Ώρες κοινής ησυχίας: Αλλάζουν από 1η Οκτωβρίου – Ποινή «έκπληξη» στους φασαριόζους

Ποιες είναι και τι απαγορεύεται να κάνουν οι πολίτες – Δείτε αναλυτικά

Αλλάζουν από Τρίτη 1η Οκτωβρίου 2024 οι ώρες κοινής ησυχίας, καθώς οδεύουμε ολοταχώς προς τη χειμερινή περίοδο.

Χειμερινή περίοδος, λογίζεται το χρονικό διάστημα, από την 1 Οκτωβρίου έως την 31 Μαρτίου.

Ειδικότερα, οι ώρες κοινής ησυχίας κατά τη χειμερινή περίοδο είναι από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.

Τι προβλέπει ο νόμος

Ο νόμος προβλέπει ότι «οι παραβάσεις των προεδρικών διαταγμάτων της παραγράφου 1 περίπτωση α΄ του άρθρου 12 του ν. 1481/1984 και των αστυνομικών διατάξεων της παραγράφου 3 εδάφιο β΄ του ίδιου άρθρου τιμωρούνται με φυλάκιση έως πέντε μηνών ή χρηματική ποινή έως εκατόν πενήντα ημερήσιες μονάδες».

Τι δεν επιτρέπεται στις ώρες κοινής ησυχίας:

  • Οι εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.
  • Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόραση σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικία ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.
  • Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.
  • Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενείο, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.
  • Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.
  • Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταξιούχοι: Έως και 45% οι απώλειες στις συντάξεις – Η 13η επιστρέφει μόλις το 8,33%

Έως και 45% εκτιμούν οι οργανώσεις των συνταξιούχων ότι ανέρχονται οι απώλειες στις αποδοχές τους, ως αποτέλεσμα τριών διαδοχικών κρίσεων: Της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων την περίοδο 2010-2018, όταν επιβλήθηκαν αλλεπάλληλες ονομαστικές μειώσεις στις συντάξεις, με τους συνταξιούχους να σηκώνουν το

Ηράκλειο: Διεθνές κύκλωμα πίσω από τη βαλίτσα με τα 20 κιλά χασίς – Στον Εισαγγελέα η 22χρονη Ισπανίδα

Ενώπιον των Εισαγγελικών Αρχών θα οδηγηθεί σήμερα η 22χρονη Ισπανίδα που συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ηρακλείου με μία μεγάλη βαλίτσα την οποία είχε παραδώσει στις αποσκευές του αεροδρομίου της Βαρκελώνης και περιείχε Skunk, προερχόμενο από υδροπονική καλλιέργεια, η αξία του οποίου υπολογίζεται περίπου σε 80 χιλιάδες ευρώ, όπως

Η ανακοίνωση του λιμενικού για το κοριτσάκι που ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Πολύχρονο- Συνελήφθη η μητέρα της- Πως έγινε το περιστατικό

Ένα κοριτσάκι ηλικίας 2 ετών ανασύρθηκε χθες από τη θάλασσα, σε παραλία του Πολύχρονου χωρίς τις αισθήσεις του. Για το περιστατικό ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή των Νέων Μουδανιών, από τον ναυαγοσώστη της πολυσύχναστης παραλίας. Το κοριτσάκι μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας

Θάνατος διασώστριας στη Σύρο: Συνελήφθη ο άνδρας για ανθρωποκτονία, ελεύθερη η 31χρονη σύζυγός του μετά την κατάθεση στην Αστυνομία

Τις ακριβείς συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή της μια 41χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ στην Άνω Σύρο ερευνούν οι αστυνομικές αρχές, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για θανάσιμο τραυματισμό της από αιχμηρό αντικείμενο, έπειτα από διαπληκτισμό σε σπίτι