Ολοκληρώθηκε η μεγάλη άσκηση ετοιμότητας και οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής – Χρήστος Στυλιανίδης: Πρόληψη, ετοιμότητα και συντονισμός στο επίκεντρο της προετοιμασίας μας για την αντιπυρική περίοδο

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη σήμερα στον Δήμο Κασσάνδρας Χαλκιδικής (κοινότητα Φούρκα) η μεγάλη άσκηση οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών λόγω δασικής πυρκαγιάς, με την κωδική ονομασία «ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ 2022».

Την άσκηση παρακολούθησαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πάνας, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, ο Δ/ντης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβος Θεοδώρου, καθώς και η Δήμαρχος του Δήμου Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Πρόεδροι των τοπικών Κοινοτήτων.

Η άσκηση διοργανώθηκε από τον Δήμο Κασσάνδρας, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Δ/νσεις Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το Πυροσβεστικό Σώμα με συμμετοχή και του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου «ΟΛΥΜΠΟΣ», 22 Πυροσβέστες και οχήματα, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, εθελοντικές οργανώσεις κλπ.), στη βάση ρεαλιστικού σεναρίου και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».

Πιο συγκεκριμένα, το σενάριο της άσκησης προέβλεπε δασική πυρκαγιά στην περιοχή, η οποία απειλεί τον οικισμό της Φούρκας και προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών του Δημοτικού σχολείου. Επιπρόσθετα, παράλληλες δράσεις αποτέλεσαν η απομάκρυνση ατόμων με αναπηρία από τις οικίες τους, σε συνέχεια σχετικής ενημέρωσης του ΕΚΑΒ από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και δύο επεισόδια απεγκλωβισμού ατόμων.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άσκησης, ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα την Δήμαρχο Κασσάνδρας για την άρτια οργάνωση και τον εξαιρετικό συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων, επισημαίνοντας: «Οι ασκήσεις οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού σε όλον τον κόσμο είναι από τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις. Παρακολουθήσαμε μια άσκηση η οποία, μέσα στις συνθήκες που διεξήχθη, όντως απέδειξε ότι ο συντονισμός επί του πεδίου σε μία δύσκολη κατάσταση, όπως είναι μία πυρκαγιά, είναι απολύτως εφικτός. Οι βασικοί συντελεστές μίας τέτοιας οργανωμένης απομάκρυνσης, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, ο Δήμος με όλες του τις υπηρεσίες, η Περιφέρεια και κυρίως ο επικεφαλής, η Δήμαρχος στην προκειμένη περίπτωση, απεδείχθη, επαναλαμβάνω, ότι μπορούν να δράσουν συντονισμένα και από κοινού. Για να αποφύγουμε ως πρώτιστη προτεραιότητα την απώλεια ανθρώπινης ζωής και για τον περιορισμό των απωλειών περιουσιών».  

Ο Υπουργός τόνισε ακόμη ότι αυτή ήταν η πρώτη άσκηση τέτοιου τύπου που πραγματοποιείται, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες σε αρκετά μέρη της χώρας με υψηλή επισκεψιμότητα κατά τους θερινούς μήνες και συμπλήρωσε: «Στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και όλων των φορέων, πιστεύουμε ότι μέσω κοινών ασκήσεων και δράσεων ετοιμότητας, όλοι οι συναρμόδιοι φορείς αποκτούν «κοινή επιχειρησιακή γλώσσα». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η σημερινή άσκηση αποτελεί ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα στους πολίτες ότι η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει. «Οι πυρκαγιές θα είναι δυστυχώς μαζί μας, όπως είναι πάντα – και χρειάζεται, εκτός από τον συντονισμό των φορέων του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η βοήθεια όλων των πολιτών ώστε να αποφύγουμε πυρκαγιές από ανθρώπινη αμέλεια».

Ο Υπουργός, τέλος, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συμμετέχοντες στην άσκηση, καθώς και τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου Φούρκας, σημειώνοντας ιδιαίτερα: «Αυτό που επισημαίνω πάντα είναι ότι η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Φτάνει να φτιάξουμε καλύτερο σύστημα και να μπορέσουμε να συντονιστούμε καλύτερα στο πεδίο. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι δεν θα έχουμε φυσικές καταστροφές. Η ουσία είναι να μετριάσουμε τον κίνδυνο, να περιορίσουμε τις απώλειες. Αυτή είναι η βασική αρχή της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών σε όλον τον κόσμο».

Τέλος, θερμές ευχαριστίες σε όλους τους φορείς που συνέβαλαν στην επιτυχία της άσκησης, καθώς και στον Υπουργό για τη στήριξή του και σε όλα τα στελέχη του Υπουργείου που συνέδραμαν, απηύθυνε η Δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά.

Σημειώνεται ότι η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς αντίστοιχων δράσεων ετοιμότητας που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα σε περιοχές της χώρας με μεγάλη τουριστική κίνηση, καθώς και σε αρχαιολογικούς χώρους σημαντικής επισκεψιμότητας. Πρόκειται για μια συντονιστική πρωτοβουλία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Πολιτισμού, τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των φορέων, τον σχεδιασμό και υλοποίηση σύνθετων επιχειρησιακών δράσεων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρομά προσπάθησαν να «πατήσουν» με αυτοκίνητο λιμενικούς στην Γλυφάδα – Άνοιξαν πυρ στα λάστιχα οι λιμενικοί

Πυρ κατά αυτοκινήτου που επέβαιναν Ρομά που διαπιστώθηκε πως αφαιρούσαν καταλύτες αυτοκινήτων άνοιξε λιμενικός το μεσημέρι του Σαββάτου (28/5), στην Γλυφάδα. Ο λιμενικός εντόπισε τους τέσσερις Ρομα να αφαιρούν καταλύτη από όχημα στην οδό Διαδόχου Παύλου. Όταν τους ζήτησε να

Τι γίνεται με το Ε.Σ.Ο.Θ.Ε : Μια οφειλόμενη ενημέρωση …

Αυτές τις μέρες που ο  εξ’ ανατολών γείτονας βρίσκεται σε δύσκολη διπλωματική θέση, εκτός των άλλων προκλητικών ενεργειών σταθερά εργαλειοποιεί και το μεταναστευτικό ζήτημα, για να ασκήσει πίεση στη χώρα μας αναφορικά με την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων μας. Παλιά

Η ΠΕΑΛΣ πάει στο Primer Music Festival, στις 8 και 9 Ιουλίου 2022 στην Πλατεία Νερού

Η ΠΕΑΛΣ εξασφάλισε 200 προσκλήσεις για τη δωρεάν είσοδο των μελών της και των οικογενειών τους στην απόλυτη φεστιβαλική εμπειρία, τo Primer Music Festival, το μεγαλύτερο dance και urban music φεστιβάλ της χώρας, που ενώνει όλους τους λάτρεις της χορευτικής

Πασσάκος Σ. Πρόεδρος ΠΕΑΛΣ: Άφαντοι όλοι για τη μετατροπή των υπό μετάθεση στελεχών Λ.Σ σε δεκαδικούς αριθμούς και σε 13 κατηγορίες…περίπατο ανάγκες υπηρεσίας και στελεχών …υπάρχει κατηγορία με 0,14 μεταθέσεις και οδοιπορικά 207 ευρώ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ www.limenikirota.eu  ΠΑΣΣΑΚΟΣ Σ.  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΕΑΛΣ   Ηράκλειο 28-05-2022 Ενημερώνω οτι 4.345 στελέχη εντάσσονται στη διαδικασία τακτικών μεταθέσεων έτους 2022 εκ της οποίας πάνε <<ΠΕΡΙΠΑΤΟ>> οι ανάγκες  ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ και κυρίως των ΣΤΕΛΕΧΩΝ. Υπαρχουν προς διάθεση οδοιπορικών  μόνο 300.000 ευρώ που αντιστοιχούν σε 200 μεταθεσεις