλασιασμό των τιμών της κηροζίνης δεν αναμένεται να υπάρξουν μαζικές ακυρώσεις πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρείες κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό, πολλές αεροπορικές εταιρείες δραστηριοποιούνται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και δεν έχουν κανένα συμφέρον να προχωρήσουν σε μείωση πτήσεων.
Ερωτηθείς ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό, για την απόφαση της ισπανικής αεροπορικής εταιρείας Volotea να μεταβάλει εκ των υστέρων τις τιμές της, υποχρεώνοντας τους επιβάτες που έχουν ήδη αγοράσει εισιτήριο σε πρόσθετο κόστος, λόγω των αυξήσεων στις τιμές τις κηροζίνης, ο Γάλλος υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η πρακτική είναι προβληματική με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού και δήλωσε ότι οι γαλλικές αρχές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με την ισπανική εταιρεία.
16:09:07
πριν από 1 ώρα
Το Ισραήλ συνέλαβε γνωστό Παλαιστίνιο ακτιβιστή στο τέμενος Αλ Άκσα
Το Ισραήλ συνέλαβε και ξυλοκόπησε την Παρασκευή γνωστό Παλαιστίνιο ακτιβιστή στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Μοχάμαντ Αμπού αλ-Χούμους συνελήφθη στην αυλή του τεμένους Αλ Άκσα, κοντά στην Πύλη των Μαροκινών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων WAM.
Ο Αμπού αλ-Χούμους, ακτιβιστής της κοινότητας της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, έχει συλληφθεί επανειλημμένως από την ισραηλινή αστυνομία, μεταξύ άλλων και σε απρόκλητη επίθεση το 2019, όταν αστυνομικοί τον χτύπησαν, τον έπνιξαν και του έριξαν σπρέι πιπεριού, αφού τους ζήτησε να μην παρκάρουν σε ιδιωτική γη.
Το Ισραήλ έχει επιβάλει τους τελευταίους μήνες αυστηρούς περιορισμούς στους μουσουλμάνους πιστούς στο τέμενος Αλ Άκσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ.
15:59:27
πριν από 2 ώρες
Λίβανος: Ο Αούν χαράσσει γραμμή πριν από τις συνομιλίες με το Ισραήλ στην Ουάσινγκτον
Συνάντηση με τον επικεφαλής της λιβανέζικης αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις Λιβάνου-Ισραήλ, πρώην πρέσβη Σιμόν Καράμ, είχε σήμερα ο πρόεδρος του Λιβάνου, Τζόζεφ Αούν, ενόψει της αναχώρησης του πρώτου για τις ΗΠΑ.
Όπως ανακοίνωσε η λιβανέζικη προεδρία σε ανάρτησή της στο X, ο Αούν έδωσε στον Καράμ οδηγίες όσον αφορά τις συνομιλίες που πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον.
Ο Αούν δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια συμφωνία ασφαλείας με το Ισραήλ και ο «τερματισμός της ισραηλινής επιθετικότητας» πρέπει να προηγηθούν οποιασδήποτε πιθανής συνάντησης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ξεχωριστά, ο Αούν εξήρε τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και ζήτησε τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων σε εργαζομένους στον τομέα της υγείας και των διασώσεων, σε σχόλια που κοινοποίησε η λιβανέζικη προεδρία.
«Έχουμε ζητήσει να σταματήσουν οι επιθέσεις σε υγειονομικές δομές κάθε μορφής, από τον Ερυθρό Σταυρό έως την Πολιτική Άμυνα, καθώς και σε επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης… Όμως, δυστυχώς, βρισκόμαστε απέναντι σε εκείνους που δεν πιστεύουν στην ιερότητα του διεθνούς δικαίου ούτε το σέβονται», ανέφερε η προεδρία, επικαλούμενη τον Αούν.
Ο ίδιος είπε ότι ο Λίβανος «δεν θα φεισθεί προσπαθειών» για να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση και εξέφρασε την ελπίδα «η επιθετικότητα κατά του Λιβάνου να τερματιστεί σύντομα».
15:49:09
πριν από 2 ώρες
ΗΑΕ: Τρεις τραυματίες από ιρανικές επιθέσεις
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα έπειτα από ιρανικά πλήγματα στη χώρα, ενώ κατάπαυση πυρός έχει τεθεί σε ισχύ από τις 8 Απριλίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.
“Η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε δύο βαλλιστικούς πυραύλους και τρία drones που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό τριών ανθρώπων” ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των Εμιράτων σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο X.
Οι αρχές είχαν ανακοινώσει το πρωί ότι ενεργοποίησαν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατά πυραύλων και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones), λέγοντας ότι “ο θόρυβος που ακούστηκε σε διάφορα τμήματα της χώρας οφειλόταν σε αναχαιτίσεις”.
Αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος, που πυροδοτήθηκε από την επίθεση που εξαπέλυσαν τοι Ισραήλ και οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, η χώρα του Κόλπου ήταν ο στόχος περισσότερων από 551 βαλλιστικών πυραύλων, 29 πυραύλων κρουζ και 2.263 drones, ανέφερε το υπουργείο.
Οι επιθέσεις αυτές, που έθεσαν στο στόχαστρο αμερικανικές βάσεις στη χώρα αλλά και πολιτικές υποδομές, προκάλεσαν τον θάνατο 13 ανθρώπων, δέκα από τους οποίους ήταν άμαχοι, και τον τραυματισμό άλλων 230, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
15:49:00
πριν από 2 ώρες
CENTCOM: Έχουμε αποτρέψει περισσότερα από 70 πλοία να εισέλθουν ή να εξέλθουν από ιρανικά λιμάνια
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αμερικανικός στρατός έχει αποτρέψει περισσότερα από 70 πλοία να εισέλθουν ή να εξέλθουν από τα λιμάνια του Ιράν, εν μέσω του αμερικανικού αποκλεισμού.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 70 δεξαμενόπλοια στα οποία οι αμερικανικές δυνάμεις δεν επιτρέπουν να εισέλθουν ή να εξέλθουν από ιρανικά λιμάνια», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ σε ανάρτησή της στο X.
«Αυτά τα εμπορικά πλοία έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν πάνω από 166 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, εκτιμώμενης αξίας άνω των 13 δισ. δολαρίων».
Η Κεντρική Διοίκηση πρόσθεσε ότι περισσότερα από 50 πλοία έχουν ανακατευθυνθεί.
15:45:55
πριν από 2 ώρες
Οι χώρες της NA Ασίας ζητούν την επαναλειτουργία του Στενού του Ορμούζ
Η σύγκρουση έχει προκαλέσει απότομη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των καυσίμων αεροσκαφών.
