ΟΟΣΑ και Κομισιόν συ-ζητούν την εκ νέου αύξηση των ορίων ηλικίας των συντάξεων!

Το δημογραφικό επικαλείται ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, την πορεία της οικονομίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συζήτηση στο Συμβούλιο Οικονομικών Υποθέσεων, παρουσία και της Άννας Διαμαντοπούλου. Αποτυχία των «μεταρρυθμίσεων» της ελληνικής κυβέρνησης! Όλες οι τελευταίες εξελίξεις για την αύξηση των ορίων ηλικίας των συντάξεων!
Κακά μαντάτα για τους εργαζόμενους για τα επόμενα χρόνια, καθώς το θέμα των συντάξεων έρχεται και πάλι σιγά-σιγά στο προσκήνιο. Ο ΟΟΣΑ, στην ετήσια έκθεσή του για τις συντάξεις, επικαλούμενος το δημογραφικό, «προβλέπει» για την Ελλάδα αύξηση του ορίου ηλικίας της συνταξιοδότησης σχεδόν ενάμισι χρόνο έως το 2030 και αύξηση κατά 2,8 έτη έως ο 2050! Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως μπορεί ο ΟΟΣΑ να επικαλείται ένα υπαρκτό πρόβλημα, το δημοσιονομικό, ωστόσο «ξεχνά» να σημειώσει τις περικοπές των χρημάτων που δίνονται για το συνταξιοδοτικό στη χώρα μας. Για παράδειγμα, από το 15,% του ΑΕΠ που είναι το ποσό αυτό σήμερα, μειώνεται στο 14,2% το 2025!

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητά νέες μεταρρυθμίσεις συνολικά για το κοινωνικό κράτος και το ασφαλιστικό, καθώς οι Βρυξέλλες συνεκτιμούν τόσο τη γήρανση του πληθωρισμού, όσο και την –αρνητική, όπως θεωρούν- πορεία της οικονομίας. Πρωτοβουλίες, μάλιστα, στην κατεύθυνση μεταρρύθμισης των ασφαλιστικών τους συστημάτων, έχουν λάβει χώρες όπως η Φιλανδία, πρωτοβουλίες που τίθενται στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών ως παράδειγμα και στις άλλες χώρες. Χαρακτηριστικό είναι πως το θέμα του κοινωνικού κράτους και των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, συζητήθηκαν κάθε στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εργασίας, όπου συμμετείχε και η ελληνίδα πρώην Επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου, που έχει οριστεί επικεφαλής της υψηλού επιπέδου Επιτροπής της ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέλλον του κοινωνικού κράτους, της κοινωνικής προστασίας και της εργασίας.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις, πάντως, αποδεικνύουν περίτρανα πως το κοινωνικό κράτος, ακόμα και στη μορφή που είναι σήμερα, δέχεται νέες πιέσεις και πως έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την περαιτέρω μείωσή του. Και πως ενώ η πανδημία βρίσκεται στην κορύφωσή της, αρχίζει εκ νέου η συζήτηση για «μέτρα» που θα χρειαστούν τη νέα περίοδο.

Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ, αλλά και τα μέτρα που συζητούνται στην ΕΕ, σε πρώτη φάση θα «απορριφθούν» από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήδη όμως έχει εισέλθει σε σχετικές συζητήσεις και μελέτες. Ούτως ή άλλως, οι προτάσεις του ΟΟΣΑ αποδεικνύουν πως η περιβόητη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, δεν έχει και πετύχει και πως στο παρασκήνιο συζητούνται ήδη νέα μέτρα!

ΟΟΣΑ και Κομισιόν συ-ζητούν την εκ νέου αύξηση των ορίων ηλικίας των συντάξεων

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο σεισμός στην Τουρκία δείχνει την ανάγκη οι γείτονες να δίνουν ο ένας χείρα βοηθείας στον άλλον

Τα συλλυπητήρια της Ελλάδας για την απώλεια ζωών από τον σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι «επαναφέρει τελικά στο προσκήνιο την ανάγκη οι γείτονες ο ένας να

Υποψήφιοι του ΚΚΕ από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε, σε εκδήλωση του Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε χτες, τις υποψηφιότητες για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές από τον συγκεκριμένο χώρο. Οι υποψήφιοι είναι: –Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α, υποψήφιος στα Δωδεκάνησα.

«Ever Acme»: Το πέρασμα του γιγαντιαίου containership από τη Διώρυγα του Σουέζ [Video]

Το παρθενικό του ταξίδι σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς κόμβους θαλάσσιων μεταφορών πραγματοποίησε το γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Ever Acme», τραβώντας πάνω του όλα τα βλέμματα. Το «Ever Acme» παραδόθηκε τον περασμένο μήνα από την κινεζική ναυπηγική εταιρεία Hudong-Zhonghua

Οκτώ επενδυτικά σχήματα για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε.

Οκτώ επενδυτικά σχήματα υπέβαλαν στις 3/2/2023 στο ΤΑΙΠΕΔ φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε., μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Τα επενδυτικά σχήματα είναι τα εξής (με αλφαβητική σειρά):