Ομιλία του Μαργαρίτη Σχοινά στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας

Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας όπου πραγματοποίησε ομιλία στους σπουδαστές της 25ης εκπαιδευτικής σειράς, με αφορμή την συμπλήρωση 40 ετών από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τον υποδέχτηκαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και η Διοικητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, Ταξίαρχος Σοφία Λαμπροπούλου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Αντιπρόεδρος, αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία της Ελλάδας, στη σημασία της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη σπουδαιότητα της γεωστρατηγικής της θέσης και την κατοχύρωση των συνόρων της, καθώς και στην συμμετοχή της στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης.

Υπογράμμισε τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του “resc EU “, στις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στην Ελλάδα, ενώ επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη Στρατηγική Αυτονομία της Ελλάδας ως στοιχείο ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη στρατηγική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ταυτόχρονη ανάπτυξη προγραμμάτων-δράσεων για την πρόληψη απειλών και επιθέσεων, την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του βίαιου εξτρεμισμού, αλλά και στην προστασία των συμπολιτών μας και των υποδομών, ιδίως στους δημόσιους χώρους, καθώς επίσης και στο σχέδιο δράσης «Στρατηγική Πυξίδα» και στα μέτρα για την ενίσχυση της διασυνοριακής αστυνομικής συνεργασίας.

Επίσης, τόνισε τη σημασία της κοινωνικής συνοχής ως θεμελιώδη πυλώνα για ίσα δικαιώματα και ίδιες ευκαιρίες, ανεξάρτητα από την καταγωγή και την προέλευση των πολιτών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην Εξωτερική Ασφάλεια-Πολιτική της χώρας μας και στην προκείμενη αναθεώρηση του κώδικα συνόρων « Schengen », ώστε να υπάρξει εκσυγχρονισμός των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα εξωτερικά και εσωτερικά σύνορα αυτής.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Αντιπρόεδρος, ανέφερε: «…Βλέπω το υψηλό αίσθημα ευθύνης των λειτουργών της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας και ως Έλληνας νιώθω υπερήφανος και ως Ευρωπαίος πιο ασφαλής».

Την ομιλία παρακολούθησαν, επίσης, ο Αναπληρωτής επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μοσχόβης, ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Δασκαλάκης, ο Υποδιοικητής της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Αθανάσιος Δημητρίου και ο Υποδιοικητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Γκρίζης.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας, ο κ. Αντιπρόεδρος έδωσε απαντήσεις – διευκρινίσεις σε ερωτήματα των σπουδαστών της Σχολής.

Επισημαίνεται ότι, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της 25ης εκπαιδευτικής σειράς, διάρκειας 7 μηνών, παρακολουθούν 27 σπουδαστές, εκ των οποίων, 19 από την Ελληνική Αστυνομία, ένας από την Αστυνομία της Κύπρου, δύο από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, δύο από το Πυροσβεστικό Σώμα, ένας από το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή και δύο Πολιτικοί Υπάλληλοι από Υπουργεία και Υπηρεσίες του ευρύτερου Δημόσιου τομέα.

Η Σχολή Εθνικής Ασφάλειας της Αστυνομικής Ακαδημίας είναι διακλαδικού χαρακτήρα παρέχοντας μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα που αφορούν στις Διακρατικές και Διεθνείς Σχέσεις, τους Διεθνείς Οργανισμούς, το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο, την Κρατική Ασφάλεια, την εφαρμογή της Διοικητικής Επιστήμης και Πρακτικής στη Δημόσια Διοίκηση, τη Δημόσια Ασφάλεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, την Πολιτική και Διπλωματική Ιστορία.

Στους σπουδαστές που θα αποφοιτήσουν ευδόκιμα από τη Σχολή, θα απονεμηθεί Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις σπουδές της Στρατηγικής και Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας.

Ομιλία του Μαργαρίτη Σχοινά στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θαλάσσιος υβριδικός πόλεμος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: Η απειλή και τα αντίμετρα της ελληνικής αποτροπής

Ο Θαλάσσιος Υβριδικός Πόλεμος (Maritime Hybrid Warfare – MHW) αναγνωρίζεται από το ΝΑΤΟ ως η νέα παγκόσμια ανερχόμενη απειλή, με την Ελλάδα να τον υφίσταται ήδη από την Τουρκία, η οποία, καθώς εξελίσσεται σε «ανεξέλεγκτο κράτος», μπορεί να εφαρμόσει τις

Τιμητική βράβευση της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Δηλώσεις  της κα. Μελίνας Τραυλού  κατά τη διάρκεια τιμητικής βράβευσης της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ από τη Λέσχη Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος, «Για την ελληνική ναυτιλιακή μας οικογένεια, αποτελεί εθνικό καθήκον να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του Λιμενικού Σώματος. Να προσφέρουμε στο εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό

Παναγιωτόπουλος: Αφήστε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση – Τι είπε για Α/ΓΕΕΘΑ και προσωπικό ΕΔ

Να αφήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την πολιτική αντιπαράθεση κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που ανέβηκε στο βήμα της ολομέλειας κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε και για τις σχέσεις του με τον αρχηγό

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά