Όλο το σχέδιο για τη μείωση της ΕΑΣ που φέρνει αυξήσεις €10-€71

Το σχέδιο για μείωση της ΕΑΣ που φέρνει αυξήσεις από 10€ έως 70€. Οι νέες κλίμακες και τα δύο σενάρια του υπουργείου Εργασίας

Αυξήσεις από €10 ως και €71 το μήνα σε κύριες και επικουρικές συντάξεις «βγάζουν» τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για τη μείωση των κρατήσεων που επιβάλλονται στους συνταξιούχους από την εισφορά υπέρ του ΑΚΑΓΕ (ΕΑΣ).

Οι κρατήσεις επιβάλλονται σε μικτές κύριες συντάξεις άνω των €1.400 και σε επικουρικές άνω των €300.

Τα ένα σενάριο περιλαμβάνει την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της κράτησης για τις κύριες συντάξεις ώστε να πιάνει το ενδιάμεσο ποσό από κάθε κλίμακα και όχι όλη τη σύνταξη όπως συμβαίνει σήμερα, ενώ το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει και την κατάργηση της ΕΑΣ από τις επικουρικές.

Ο συνδυασμός των δύο σεναρίων έχει πολλές παραμέτρους και όλα τα εξαρτηθούν από το κόστος που προκαλεί η κάθε εκδοχή των αλλαγών της ΕΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών το σενάριο κατάργησης της ΕΑΣ από τις επικουρικές συντάξεις θεωρείται επικρατέστερο και επάνω σε αυτό το σενάριο θα γίνουν οι εναλλακτικές επιλογές για το πόσο θα μειωθεί η ΕΑΣ από τις κύριες συντάξεις.

Στοιχεία από την επεξεργασία των δύο σεναρίων αποκαλύπτει σήμερα το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις». Σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα, τα έσοδα από τις κρατήσεις ΕΑΣ ανέρχονται στα €39,3 εκατ. τον μήνα, ή στα €472 εκατ. ετησίως.

Από τα μηνιαία έσοδα τα €30,2 εκατ. προέρχονται από κρατήσεις ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις γήρατος, θανάτου και αναπηρίας και τα €9 εκατ. από κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις των ίδιων κατηγοριών.

Σε ετήσια βάση δηλαδή οι συνταξιούχοι έχουν κρατήσεις €363,4 εκατ. από τις κύριες συντάξεις και €108 εκατ. από τις επικουρικές.

Τα δύο σενάρια που εξετάζονται έχουν πολλούς συνδυασμούς, όπως για παράδειγμα:

» Να μειωθεί κατά 50% η ΕΑΣ στις κύριες και να μείνει ως έχει στις επικουρικές. Σε αυτή την περίπτωση προκαλείται απώλεια €181,7 εκατ. και τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ διαμορφώνονται στα 291 εκατ. ευρώ.

» Να μειωθεί κατά 50% η ΕΑΣ από τις επικουρικές και να μειωθεί κατά 20% ή 25% στις κύριες συντάξεις. Σε αυτή την περίπτωση προκαλούνται απώλειες από €127 εκατ. ως €145 εκατ. και τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ διαμορφώνονται μεταξύ €345 εκατ. και €327 εκατ.

» Να καταργηθεί τελείως η ΕΑΣ από τις επικουρικές και να μειωθεί κατά 15% στις κύριες συντάξεις. Σε αυτή την περίπτωση προκαλούνται απώλειες €163 εκατ. και τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ διαμορφώνονται σε €309 εκατ. Τα ζητούμενα που θέτει το υπουργείο στο τραπέζι των αλλαγών είναι δύο:

  1. Να αποκατασταθούν οι αδικίες προς τους συνταξιούχους που καταλήγουν όχι μόνον να μην παίρνουν την αύξηση 3% για το 2024, αλλά σε πολλές περιπτώσεις να έχουν και μείωση σύνταξης σε σχέση με πέρυσι
  2. Να μη μειωθούν δραματικά τα αποθεματικά στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) το οποίο κατά την ερμηνεία του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατατάσσεται στα Αποθεματικά Εθνικής Σύνταξης, με σκοπό την προστασία των καταβαλλόμενων συντάξεων από δημογραφικούς κινδύνους και από το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εισφορές δεν επαρκούν για να δημιουργήσουν αντίστοιχο πλεόνασμα στα ταμεία.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση των Χούθι κατά του ελληνόκτητου M/V Tutor: Το πλοίο «πιστεύεται ότι έχει βυθιστεί»

Πλοίο που στοχοποιήθηκε από τους Χούθι της Υεμένης στις 12 Ιουνίου, ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα, σε απόσταση 66 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της πόλης Χοντέιντα «πιστεύεται ότι έχει βυθιστεί», ανέφερε η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO. Οι Χούθι είχαν

Στ. Γκίκας: Ενημερωτική επίσκεψη σε ΚΕΠΙΧ – ΕΚΣΕΔ ΛΣ/ΕΛΑΚΤ

Ενημερωτική επίσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΚΕΠΙΧ) και στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) πραγματοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Γεώργιο Αλεξανδράκη, όπου

«Χρυσός» οι διελεύσεις πλοίων από Δαρδανέλια και Βόσπορο

Τα πάνω κάτω στις διελεύσεις πλοίων από τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο φέρνει νέα πολιτική απόφαση της Άγκυρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, τα τέλη διέλευσης από τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο θα αυξηθούν, από

Ο αντίκτυπος των επιθέσεων των Χούθι στο παγκόσμιο εμπόριο σε αριθμούς

Τις επιπτώσεις των επιθέσεων των Χούθι στο διεθνές εμπόριο αναδεικνύει με νέα έκθεσή της η αμερικανική Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών (DIA). Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι επιθέσεις των Χούθι ευθύνονται για τη σημαντική μείωση στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων μέσω της

Μετάβαση στο περιεχόμενο