Περιφερειακός οργανισμός χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας ζήτησε
Tον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή και την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας μέσω του Στενού του Ορμούζ, καθώς η διακοπή των ροών πετρελαίου από τον Περσικό Κόλπο προκαλεί επιδεινούμενη ενεργειακή κρίση στην περιοχή, ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο κορυφής της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) την Παρασκευή στις Φιλιππίνες, η ASEAN «εξέφρασε βαθιά ανησυχία για οποιαδήποτε μέτρα που εισάγουν διακρίσεις ή μονομερή μέτρα» τα οποία παρεμποδίζουν τη ναυσιπλοΐα μέσω του στενού.
Ο οργανισμός χαιρέτισε την εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν και κάλεσε και τις δύο πλευρές να αποφύγουν «οποιεσδήποτε ενέργειες που ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση».
15:24:37
πριν από 2 ώρες
Ρούμπιο: Οι ΗΠΑ αναμένουν σήμερα απάντηση από το Ιράν
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα η ιρανική απάντηση να είναι «κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει σε μια σοβαρή διαδικασία διαπραγμάτευσης».
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
15:20:33
πριν από 2 ώρες
Υπ. Υγείας Λιβάνου: 4 νεκροί από τα ισραηλινά πλήγματα στο νότιο τμήμα της χώρας
Ισραηλινό πλήγμα στο χωριό Τούρα, στον νότιο Λίβανο, προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων δύο γυναικών, παρά την εκεχειρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
Το Ισραήλ εξαπολύει σήμερα πλήγματα κατά αρκετών κοινοτήτων στον νότιο Λίβανο, ύστερα από εντολές εκκένωσης για επτά χωριά, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Ani και ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το πρωί ένας διασώστης έχασε τη ζωή του σε ισραηλινό πλήγμα.
15:17:33
πριν από 2 ώρες
ISIS: Τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα καθυστέρησαν το πυρηνικά πρόγραμμα του Ιράν κατά 9μήνες έως 2 χρόνια
Τα ισραηλινά και αμερικανικά πλήγματα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν έχουν καθυστερήσει την ικανότητα της Τεχεράνης να αναπτύξει πυρηνικό όπλο, παρατείνοντας ενδεχομένως το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του κατά εννέα μήνες έως δύο χρόνια, σύμφωνα με το Institute for Science and International Security.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, το think tank με έδρα την Ουάσινγκτον ανέφερε ότι εντόπισε τουλάχιστον έξι πυρηνικές εγκαταστάσεις που δέχθηκαν επίθεση από την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων και εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου.
Σύμφωνα με την έκθεση, πριν από τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στις βασικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν τον Ιούνιο του 2025, η Τεχεράνη θα μπορούσε να έχει κατασκευάσει πυρηνικό όπλο που δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε πύραυλο, με σχεδόν 100% βεβαιότητα, σε λιγότερο από έξι μήνες.
Περιγράφοντας την κατάσταση σήμερα, ανέφερε: «Θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να πετύχει τον στόχο της, εάν το επιχειρήσει τους επόμενους μήνες, και η πιθανότητα επιτυχίας, είτε σε εννέα μήνες είτε σε έναν χρόνο είτε σε δύο χρόνια, είναι πλέον πολύ λιγότερο τεχνικά βέβαιη και σημαντικά κάτω από το 100%».
15:13:40
πριν από 2 ώρες
Ιραν: Το τάνκερ Ocean Koi» επιχείρησε να «πλήξει και να διαταράξει» τις ιρανικές εξαγωγές
Το Ιράν ανακοίνωσε ότι οδήγησε πίσω στις ακτές του ένα πετρελαιοφόρο, σε βάρος του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και το οποίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, αν και από την ανακοίνωσή του δεν είναι σαφές γιατί θα το επέστρεφε.
«Το Πολεμικό Ναυτικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, μέσω ειδικά σχεδιασμένης επιχείρησης στη Θάλασσα του Ομάν, κατέλαβε το παραβατικό δεξαμενόπλοιο Ocean Koi», αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωση που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι το πετρέλαιο ανήκε στην «Ισλαμική Δημοκρατία».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πλοίο οδηγήθηκε στις νότιες ακτές του Ιράν, αφού επιχείρησε «να πλήξει και να διαταράξει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν», χωρίς να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις.
«Σε αυτή την επιχείρηση, οι καταδρομείς και οι πεζοναύτες του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού οδήγησαν το παραβατικό δεξαμενόπλοιο στη νότια ακτή της χώρας», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.
15:02:32
πριν από 3 ώρες
Μετά από δύο χρόνια πραγματοποιήθηκε σήμερα και πάλι ο Μαραθώνιος της Παλαιστίνης
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν σήμερα στον Μαραθώνιο της Παλαιστίνης, ο οποίος πραγματοποιήθηκε εκ νέου μετά από δύο χρόνια διακοπής λόγω του πολέμου.
Εκατοντάδες δρομείς ξεκίνησαν από την κατεχόμενη πόλη Βηθλεέμ, στη Δυτική Όχθη, που αποτελεί το σημείο εκκίνησης του αγώνα, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε διαδρομή 5 χιλιομέτρων στη Λωρίδα της Γάζας.
14:53:25
πριν από 3 ώρες
Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις στον νότιο Λίβανο
Το Ισραήλ στοχοποίησε μοτοσικλέτα στη Χουμίν αλ-Τάχτα, στον νότιο Λίβανο, και πραγματοποίησε πλήγμα με drone στην πόλη Άραμπ αλ-Τζαλ, κοντά στο χωριό Ανκούν, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων National News Agency.
Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί ακόμη ένα πλήγμα με drone στην πόλη Ντέιρ Αντάρ, στην περιφέρεια Μπιντ Τζμπέιλ.
14:51:25
πριν από 3 ώρες
Χωρίς διαδίκτυο για 70ή ημέρα το Ιράν
Το μπλακάουτ στο διαδίκτυο που έχει επιβάλει το ιρανικό καθεστώς εισήλθε στην 70ή ημέρα του, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης NetBlocks, αποκόπτοντας βασική πρόσβαση για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού υπό τη σκιά του πολέμου.
Η διακοπή έχει πλέον ξεπεράσει τις 1.656 ώρες, ανέφερε την Παρασκευή η NetBlocks, σηματοδοτώντας περισσότερους από δύο μήνες από τότε που τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα σφυροκόπησαν την Τεχεράνη και αναστάτωσαν την περιοχή.
«Η ψηφιακή συνδεσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας σε περιόδους κρίσης», ανέφερε η NetBlocks σε ανάρτησή της στο X. «Ο περιορισμός της υπηρεσίας πλήττει εκείνους που τη χρειάζονται περισσότερο – άτομα με αναπηρίες, φοιτητές, μικρές επιχειρήσεις και το ευρύ κοινό».
14:37:43
πριν από 3 ώρες
Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για σειρά επιθέσεων κατά ισραηλινών δυνάμεων
Μπαράζ επιθέσεων κατά ισραηλινών δυνάμεων στον νότιο Λίβανο εξαπέλυσε τις τελευταίες 24 ώρες η Χεζμπολάχ, δηλώνοντας ότι έγιναν ως απάντηση στις ισραηλινές παραβιάσεις της εκεχειρίας και στα πλήγματα σε χωριά, τα οποία προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς αμάχων.
Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση ανακοίνωσε ότι:
- Μαχητές της έπληξαν μπουλντόζα D9 του ισραηλινού στρατού στην πόλη αλ-Μπαγιάδα.
- Ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα και στρατιώτες στοχοποιήθηκαν στην πόλη Χιάμ «με βλήματα πυροβολικού».
- Άρμα μάχης Merkava στοχοποιήθηκε εχθές με κατευθυνόμενο πύραυλο στην όχθη του ποταμού, στα περίχωρα της πόλης Ντέιρ Σιριάν.
14:33:47
πριν από 3 ώρες
Τα ΗΑΕ αναχαίτισαν δύο πυραύλους και τρία drones από το Ιράν
Το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε ότι
Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναχαίτισαν δύο βαλλιστικούς πυραύλους και τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν από το Ιράν, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Οι ιρανικές επιθέσεις προκάλεσαν τον τραυματισμό τριών ανθρώπων.
«Από την έναρξη των απροκάλυπτων ιρανικών επιθέσεων κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η αντιαεροπορική άμυνα έχει εμπλακεί συνολικά με 551 βαλλιστικούς πυραύλους, 29 πυραύλους cruise και 2.263 UAV», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X το υπουργείο.
Το Ιράν δεν έχει ακόμη σχολιάσει την τελευταία αυτή εξέλιξη.
14:30:28
πριν από 3 ώρες
Τρία άδεια ιρανικά τάνκερ έσπασαν τον αμερικανικό αποκλεισμό και επέστρεψαν στο Ιράν
Τρία άδεια ιρανικά δεξαμενόπλοια παραβίασαν τον αποκλεισμό του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στο Στενό του Ορμούζ τις τελευταίες δύο ημέρες, επιστρέφοντας στο Ιράν μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του Πακιστάν, σύμφωνα με τον διεθνή ιστότοπο παρακολούθησης δεξαμενοπλοίων TankerTrackers,com.
Δύο από αυτά τα τρία δεξαμενόπλοια φέρεται να έχουν εντοπιστεί σε δορυφορικές εικόνες.
14:22:17
πριν από 3 ώρες
Ο Αραγτσί κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι υπονομεύουν επανειλημμένως τις διπλωματικές προσπάθειες
«Πρόκειται για μια χονδροειδή τακτική πίεσης; Ή για το αποτέλεσμα ενός υπονομευτή που εξαπατά ξανά τον POTUS, παρασύροντάς τον σε ακόμη ένα τέλμα;».
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
14:10:25
πριν από 3 ώρες
Σειρήνες στην περιοχή του κόλπου της Χάιφα και στην Άνω Γαλιλαία
Σειρήνες ήχησαν στη Δυτική Γαλιλαία και στην περιοχή του κόλπου της Χάιφα, εν μέσω επίθεσης με ρουκέτες της Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.
Η επίθεση σημειώθηκε λίγο αφότου ο στρατός προειδοποίησε ότι ανέμενε εκτόξευση ρουκετών από τη Χεζμπολάχ προς τον βορρά, ως απάντηση στη δολοφονία του επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης Ραντβάν της οργάνωσης στη Βηρυτό την Τετάρτη.
13:52:16
πριν από 4 ώρες
Ποιες ιρανικές εγκαταστάσεις στοχοποίησαν εχθές οι ΗΠΑ
Τα αμερικανικά στρατιωτικά πλήγματα της Πέμπτης έπληξαν ιρανικές θέσεις εκτόξευσης drones, καθώς και θέσεις παράκτιων πυραύλων cruise άμυνας και ραντάρ, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Το Ιράν είχε εξαπολύσει από τις συγκεκριμένες τοποθεσίες επιθέσεις με πυραύλους, drones και μικρά σκάφη εναντίον αμερικανικών πολεμικών πλοίων και ετοιμαζόταν να το πράξει ξανά, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους, ο οποίος χαρακτήρισε τα αμερικανικά πλήγματα «αμυντικά».
Οι αμερικανικές επιθέσεις στόχευσαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Κεσμ, ένα νησί ανοιχτά της νότιας ακτής του Ιράν στο Στενό του Ορμούζ· στο Μπαντάρ Αμπάς, μια μεγάλη πόλη-λιμάνι στο στενό· στο Γκαρούκ, μια μικρή παράκτια πόλη και λιμάνι στο στενό· και σε άλλες τοποθεσίες, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ο ιρανικός στρατός άνοιξε πυρ κατά των πολεμικών πλοίων σε αντίποινα για προηγούμενη αμερικανική επίθεση σε ιρανικό πετρελαιοφόρο, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας. Οι ΗΠΑ είχαν ρίξει την Τετάρτη προειδοποιητικά πυρά ακινητοποίησης εναντίον πετρελαιοφόρου, για το οποίο ανέφεραν ότι επιχειρούσε να παραβιάσει τον αποκλεισμό.
13:44:45
πριν από 4 ώρες
Συνάντηση Μελόνι – Ρούμπιο στη σκιά της έντασης ΗΠΑ-ΕΕ για το Ιράν
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, πρόκειται να συναντηθεί με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, σε μια κίνηση που θεωρείται προσπάθεια να αμβλυνθούν οι πρόσφατες εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Ρούμπιο συναντήθηκε με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι για να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων πολιτικής, μεταξύ των οποίων και ο πόλεμος στο Ιράν, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη Ρώμη και το Βατικανό.
Η Μελόνι έχει χαρακτηρίσει τον πόλεμο στο Ιράν παράνομο και έχει καταδικάσει τις επιθέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά του Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, μετά και την κριτική που άσκησε ο ίδιος ο ποντίφικας στη σύγκρουση.
Την Πέμπτη, ο Ρούμπιο συναντήθηκε με τον Πάπα, σε μια εμφανή προσπάθεια να αποκατασταθούν οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Βατικανού.
Η Μελόνι, μία από τις ηγετικές μορφές της λαϊκιστικής Δεξιάς στην Ευρώπη, θεωρούνταν κοντά στον Τραμπ, όμως οι αμερικανικές κυρώσεις σε κράτη-μέλη της ΕΕ, οι επικρίσεις του κατά του Πάπα και ο πόλεμος στο Ιράν έχουν δοκιμάσει αυτή τη σχέση.
13:44:11
πριν από 4 ώρες
Τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, σε επιθέσεις με drone της Χεζμπολάχ
Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σήμερα, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, από επιθέσεις με drones που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
13:37:04
πριν από 4 ώρες
Οι IDF προετοιμάζεται για πιθανή εκτόξευση ρουκετών της Χεζμπολάχ προς το βόρειο Ισραήλ
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η Χεζμπολάχ να εκτοξεύσει ρουκέτες από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ τις επόμενες ώρες, «στο πλαίσιο των πρόσφατων εξελίξεων».
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αλλαγές στις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου προς τους πολίτες.
«Ο IDF υπογραμμίζει ότι, σε αυτό το στάδιο, το κοινό πρέπει να παραμείνει σε επαγρύπνηση, να ενεργεί υπεύθυνα και να συνεχίσει να ακολουθεί τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.
Την Τετάρτη το βράδυ, το Ισραήλ σκότωσε σε αεροπορικό πλήγμα στη Βηρυτό τον διοικητή της επίλεκτης δύναμης Ραντγουάν της Χεζμπολάχ. Μέχρι στιγμής, η οργάνωση δεν έχει απαντήσει στην επίθεση.
13:32:42
πριν από 4 ώρες
Η ΕΕ ανοίγει τον δρόμο για τη χρήση αμερικανικού καυσίμου αεροσκαφών εν μέσω ελλείψεων λόγω του πολέμου
Ο EASA άνοιξε σήμερα τον δρόμο για την πιθανή χρήση αμερικανικού καυσίμου αεροσκαφών στην ΕΕ, η οποία αναζητά τρόπους να αντιμετωπίσει την απειλή ελλείψεων καυσίμων εξαιτίας του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν, ιδιαίτερα του καυσίμου τύπου Jet A-1.
Σε νέες συστάσεις σχετικά με το Jet A, ένα καύσιμο αμερικανικής παραγωγής που σήμερα δεν χρησιμοποιείται στην Ευρώπη για τεχνικούς λόγους, ο EASA ανέφερε: «Μια πιθανή εισαγωγή του Jet A στην Ευρώπη ή σε άλλα μέρη του κόσμου δεν θα δημιουργούσε ανησυχίες για την ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι η εισαγωγή του θα διαχειριστεί σωστά.»
13:15:53
πριν από 4 ώρες
Η απάντηση Νετανιάχου στο Ανώτατο Δικαστήριο τον καθιστά υπεύθυνο για τις αποτυχίες της 7ης Οκτωβρίου, λένε οι οικογένεις των θυμάτων
Μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι η ευθύνη για την ασφάλεια του Ισραήλ ανήκει «μόνο στον πρωθυπουργό», το Φόρουμ των Πενθούντων Οικογενειών («October Council») υποστηρίζει ότι ο ίδιος ουσιαστικά παραδέχθηκε την ευθύνη του για τις αποτυχίες που οδήγησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς.
13:11:11
πριν από 4 ώρες
Ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε πετρελαιοφόρο στη Θάλασσα του Ομάν
Το Ιράν κατέλαβε το πετρελαιοφόρο Ocean Koi για φερόμενη απόπειρα διατάραξης των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, μετέδωσαν την Παρασκευή ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
12:45:15
πριν από 5 ώρες
Η Σαουδική Αραβία ζητά αποκλιμάκωση μετά την ανταλλαγή πυρών ΗΠΑ-Ιράν στο Στενό του Ορμούζ
Ανώτερος Σαουδάραβας διπλωμάτης επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του σε προσπάθειες «αποκλιμάκωσης και διαπραγματεύσεων», μετά την ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον στην περιοχή του Στενού του Ορμούζ.
12:34:41
πριν από 5 ώρες
Η απάντηση Νετανιάχου στην προσφυγή κατά του νέου διευθυντή της Μοσάντ
Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποβάλλει την απάντησή του στην προφυγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του διορισμού του υποστράτηγου Ρόμαν Γκόφμαν ως επόμενου διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών Μοσάντ.
Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι ο διορισμός του Γκόφμαν αποτελεί απόφαση ασφαλείας και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξαιρείται σε μεγάλο βαθμό από τον δικαστικό έλεγχο.
«Υπάρχει πράγματι βάσιμος λόγος να υποθέσουμε ότι η λογική πίσω από την απόφαση του πρωθυπουργού είναι δέκα φορές καλύτερη από τη «λογική» οποιουδήποτε άλλου, συμπεριλαμβανομένου του αξιότιμου δικαστηρίου», γράφει.
«Η ευθύνη για την ασφάλεια του κράτους και των πολιτών του βαρύνει τον πρωθυπουργό, και μόνο αυτόν».
12:21:56
πριν από 5 ώρες
Διαφωνίες στη Γερμανία για τον χειρισμό των ιρανικών απειλών από την κυβέρνηση
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel, που επικαλείται τους New York Times, Γερμανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών εκφράζουν δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο η πολιτική ηγεσία της χώρας αντιμετωπίζει τις αυξημένες απειλές από ενέργειες που συνδέονται με το Ιράν, μετά την έναρξη του πολέμου ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου
12:17:30
πριν από 5 ώρες
Drone της Χεζμπολάχ εντοπίστηκε σε σχολική στέγη στη Ναχαρίγια
Drone που αποδίδεται στη Χεζμπολάχ εντοπίστηκε το πρωί στην οροφή σχολείου στη βόρεια πόλη Ναχαρίγια, κατά τη διάρκεια εργασιών.
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη πότε ακριβώς το drone συνετρίβη στο σημείο.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι αρχές εκκένωσαν το σχολείο και πυροτεχνουργοί εργάζονται για την ασφαλή εξουδετέρωση και απομάκρυνση του drone από τον χώρο.
12:04:18
πριν από 6 ώρες
Στο 5,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο
Στο 5,4 % σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο από 3,9% τον Μάρτιο, Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Δείτε εδώ περισσότερα
11:53:29
πριν από 6 ώρες
Πτώση περίπου 50% στα τριμηνιαία κέρδη της Toyota εξαιτίας του πολέμου στη Μ. Ανατολή
Η Toyota προβλέπει ότι οι επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν θα της κοστίσουν περίπου 4,3 δισ. δολάρια κατά το τρέχον οικονομικό έτος, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτων στον κόσμο, σε μία από τις πιο σοβαρές προειδοποιήσεις μέχρι στιγμής σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης στις παγκόσμιες εταιρείες.
Δείτε εδώ περισσότερα
11:51:33
πριν από 6 ώρες
Δορυφορικές εικόνες φανερώνουν ότι το Ιράν ρίχνει πετρέλαιο στη θάλασσα, καθώς οι αποθηκευτικές δυνατότητες της χώρας έχουν φτάσει στα όριά τους λόγω του αμερικανικού ναυτικού αποκλεισμού
11:27:47
πριν από 6 ώρες
Τρεις στρατιώτες του IDF και ένας πολίτης αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν
Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες και ένας πολίτης πρόκειται να κατηγορηθούν στο δικαστήριο για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν, καθώς φέρονται να διατηρούσαν μακροχρόνια επαφή με πρόσωπα που συνδέονται με το Ιράν.
Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του IDF, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet και της ισραηλινής αστυνομίας, οι τρεις στρατιώτες είχαν ξεκινήσει την επαφή με τον χειριστή τους πριν ακόμη καταταγούν, όταν ήταν ανήλικοι, και φέρονται να εκτέλεσαν συνειδητά αποστολές κατασκοπείας για λογαριασμό της Τεχεράνης.
Οι στρατιώτες, οι οποίοι εκπαιδεύονταν σε τεχνική σχολή της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, κατηγορούνται ότι φωτογράφιζαν εγκαταστάσεις κατόπιν εντολών του Ιρανού καθοδηγητή τους. Επίσης φέρονται να κατέγραφαν δημόσιους χώρους, όπως σιδηροδρομικούς σταθμούς, εμπορικά κέντρα και κάμερες ασφαλείας.
Οι αρχές ασφαλείας αναφέρουν ότι τους ζητήθηκε επίσης να προμηθευτούν όπλα, χωρίς να είναι σαφές αν το έκαναν.
11:13:15
πριν από 6 ώρες
Κινεζικό τάνκερ δέχθηκε επίθεση στο Στενό του Ορμούζ
Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι τάνκερ μεταφοράς πετρελαϊκών προϊόντων με κινεζικό πλήρωμα δέχθηκε επίθεση στο Στενό του Ορμούζ και εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τα πλοία που έχουν επηρεασθεί από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Μέση Ανατολή.
Υπάρχουν κινέζοι υπήκοοι μέλη του πληρώματος επί του πλοίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα μεταξύ του πληρώματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Η ενημερωτική ιστοσελίδα Caixin μετέδωσε χθες ότι κινεζικής πλοιοκτησίας τάνκερ δέχθηκε επίθεση κοντά στο Στενό του Ορμούζ.
10:49:52
πριν από 7 ώρες
Πτώση των κερδών της Gulf Marine Services των ΗΑΕ
Η Gulf Marine Services (GMS) ανακοίνωσε την Παρασκευή πτώση 24% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου, λόγω του πολέμου των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά του Ιράν.
10:17:34
πριν από 7 ώρες
Το Ιράκ διαψεύδει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει κυρώσεις των ΗΠΑ
Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ αρνείται τις κατηγορίες των ΗΠΑ κατά του αναπληρωτή υπουργού του, ο οποίος τέθηκε υπό αμερικανικές κυρώσεις για φερόμενη υποστήριξη προς το Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον εντείνει την πίεση στη Βαγδάτη να απομακρυνθεί από παραστρατιωτικές ομάδες που συνδέονται με το Ιράν.
Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες κυρώσεις κατά του Αλί Μααρίτζ αλ-Μπαχάντλι, υποστηρίζοντας ότι «κατάχρησε τη θέση του στην κυβέρνηση για να διοχετεύσει ιρακινό πετρέλαιο προς υποστήριξη του ιρανικού καθεστώτος και των τρομοκρατικών του δικτύων».
Οι ΗΠΑ τον κατηγορούν ότι ανακάτευε παράνομα ιρακινό και ιρανικό πετρέλαιο στο πλαίσιο σχεδίου για την αποφυγή των κυρώσεων κατά του Ιράν.
Το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράκ απέρριψε τις κατηγορίες, τονίζοντας «τη σημασία της διαφάνειας στην αντιμετώπιση όλων των κατηγοριών με βάση αποδείξεις και γεγονότα», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο INA.
Παράλληλα ανέφερε ότι είναι έτοιμο να διερευνήσει την υπόθεση, προσθέτοντας όμως ότι οι διαδικασίες εξαγωγής, εμπορίας και φόρτωσης πετρελαίου δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του συγκεκριμένου αξιωματούχου.
Το Ιράκ είχε ήδη απορρίψει παρόμοιες κατηγορίες στο παρελθόν, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν μονομερείς κυρώσεις στο ιρανικό πετρέλαιο, τιμωρώντας χώρες και εταιρείες που το αγοράζουν.
10:03:33
πριν από 8 ώρες
Ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία αναφέρει ότι τα πλοία της δεν κατέβαλαν τέλη κατά τη διέλευσή τους από το Στενό του Ορμούζ
Η ιαπωνική Mitsui OSK Lines (MOL) αναφέρει ότι τρία από τα πλοία της που διέσχισαν το Στενό του Ορμούζ και εξήλθαν από τον Κόλπο τον Απρίλιο δεν κατέβαλαν τέλη διέλευσης.
Η Τεχεράνη έχει προτείνει την επιβολή τελών ή διοδίων στα πλοία που διέρχονται από το στενό, στο πλαίσιο των προτάσεών της για τον τερματισμό του πολέμου ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν.
Η εταιρεία δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να πληρώσει τέτοια τέλη στο μέλλον, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της στο Reuters.
Σε ερώτηση για το πώς τα πλοία κατάφεραν να περάσουν από το στενό, η MOL, η οποία εξακολουθεί να έχει αρκετά πλοία στον Κόλπο, απέδωσε την επιτυχία στις προσπάθειες των αρμόδιων χωρών και εμπλεκόμενων φορέων.
«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε προτεραιότητα πάνω απ’ όλα στην ασφάλεια του πληρώματος, των πλοίων και του φορτίου μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Δύο πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG) με ινδική σημαία, που ανήκουν σε συνδεδεμένη εταιρεία, έχουν επίσης διασχίσει την περιοχή από τότε.
10:01:52
πριν από 8 ώρες
Το Ιράν δηλώνει ότι χρησιμοποίησε πυραύλους και drones σε επίθεση κατά αμερικανικών πολεμικών πλοίων
Οι ιρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε αμερικανικά πολεμικά πλοία με πυραύλους και drones κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), όπως μεταδόθηκε από το κρατικά συνδεδεμένο πρακτορείο YjcNewsChannel.
«Πραγματοποιήθηκε μια μαζική και εξαιρετικά ακριβής συνδυασμένη επιχείρηση με τη χρήση διαφόρων βαλλιστικών και πυραύλων κρουζ κατά πλοίων, καθώς και drones περιπλάνησης εξοπλισμένων με εκρηκτικές κεφαλές, με στόχο τα εχθρικά αντιτορπιλικά», ανέφερε η ανακοίνωση.
Από την πλευρά τους, η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσαν ότι τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού απέκρουσαν μια πολυδιάστατη ιρανική επίθεση στα Στενό του Ορμούζ την Πέμπτη.
Ο Τραμπ ανέφερε ότι το Ιράν επιχείρησε να πλήξει τα τρία αντιτορπιλικά με συνδυασμό drones, ταχύπλοων και πυραύλων, αλλά η επίθεση αποκρούστηκε.
09:30:32
πριν από 8 ώρες
Πετρελαιοφόρο που διέσχισε το Στενό του Ορμούζ έφτασε στη Νότια Κορέα
Πετρελαιοφόρο που πέρασε από το Στενό του Ορμούζ στα μέσα Απριλίου έφτασε στα ανοιχτά των ακτών της Νότιας Κορέας, μεταφέροντας 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου, τα οποία πρόκειται να εκφορτωθούν στις εγκαταστάσεις διύλισης της HD Hyundai Oilbank.
