Οι κριτικοί του καναπέ

«Χαλεπὸν τὸ ποιεῖν, τὸ δὲ κελεῦσαι ῥᾴδιον». Φιλήμων, κωμικός ποιητής 362 π.Χ.-262 π.Χ.

Ο Φιλήμων ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νέας κωμωδίας (γιατί και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι είχαν τα δικά τους παλιά και… νέα), ο οποίος κατοστάρισε σε χρόνια και ήταν ιδιαίτερα φιλοσοφημένος άνθρωπος. Ενα από τα πολλά που σκέφτηκε να πει και να γράψει (αν και λίγα αποσπάσματα σώζονται) είναι πως τα λόγια και οι προτροπές είναι εύκολες, και δύσκολες οι πράξεις.

Αν ζούσε σήμερα, θα του είχαμε δώσει τόση έμπνευση, ώστε να μη νικήσει μόνο τρεις φορές τον Μένανδρο (342-341 π.Χ. και 291-290 π.Χ.), τον μεγάλο του ανταγωνιστή στους ποιητικούς διαγωνισμούς, αλλά δεκατρείς. Αντιστοίχως, και ο Μένανδρος θα του είχε ρίξει κατακέφαλα περισσότερες νίκες, διότι αμφότεροι θα είχαν γράψει πολλά περισσότερα έργα.

Τόσο ποιητικό οίστρο θα ένιωθαν αμφότεροι οι ποιητές μας, αν μας παρακολουθούσαν να βρισκόμαστε σφηνωμένοι στις πολυθρονάρες μας, σαν ξεχειλωμένες και νυσταλέες απομιμήσεις ελλανοδικών, με τηλεκοντρόλ στο ένα χέρι, σουβλάκι στο άλλο και μπίρα στο κακομοιριασμένο τραπεζάκι, να κρίνουμε αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και ρισκάρουν τις ζωές τους για εμάς. Ο λόγος γίνεται για το συγκλονιστικό βίντεο που έφερε στο φως η «δημοκρατία», με τους λιμενικούς μας να παίρνουν φαλάγγι τους Τουρκαλάδες.
Και λένε οι… Ράμπο του καναπέ:

«Κοίτα ο λιμενικός, που κυνηγιέται με τους Τούρκους, παραλίγο να πέσει στη θάλασσα!», «Αμ, ο άλλος! Γιατί τους βρίζει;» Και τι θα έπρεπε να κάνει ο λιμενικός, που προσπαθεί να ισορροπήσει ένοπλος σε θαλασσοταραχή κυνηγώντας τον προαιώνιο εχθρό; Να του απαγγείλει Χαΐλντερλιν ή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη; Να του στείλει ανθοδέσμες; Και ποιο το κακό που του έπεμψε το εικονομήνυμα με τα δάχτυλα και μισό μπουκέτο σφαίρες στον αέρα; Τι έπρεπε να κάνει; Να βγάλει καταμεσής της θαλάσσης ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης και να διαβάσει το κεφάλαιο για την καταλλαγή των συγκρούσεων;

Είναι, στ’ αλήθεια, εξοργιστικό άνθρωποι που δεν έχουν τολμήσει να ψελλίσουν μισή κουβέντα σε οποιονδήποτε να θεωρούν -έστω και ελάχιστα- απειλητικό να κάνουν κριτική σε λιοντάρια, που βγάζουν νύχια και βρυχηθμούς μεγάλους εναντίον των υαινών, που εδώ και μία χιλιετία καραδοκούν πότε και πώς να μας κατασπαράξουν.

Και στους λιμενικούς μας αξίζει μία φορά μπράβο για την ψυχραιμία και τον επαγγελματισμό τους κι άλλες χίλιες για το φοβερό πολεμικό μένος που φάνηκε να τους καταλαμβάνει.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FT: Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη αλλά είναι η φτωχότερη χώρα της Ευρωζώνης

Να παρουσιάσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο επιχειρεί η στήλη Alphaville των Financial Times, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες της Ευρωζώνης με τις καλύτερες επιδόσεις, όμως είναι και η

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ “ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ” και συγκρότηση σε σώμα νέου ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κατόπιν των αρχαιρεσιών της 17/04/2024 του “ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ”, συνεδρίασαν χθες 25/04/2024 τα νεοκλεγέντα μέλη του Δ.Σ. και αποφασίστηκε η συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου, ως ακολούθως: ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αρχιπλοίαρχος Λ.Σ. (ε.α.) ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πλωτάρχης Λ.Σ. (ε.α.)

Επίσκεψη αρχηγού ΓΕΝ στη Γαλλία για την πρόοδο ναυπήγησης των νέων φρεγατών

Τριήμερη επίσκεψη στο Παρίσι πραγματοποίησε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας. Ο αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε το ναυπηγείο στη Λοριάν, όπου ενημερώθηκε για την εξέλιξη των εργασιών και την πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος ναυπήγησης των νέων Φρεγατών FDI του Πολεμικού Ναυτικού.

Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής Καθηκόντων Διοικητή της 120 ΠΕΑ

Την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε, στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (120ΠΕΑ), στην Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, παρουσία του Διοικητή της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Υποπτέραρχου (Ι) Αλέξανδρου Κομητούδη, η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων Διοικητή της 120ΠΕΑ, από τον Ταξίαρχο (Ι)

Μετάβαση στο περιεχόμενο