Οι κερδισμένοι του «πολέμου της ενέργειας»

Οι κερδισμένες χώρες και οι κλάδοι και εταιρείες που είδαν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται τον τελευταίο χρόνο, από τον συνδυασμό της ευρύτερης ενεργειακής κρίσης και των κυρώσεων της Δύσης κατά των ορυκτών καυσίμων της Ρωσίας, ήταν το ζήτημα που παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο».

Προσκεκλημένη για τον σχολιασμό του ήταν η υπεύθυνη θεμάτων διεθνούς οικονομίας στην εφημερίδα “Καθημερινή” Ρουμπίνα Σπαθή.

Οι κερδισμένοι του «πολέμου της ενέργειας»

Όπως είναι γνωστό, ο πόλεμος στην Ουκρανία γονάτισε ενεργειακά και οικονομικά μια σειρά από χώρες που εισάγουν φυσικό αέριο και πετρέλαιο, λόγω της εκτόξευσης των τιμών πρωτίστως του αερίου και δευτερευόντως του μαύρου χρυσού.

Μεταξύ των ζημιωμένων ήταν κυρίως οι χώρες της Ευρώπης, οι οποίες έπρεπε βιαστικά να αντικαταστήσουν τον βασικό προμηθευτή τους που αποτελούσε η Ρωσία -ως επί το πλείστον μέσω αγωγών- με άλλες εναλλακτικές λύσεις και κατά κύριο λόγο την εισαγωγή LNG.

Όμως, το καύσιμο με την μορφή αυτή ήταν πάντα 25%-30% ακριβότερο, η δε στενότητα προσφοράς που υπήρξε οδήγησε στην επιπρόσθετη άνοδο των τιμών του, οι οποίες  κυριολεκτικά εξερράγησαν τον περασμένο Αύγουστο, Επιπλέον πρόβλημα αποτέλεσε η έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων υποδοχής και απο-υγροποίησης του LNG σε αρκετές χώρες, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να τα αντιμετωπίζει η Γερμανία λόγω μεγέθους και έλλειψης τέτοιων υποδομών.

Ωστόσο, μια σειρά από χώρες και εταιρίες παραγωγής και διάθεσης υδρογονανθράκων επωφελήθηκαν κυρίως από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και δευτερευόντως πετρελαίου. Πρώτες στον κατάλογο είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποτελούν για ορισμένα κράτη τον κύριο προμηθευτή LNG. Είναι κάτι που οι ΗΠΑ επεδίωκαν αρκετό καιρό πριν την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήδη επί Προεδρίας Τραμπ, όταν πίεζαν τις ευρωπαϊκές χώρες και ιδίως την Γερμανία να μην προχωρήσουν στον Nord Stream 2 και να στραφούν στο δικό τους LNG.

Εν τέλει, το 2022 αμερικανικές εταιρείες έφτασαν να παραδίδουν το 45% του LNG που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές αγορές από 28% που ήταν το τελευταίο διάστημα πριν τον πόλεμο.

Τέλος, εξετάζοντας την διακύμανση των τιμών, στην παρούσα φάση ο συνδυασμός πληρότητας των αποθηκών φυσικού αερίου και ήπιου χειμώνα έχει οδηγήσει σε μεγάλη υποχώρηση τους, ειδικά στην Ευρώπη.

Ωστόσο, το ερώτημα είναι αν το ίδιο θα συμβεί και του χρόνουόταν η πλήρωση των αποθηκών θα γίνει χωρίς καθόλου χρήση ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ μέσα στο 2022 είχαν ακόμη χρησιμοποιηθεί τέτοιες εισαγωγές. Επιπλέον, παρουσιάζεται το παράδοξο, η τυχόν πώληση αερίου από τις αποθήκες να γίνει με σημαντικές ζημιές, λόγω των χαμηλών τιμών διάθεσης σε σχέση μ’ εκείνες που είχε αγοραστεί τους προηγούμενους μήνες.

Οι κερδισμένοι του «πολέμου της ενέργειας»

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ράδιο Αρβύλα | Το καλάθι του νονού | Top Επικαιρότητας(video)

Ζούμε ένα ατελείωτο τροοοολ Απολαυστικότατοι… Το βίντεο, όπως φάνηκε άρεσε και στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. «Το χιούμορ πάντα μου άρεσε. Αυτό το βίντεο έχει πλάκα αν και ίσως δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι το «Καλάθι

Ιταλία: Διχάζει η παρένθετη μητέρα

Από την μία, η κυβέρνηση Μελόνι ανακοινώνει ότι πρόκειται να προωθήσει την έγκριση νόμου που θα τιμωρεί αυστηρά την πρακτική αυτή τόσο όταν γίνετα εντός εθνικών συνόρων όσο και στο εξωτερικό, από Ιταλούς πολίτες. Από την άλλη, η αντιπολίτευση των Πέντε

Λιτανείες και προσευχές στη Νότια Γαλλία για να βρέξει

Οι αγρότες της νότιας Γαλλίας είναι απελπισμένοι με την ξηρασία. Στο Περπινιάν το Σάββατο οργανώθηκε λιτανεία λαϊκών και κληρικών με δεήσεις για να βρέξει επί τέλους. Η λιτανεία στο Περπινιάν είχε ελάχιστη σχέση με τη παράδοση και την καλλιέργεια θρησκευτικών

Η Ελλάδα δαπάνησε πάνω από τον μέσο όρο του ΝΑΤΟ

«Η Γερμανία απέτυχε ξεκάθαρα τον στόχο του 2% του ΝΑΤΟ και αυτό τη χρονιά του Zeitenwende», δηλαδή του σημείου καμπής στη γερμανική αμυντική πολιτική, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στη σημερινή της έκδοση. Σύμφωνα με δήλωση του ΝΑΤΟ που παρουσιάστηκε την Τρίτη, οι

Μετάβαση στο περιεχόμενο