Η Νότια Κορέα, η οποία πέρυσι εισήγαγε περισσότερο από το 60% του αργού πετρελαίου της μέσω των Στενών του Ορμούζ, έχει επιβάλει πλαφόν στις τιμές της βενζίνης και άλλων πετρελαϊκών προϊόντων, καθώς ο πόλεμος εντείνει τους φόβους για ενεργειακή κρίση.
09:15:10
πριν από 8 ώρες
Ο ισραηλινός στρατός καλεί κατοίκους έξι χωριών στον νότιο Λίβανο να εκκενώσουν την περιοχή ενόψει επιδρομών
Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε προειδοποιήσεις εκκένωσης για έξι χωριά του νότιου Λιβάνου εν όψει αεροπορικών επιθέσεων που στοχεύουν την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ.
Οι κάτοικοι των χωριών Νμαϊρίγιε, Ταϊρ Φελσάι, Χαλουσίγιε, Χαλουσίγιε αλ-Φάουκα, Τουρά και Μααράκε καλούνται να απομακρυνθούν τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο μακριά.
«Λόγω των παραβιάσεων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός από την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ, ο IDF αναγκάζεται να αναλάβει δράση εναντίον της με τη χρήση βίας και δεν έχει πρόθεση να σας βλάψει», προειδοποιεί ο εκπρόσωπος του στρατού, συνταγματάρχης Avichay Adraee.
08:56:27
πριν από 9 ώρες
Προς επαναπατρισμό Ιρανοί και Πακιστανοί ναυτικοί από πλοία που κατέσχεσαν οι ΗΠΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Ισάκ Νταρ, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις κυβερνήσεις του Ιράν και της Σιγκαπούρης για τον επαναπατρισμό πληρωμάτων πλοίων που κατασχέθηκαν από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στα πλοία βρίσκονται 11 Πακιστανοί και 20 Ιρανοί ναυτικοί, οι οποίοι βρίσκονται κοντά στα χωρικά ύδατα της Σιγκαπούρης.
Ο Νταρ δήλωσε επίσης ότι το Πακιστάν είναι έτοιμο να διευκολύνει την ασφαλή επιστροφή των Ιρανών πολιτών στο Ιράν μέσω πακιστανικού εδάφους.
08:47:19
πριν από 9 ώρες
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν λόγω της σύγκρουσης ΗΠΑ – Ιράν στο Στενό του Ορμούζ, κατά τη διάρκεια της νύχτας
Οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται υψηλότερα νωρίς την Παρασκευή, μετά την πτώση που σημειώθηκε την προηγούμενη ημέρα, έπειτα από μια νέα σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στο Στενό του Ορμούζ κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Το Brent, το διεθνές σημείο αναφοράς, αυξάνεται κατά 1,1% στα 101,13 δολάρια το βαρέλι. Το Brent βρισκόταν περίπου στα 70 δολάρια το βαρέλι πριν ξεκινήσει ο πόλεμος με το Ιράν στα τέλη Φεβρουαρίου. Το αμερικανικό πετρέλαιο αναφοράς ενισχύεται κατά 0,7% στα 95,47 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια στιγμή, οι ασιατικές μετοχές υποχωρούν, με τον δείκτη Nikkei 225 του Τόκιο να πέφτει κατά 1,1% στις 62.174,12 μονάδες, αφού είχε κλείσει την προηγούμενη συνεδρίαση σε ιστορικό υψηλό στις 62.833,84 μονάδες. Η SoftBank Group, μία από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές μετοχές, έχει χάσει πάνω από 5%.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 χάνει 1,7% στις 8.729,40 μονάδες.
08:26:33
πριν από 9 ώρες
Νέες απώλειες στο νότιο Λίβανο από αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ
Νέες απώλειες ανθρώπινων ζωών στο νότιο Λίβανο όπου το Ισραήλ συνεχίζει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν μέσα σε ένα 24ωρο.
08:19:11
πριν από 9 ώρες
Καμάλα Χάρις για τον πόλεμο του Τραμπ στο Ιράν: «Όλα αυτά είναι απλά μ@@@!»
Η πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις επέκρινε έντονα την πολιτική της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στο Ιράν, μιλώντας σε εκδήλωση των Δημοκρατικών στο Las Vegas.
Υποστήριξε ότι ο πόλεμος με το Ιράν δεν έχει τη στήριξη του αμερικανικού λαού και δεν εγκρίθηκε από το Κογκρέσο, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του Τραμπ περί «ολοκληρωτικής καταστροφής» υπερβολικές και αναξιόπιστες.
Η Χάρις ανέφερε επίσης ότι η σύγκρουση ωφελεί κυρίως τη Ρωσία, επειδή η άνοδος των τιμών πετρελαίου και η χαλάρωση κυρώσεων αυξάνουν τα ρωσικά έσοδα από εξαγωγές ενέργειας.
Παράλληλα, είπε ότι στρατιωτικοί πόροι που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν προς την Ουκρανία διοχετεύονται πλέον στη Μέση Ανατολή.
Χαρακτήρισε τον Τραμπ «επικίνδυνο» και όχι «ανόητο», τονίζοντας ότι οι αποφάσεις του έχουν σοβαρές διεθνείς συνέπειες.
08:03:54
πριν από 10 ώρες
Περίπου 1.500 πλοία έχουν παγιδευτεί στον Κόλπο λόγω του πολέμου με το Ιράν, σύμφωνα με τον οργανισμό του ΟΗΕ για τη ναυτιλία
Περίπου 1.500 πλοία και τα πληρώματά τους έχουν παγιδευτεί στον Κόλπο λόγω του ιρανικού αποκλεισμού του Στενού του Ορμούζ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) του ΟΗΕ.
Το Ιράν άρχισε να αποκλείει το Στενό με την έναρξη του πολέμου με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ στα τέλη Φεβρουαρίου. Το Στενό αποτελεί βασική διαδρομή για τον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Αυτή τη στιγμή, έχουμε περίπου 20.000 μέλη πληρωμάτων και περίπου 1.500 πλοία παγιδευμένα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΙΜΟ, Αρσένιο Ντομίνγκες.
07:53:15
πριν από 10 ώρες
07:51:00
πριν από 10 ώρες
Ρεπουμπλικανός βουλευτής κατέθεσε νομοσχέδιο για τον περιορισμό των προεδρικών εξουσιών σε θέματα πολέμου
Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής από το Μίσιγκαν, Τομ Μπάρετ, κατέθεσε νομοσχέδιο σε με σκοπό τον περιορισμό της χρήσης στρατιωτικής δύναμης στο Ιράν και τον τερματισμό των εχθροπραξιών έως τα τέλη Ιουλίου, σημειώνει η Jerusalem Post.
