Οι βάρκες από την Τουρκία αντιμετωπίζονται – Τα… πλοία;

Γιάννης Τζούμας

Σε κάθε πρόβλημα υπάρχουν οι άνθρωποι που μπορεί να βλέπουν την… λάθος πλευρά.

Ας πούμε υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι βλέπουν προβλήματα στην Τουρκία και χαίρονται. Η θεώρηση απλή. Επιθετικός γείτονας, συνεχή προβλήματα, όσο χειρότερα περνάει τόσο το καλύτερο για μας.

Εννοείται ότι αυτή η θεώρηση είναι λανθασμένη και εδώ δεν χρειάζονται μαντικές ικανότητες αλλά απλό διάβασμα ιστορίας.

Όσο υπάρχουν απέναντι προβλήματα, τόσο υπάρχει ο… πειρασμός να γίνει εξαγωγή δια της εκτονώσεως, με στόχο τον αποπροσανατολισμό. Ο εθνικισμός στην περίπτωση αυτή είναι ο ευκολότερος δρόμος.

Υπάρχει όμως και ένα χειρότερο σενάριο. Να χαθεί ο έλεγχος, να μην υπάρχει κρατική οντότητα, να μην ελέγχει κανείς τίποτα για ένα ικανό διάστημα, να μην έχουμε εμείς με ποιόν να συζητήσουμε, να «χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα».

Εδώ τώρα έρχεται ο παράγοντας «κλίμα» και για να το καταλάβουμε ας διαβάσουμε με προσοχή την συνέντευξη που έδωσε στο Ράδιο – αλήθεια ο καλός Τούρκος συνάδελφος Σουλεϊμάν Γκεντσέλ.

Τι μας λέει μεταξύ άλλων ο ελληνομαθής Τουρκοκρητικός Σμυρνιός.

Εκτός ότι λείπουν βασικά αγαθά, ο μισθός έχει συρρικνωθεί στα 200 – 250 ευρώ και οι Τούρκοι εκεί που έβλεπαν με «συμπάθεια» τους Σύρους και τους Αφγανούς, μιλάμε για κοντά στα… 5 εκατομμύρια ανθρώπους, που τους είχαν στην δούλεψη τους με… ένα κατοστάρικο, τώρα τους βλέπουν με «μισό μάτι» γιατί τους παίρνουν τις δουλειές και αύριο λέμε εμείς, δεν θα θέλουν να τους βλέπουν καθόλου και μεθαύριο δεν θα τους «σπρώχνουν» απλά με τις βάρκες στο Αιγαίο, θα τους φορτώσουν σε καράβια και θα μας τους στείλουν.

Αν δεν δούμε το σενάριο αυτό θα είμαστε λάθος, όπως λάθος είμαστε αν θεωρούμε την Τουρκία… κανονική χώρα.

Προσέξτε τι γίνεται απέναντι. Αντιμετωπίζουν ασφυκτικό οικονομικό πρόβλημα και δεν συνεδριάζει το Οικονομικό επιτελείο να δεί τι θα πράξει, αλλά το… Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκία, που μεταξύ άλλων… αποφαίνεται, πως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φταίει «η Eλλάδα, που με επιθετικές ενέργειες και επιθετική ρητορική δεν εκπληρώνει τους όρους της καλής γειτονίας και συνεχίζει να παραβιάζει τους όρους που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες που οφείλει να εφαρμόσει. Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τη σταθερότητα και την ηρεμία στην περιοχή».

Δηλαδή «Παρτ’ το αυγό (Τουρκίας κιόλας) και κούρεφτο».

Αυτό είναι η μία ανάγνωση. Η άλλη είναι, πατάω σε ένα υπαρκτό πρόβλημα (οικονομική κρίση) και αφήνω τον λαό μου να αντιδράσει… αυθορμήτως.

Ποιοί φταίνε για παράδειγμα; Αυτοί που μας παίρνουν τις δουλειές, την ώρα που εμείς πεινάμε.

Άρα τους φορτώνουμε στα πλοία και τους διώχνουμε κλωτσηδόν.

Τι θα κάνουν τότε στην περίπτωση αυτή οι Έλληνες;

Το τι θα κάνουμε δεν είναι αντικείμενο της παρούσας αρθρογραφίας. Εμείς απλά επισημαίνουμε το σενάριο στο οποίο μπορεί να βρεθούμε.

Να έχουμε δηλαδή χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους που ο ένας θα τους διώχνει και ο άλλος δεν θα τους θέλει και όλα αυτά στο Αιγαίο, στα κύματα, στην θάλασσα, όχι σε ένα Φράκτη π.χ. Έβρος όπου εμείς απλά δεν θα αφήνουμε να περάσει κανείς.

Υπ’ όψιν πάντα ότι δεν μιλάμε για αριθμούς αλλά για ανθρώπους.

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία δεν θα μας βγεί σε καλό αν δεν ετοιμαστούμε.

 

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ε.Α.Α.Λ.Σ.: Απονομή ξιφών σε Αξιωματικούς ΛΣ-ΕΛΑΚΤ (ε.α.)

Παραθέτουμε την σχετική με το θέμα επιστολή της Ε.Α.Α.Λ.Σ.   ΠΡΟΣ: 1.  Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη 2. Αρχηγό Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο ΛΣ κ. Γεώργιο Αλεξανδράκη   Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ,   ΘΕΜΑ: 

Διώρυγα Κορίνθου: κλείνει για τη β’ φάση των έργων

Κλείνει από σήμερα Τρίτη 4 Οκτωβρίου η διώρυγα της Κορίνθου, καθώς ολοκληρώνεται η πρώτη φάση επαναλειτουργίας της. Άμεσα αρχίζουν οι εργασίες, όπως είχε προαναγγελθεί, για την αποκατάσταση της δεύτερης φάσης, με σκοπό την ολοκλήρωση της θωράκισής της μέχρι την έναρξη

Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας Α.Ε.: Πρωτεργάτης στην ανάδειξη της πόλης

Με τη φροντίδα και επιμέλεια της υπεύθυνης τύπου και δημοσίων σχέσεων του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας Α.Ε. κας Ελίνας Ιατρίδου, πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στη Χερσαία Ζώνη Λιμένος Ελευσίνας, θέση Λιμανάκι Αλιέων (παραπλεύρως του κεντρικού εμπορικού Λιμένα Ελευσίνας) μια πολύ όμορφη

Παραλίες χωρίς Ναυαγοσώστες Στους 24 οι νεκροί από πνιγμό στην Κρήτη!!!

Στους 24 ανέβηκε αριθμός των νεκρών στην Κρήτη από πνιγμό το φετινό καλοκαίρι (10/5-3/10) , με έναν ακόμη άνδρα αγνώστων στοιχείων να ανασύρεται χωρίς τις αισθήσεις του από τη θάλασσα των Απτέρων. Το νέο περιστατικό συνέβη προχθές το απόγευμα και