Οι προτάσεις της Κύπρου για τη ναυτιλιακή βιομηχανία

Παρά τις απώλειες στο νηολόγιό της, η Κύπρος εφαρμόζει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.  Ειδικότερα, το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου φαίνεται ότι διέγραψε από τη σημαία τέσσερα δεξαμενόπλοια της εταιρείας Sun Ship Management, για τους λόγους αυτούς.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται να προχωρά, αυτή την περίοδο, σε υιοθέτηση μέτρων για την ενίσχυση των ευρωπαϊκών νηολογίων, όπως είχε συμφωνηθεί σε αρχικό στάδιο, όταν και αποφασίστηκε να ενταχθούν στις κυρώσεις και τα εμπορικά πλοία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας της Κύπρου, Βασίλη Δημητριάδη, στο Reuters, η Λευκωσία συνομιλεί με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να στηρίξει τη ναυτιλιακή βιομηχανία, που πλήττεται από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Οι προτάσεις του νησιού περιλαμβάνουν αυτόματες επεκτάσεις των λεγόμενων συστημάτων φόρου χωρητικότητας -τα οποία εμπίπτουν στους κανόνες της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις-, καθώς και εκπτώσεις φόρου χωρητικότητας για στόλους με Ευρωπαίους και Ουκρανούς ναυτικούς.  «Δεν λάβαμε αρνητική απάντηση, αλλά μια απάντηση που δείχνει ότι η Επιτροπή δεν είναι έτοιμη, σε αυτό το στάδιο, να λάβει μέτρα», σημείωσε ο Κύπριος υφυπουργός.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυπριακή κυβέρνηση έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, την αυτόματη ανανέωση του φόρου χωρητικότητας στην Ευρώπη.

Το λεγόμενο tonnage tax υπόκειται σε αναθεωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ισχύον καθεστώς στην περίπτωση της Κύπρου παρατάθηκε το 2019 για περίοδο 10 ετών.

«Η επιβολή κυρώσεων είναι η σωστή απόφαση, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υποστηρίξουμε έναν τομέα που αναπόφευκτα αντιμετωπίζει ορισμένες επιβλαβείς επιπτώσεις».

Σημειώνεται ότι οι G7, η Αυστραλία και η Ε.Ε. επέβαλαν ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό αργό και από τις αρχές του 2023 και στα προϊόντα πετρελαίου, ώστε να είναι εφικτή η μεταφορά τους από ευρωπαϊκά πλοία.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Βελτίωση του τρόπου επιλογής τόπου προτίμησης των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά από παρεμβάσεις της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αναφορικά με τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο των μεταθέσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σας ενημερώνουμε ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, συμπεριλαμβάνεται τροποποίηση του άρθρου 28 του ν. 4504/2017, η οποία βελτιώνει τον

Συγχαρητήριο μήνυμα Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την άψογη παρουσία των πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων που συμμετείχαν στη στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, τιμώντας την 202η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με το

Προεδρική φρουρά: Εύζωνας λιποθύμησε στην σκοπιά (εικόνα)

Προσωρινή αναστάτωση επικράτησε με Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος λιποθύμησε εν ώρα υπηρεσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο Εύζωνας αισθάνθηκε αδιαθεσία και χτύπησε το όπλο του, σε ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Άμεσα ο αξιωματικός υπηρεσίας έσπευσε κοντά του

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση θανατηφόρων λοιμώξεων από τη θάλασσα λόγω υπερθέρμανσης

Η συνεχής θέρμανση του κλίματος θα μπορούσε να αυξήσει τις θανατηφόρες λοιμώξεις από τη θάλασσα! Τα βακτήρια Vibrio vulnificus αναπτύσσονται σε ζεστά ρηχά παράκτια νερά στη θάλασσα και μπορούν να μολύνουν έναν άνθρωπο μετά από ένα κόψιμο ή ένα τσίμπημα

Μετάβαση στο περιεχόμενο