07:42:39
πριν από 10 ώρες
Γουόλτς: Το Ιράν επιτέθηκε σε κινεζικό πλοίο
Το Ιράν επιτέθηκε σε κινεζικό πλοίο, όπως δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Μάικλ Γουόλτς.
07:34:10
πριν από 10 ώρες
Πετρελαιοφόρο έφτασε στη Ν. Κορέα μέσω του Στενού του Ορμούζ
Ένα πετρελαιοφόρο που διέσχισε το Στενό του Ορμούζ έφτασε στη Νότια Κορέα την Παρασκευή – το πρώτο πλοίο αυτού του είδους που φτάνει στην ασιατική χώρα μέσω αυτής της διαδρομής από τότε που το Ιράν έκλεισε τη θαλάσσια οδό.
Η άφιξη του «Odessa», που φέρει σημαία Μάλτας και μεταφέρει 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου, αναμένεται να κατευνάσει τις ανησυχίες της Σεούλ σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται.
Το τεράστιο πλοίο εντοπίστηκε κοντά σε μια εγκατάσταση πρόσδεσης ανοικτά των ακτών του Σεοσάν, σύμφωνα με το AFP.
Το Odessa διέσχισε το στενό του Ορμούζ στις 17 Απριλίου, σύμφωνα με πηγή, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης αναστολής του αποκλεισμού.
07:22:09
πριν από 10 ώρες
Ινδονησία: Αντιδράσεις μετά την πρόταση για διόδια στο Στενό της Μαλάκκα εν μέσω του αποκλεισμού του Ορμούζ
Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η σημασία του Στενού της Μαλάκκα.
Πρόκειται για μία από τις πιο πολυσύχναστες ναυτιλιακές διαδρομές στον κόσμο, και πρόσφατα η Ινδονησία έθεσε την ιδέα της επιβολής τελών στα πλοία που διέρχονται από το Στενό.
Αυτό προκάλεσε έντονη αντίδραση, τόσο από τις περιφερειακές κυβερνήσεις όσο και από τους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ναυτιλιακού κλάδου, σημειώνει το Al Jazeera.
Οι δηλώσεις του Ινδονήσιου υπουργού Οικονομικών ανασκευάστηκαν αρκετά γρήγορα.
Η Σιγκαπούρη έχει εκφράσει ιδιαίτερα έντονα τη διαφωνία της σχετικά με αυτό το θέμα και τονίζει ότι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι απολύτως απαραίτητη.
07:14:36
πριν από 10 ώρες
Άνοδος στις τιμές πετρελαίου μετά τις νέες εντάσεις στη Μ. Ανατολή
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου Brent διαπραγματεύονται στα 101 δολάρια την Παρασκευή, ανακτώντας ορισμένες απώλειες από νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, καθώς νέες συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν απειλούν να εκτροχιάσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Δείτε εδώ περισσότερα
06:49:57
πριν από 11 ώρες
Στρατόπεδο κουρδικής οργάνωσης βομβαρδίστηκε από drones στο βόρειο Ιράκ
Το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Ιράν (PDKI) αναφέρει ότι το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στρατόπεδο που ανήκει στην οργάνωση στο βόρειο Ιράκ το βράδυ της Τετάρτης, στη δεύτερη επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων της οργάνωσης μέσα σε μία ημέρα.
Το PDKI ανέφερε στο X ότι τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν τη βάση Zewi Aspi, ενώ νωρίτερα την Τετάρτη, δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στόχευσαν τον καταυλισμό Girde Chal, ένα οικιστικό συγκρότημα που στεγάζει συγγενείς μελών του PDKI κοντά στο Ερμπίλ στην κουρδική περιοχή του Ιράκ.
06:35:19
πριν από 11 ώρες
Το Ισραήλ δημοσίευσε πλάνα από τις αμερικανικές επιδρομές σε υποδομές του ιρανικού καθεστώτος στο Μπαντάρ Αμπάς
06:32:49
πριν από 11 ώρες
Ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε εναέριο στόχο που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε έναν «ύποπτο εναέριο στόχο» που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος.
Ανέφερε ότι η αναχαίτιση ακολούθησε τους ήχους σειρήνων που ήχησαν σε όλη τη Μανάρα, το Μαργκαλιότ και το Κιριάτ Σμόνα.
Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές αμέσως μετά το περιστατικό.
06:30:32
πριν από 11 ώρες
Κατάρ και Αίγυπτος επανεξέτασαν τη συνεργασία τους
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις εξελίξεις στην περιοχή, ιδίως την εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν και τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης που συνέβαλαν στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας, αναφέρει το Κατάρ.
06:22:46
πριν από 11 ώρες
Το πρωτότυπο δώρο του Ρούμπιο στον Πάπα Λέοντα – «Τι δίνεις σε κάποιον που έχει τα πάντα;»
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
05:57:30
πριν από 12 ώρες
Τα ΗΑΕ αναφέρουν ότι τα συστήματα αεράμυνας αντιμετωπίζουν απειλές με πυραύλους και drones
Τα συστήματα αεράμυνας «ανταποκρίνονται επί του παρόντος σε μια πυραυλική απειλή», δήλωσε η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Κρίσεων Έκτακτης Ανάγκης και Καταστροφών των ΗΑΕ σε ανάρτηση στο X.
«Παρακαλούμε παραμείνετε σε ασφαλή τοποθεσία και ακολουθήστε τα επίσημα ΜΜΕ για προειδοποιήσεις και ενημερώσεις», ανέφερε.
05:41:27
πριν από 12 ώρες
CPJ: Να ολοκληρωθεί η έρευνα για tον θάνατο της Σιρίν Αμπού Άκλεχ
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) κάλεσε τις ΗΠΑ να ολοκληρώσουν την έρευνα για τον θάνατο της Σιρίν Αμπού Άκλεχ, της γνωστής αμερικανοπαλαιστίνιας δημοσιογράφου του δικτύου Αλ Τζαζίρα η οποία σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τον Μάιο του 2022.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
05:10:02
πριν από 12 ώρες
Η Ουάσιγκτον καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να στηρίξει το σχέδιο Απόφασης για την ελευθερία ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ – Το Ιράν απορρίπτει το σχέδιο Απόφασης
Το σχέδιο Απόφασης απαιτεί από το Ιράν να παύσει τις επιθέσεις, την τοποθέτηση ναρκών και την επιβολή διοδίων στο Στενό του Ορμούζ.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
04:42:09
πριν από 13 ώρες
Wall Street: Κλείσιμο με πτώση
Με απώλειες έκλεισε χθες Πέμπτη η Wall Street, εν μέσω αβεβαιότητας για την έκβαση των συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ιράν.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
04:39:58
πριν από 13 ώρες
Αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο στις ασιατικές συναλλαγές μετά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν στο Στενό του Ορμούζ.
Το Brent ενισχύθηκε κατά 1,5% στα 101,6 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο φτάνοντας τα 96,6 δολάρια.
04:21:10
πριν από 13 ώρες
Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ «επιμένει» ότι οι συγκρούσεις με τις ιρανικές δυνάμεις αποτελούν «μέτρο αυτοάμυνας»
Η Κεντρική Διοίκηση με έδρα την Τάμπα της Φλόριντα εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επιμένει ότι επρόκειτο για μέτρο αυτοάμυνας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενεργήσουν σε αυτοάμυνα, και ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα σε μια ανάρτηση στο Truth Social μόλις τις τελευταίες δύο ώρες.
03:34:50
πριν από 14 ώρες
Βίντεο από την Τεχεράνη
Εν μέσω Ισραηλινών πληγμάτων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δραστηριότητας της αεράμυνας.
03:27:11
πριν από 14 ώρες
IRIB: Στους δρόμους οι άνθρωποι στη δυτική Τεχεράνη
Μετά την είδηση των συγκρούσεων στο Στενό του Ορμούζ και την έναρξη της αεράμυνας στην Τεχεράνη, οι άνθρωποι στη δυτική Τεχεράνη βγήκαν στους δρόμους, φωνάζοντας στις Ιρανικές Ένοπλες Δυνάμεις με ενθουσιασμό: «Χτυπήστε τους! Θα τους χτυπήσετε καλά!», μετέδωσε η Ραδιοτηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIB).
03:03:12
πριν από 15 ώρες
Οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν τον τρίτο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου την επόμενη εβδομάδα
Στρατιωτικοί εκπρόσωποι και από τις δύο πλευρές πρόκειται να συμμετάσχουν για πρώτη φορά, λέει Ισραηλινός αξιωματούχος, καθώς οι πλευρές στοχεύουν στην προώθηση συγκεκριμένων μέτρων για τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ.
02:57:36
πριν από 15 ώρες
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ιράν να υπογράψει «γρήγορα» συμφωνία μετά τις επιθέσεις σε αμερικανικά αντιτορπιλικά στο Στενό του Ορμούζ
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε το Ιράν κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης των εντάσεων, γράφοντας ότι «αν είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, θα το έκαναν, χωρίς αμφιβολία – Αλλά δεν θα έχουν ποτέ αυτή την ευκαιρία και, όπως ακριβώς τους εξουδετερώσαμε ξανά σήμερα, θα τους εξουδετερώσουμε πολύ πιο σκληρά και πολύ πιο βίαια στο μέλλον, αν δεν υπογράψουν τη Συμφωνία τους, ΓΡΗΓΟΡΑ!»
02:34:28
πριν από 15 ώρες
Η Σαουδική Αραβία προειδοποιεί για παγκόσμιες επιπτώσεις μετά από απειλές για το Στενό του Ορμούζ
Ο απεσταλμένος της Σαουδικής Αραβίας στον ΟΗΕ, Αμπντουλαζίζ αλ-Βασέλ, δήλωσε ότι το Στενό του Ορμούζ παραμένει ένα από τα πιο ζωτικής σημασίας θαλάσσια περάσματα για το διεθνές εμπόριο και την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.
Ο Αλ-Βασέλ δήλωσε ότι «οποιαδήποτε απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στο στενό επηρεάζει άμεσα τη σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών και των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού». Προειδοποίησε για τις «ανθρωπιστικές και οικονομικές επιπτώσεις» που θα προκύψουν από τις διαταραχές στη ροή βασικών αγαθών, ιατρικών εφοδίων και ανθρωπιστικής βοήθειας.
01:54:56
πριν από 16 ώρες
Τραμπ: Τα πλήγματα στο Ιράν είναι απλώς ένα «χτύπημα αγάπης»
Τα πλήγματα εναντίον ιρανικών στόχων είναι απλώς ένα «χτύπημα αγάπης», δήλωσε ο Τραμπ στο ABC News.
«Η κατάπαυση του πυρός ισχύει. Είναι σε ισχύ», είπε.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
01:52:19
πριν από 16 ώρες
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Ιράν καταδικάζει την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό
Ο Εσμαΐλ Μπαγκάεϊ καταδίκασε έντονα την επίθεση του Ισραήλ στα νότια προάστια της Βηρυτού χθες το βράδυ, η οποία σκότωσε και τραυμάτισε κατοίκους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Είπε ότι οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης απαγορευμένων όπλων όπως τα πυρομαχικά φωσφόρου, τα οποία εκρήγνυνται σε επαφή με οξυγόνο, ήταν αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης υποστήριξής του από χώρες όπως οι ΗΠΑ.
01:51:11
πριν από 16 ώρες
Έκρηξη σημειώθηκε στην επαρχία Χορμοζγκάν του Ιράν
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr αναφέρει μια ακόμη έκρηξη στην πόλη Σιρίκ, η οποία βρίσκεται στην επαρχία Χορμοζγκάν του Ιράν.
01:43:15
πριν από 16 ώρες
Η Ιρανική αεράμυνα ενεργοποιήθηκε στη δυτική Τεχεράνη
Το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB ανέφερε ότι η ιρανική αεράμυνα έχει ενεργοποιηθεί στη δυτική Τεχεράνη.
Το πρακτορείο ειδήσεων Mehr ανέφερε επίσης ότι η ιρανική αεράμυνα «αντιμετωπίζει εχθρικούς στόχους».
01:38:45
πριν από 16 ώρες
Νέα Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον νότιο Λίβανο – Ένας νεκρός
NNA: 11 νεκροί σε Ντουέιρ, Χαρούφ και Χαμπούς
Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA) αναφέρει ότι μια ισραηλινή επιδρομή στην πόλη Majdel Selm, στην περιοχή Marjayoun του νότιου Λιβάνου, είχε ως στόχο ένα πλήρωμα ασθενοφόρου.
Η επίθεση σκότωσε έναν διασώστη και άφησε έναν ακόμη τραυματία.
Νωρίτερα το NNA ανέφερε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στις πόλεις Ντουέιρ, Χαρούφ και Χαμπούς στην περιοχή Ναμπατιέχ του νότιου Λιβάνου έχουν σκοτώσει 11 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών.
Οι αεροπορικές επιδρομές έχουν επίσης τραυματίσει 36 άτομα.
01:34:43
πριν από 16 ώρες
Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση της εκεχειρίας
Εκπρόσωπος του Κεντρικού Αρχηγείου Khatam al-Anbiya προειδοποίησε ότι το Ιράν «θα δώσει μια συντριπτική απάντηση σε οποιαδήποτε επιθετικότητα χωρίς δισταγμό».
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.
01:34:02
πριν από 16 ώρες
ΗΠΑ: Αντίποινα τα πλήγματα στο Ιράν για την επίθεση σε αμερικανικά πλοία
Η CENTCOM ανέφερε ότι έπληξε ιρανικές στρατιωτικές θέσεις ως απάντηση στις απρόκλητες ιρανικές επιθέσεις κατά αμερικανικών αντιτορπιλικών που διέρχονταν από το Ορμούζ
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ.



