Π.Ο.Λ. : H Δημοκρατική εκπροσώπηση ΔΕΝ καταργείται – Αποσύρθηκε η διάταξη για το συνδικαλισμό στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

Ψηφίστηκε την 19-04-22 από τη Βουλή των Ελλήνων νόμος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις»

Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε πως στα άρθρα του νόμου δεν έχει συμπεριληφθεί διάταξη συνδικαλιστικού νόμου στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. ως προσθήκη στο άρθρο 30 του Ν.1264/82 με παράγραφο δ., η οποία αρχικά είχε ενταχθεί στο προσχέδιο του νομοσχεδίου όπως αυτό είχε δημοσιευτεί σε διάφορα μέσα στο διαδίκτυο με την Ομοσπονδία μας να καταγγέλλει δημόσια τη προώθησή του ζητώντας από τον ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκη την απόσυρσή του.

Ταυτόχρονα αποστείλαμε σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ.Μητσοτάκη Κυριάκο, στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ.Κωστή Χατζηδάκη ,σε όλα τα κόμματα και στους 300 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου τονίζοντας πως οι διατάξεις που περιλαμβάνει είναι αντισυνταγματικές και έρχονται να καταργήσουν εκ των υστέρων νόμιμες δικαστικές αποφάσεις ίδρυσης σωματείων.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικαλισμού στην χώρα μας ονοματίζονταν στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982 συγκεκριμένα σωματεία καταργώντας ταυτόχρονα μία άλλη νόμιμα ιδρυμένη ομοσπονδία και τα πρωτοβάθμια σωματεία της.

Η συγκεκριμένη διάταξη η οποία δεν αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης με τα συνδικαλιστικά όργανα του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ,περιλάμβανε ρυθμίσεις που θα δημιουργούσαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργάνων καθώς προέβλεπε :

1. Κατάργηση του δικαιώματος εκλογής σε όσους υπηρετούν σε θέση ευθύνης θέτοντας εκτός δικαιώματος του εκλέγεσθαι μία μεγάλη μερίδα στελεχών , τη στιγμή μάλιστα που ανάλογη διάταξη δεν υφίσταται για καμία κατηγορία εργαζομένων στον 1264/82.

2. Απαγόρευε την ένστολη διαμαρτυρία.

3. Απαγόρευε τη συμμετοχή μας σε άλλα συνδικαλιστικά όργανα.

4. Καταργούσε σημαντικά προνόμια των συνδικαλιστικών οργάνων τα οποία ισχύουν με τον Ν.1264/82 για όλους τους εργαζόμενους συμπεριλαμβανομένων και των υπηρετούντων σε Σώματα Ασφαλείας και Στρατό.

5. Με φωτογραφικές διατάξεις απέκλειε το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε μεγάλο αριθμό στελεχών.

Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική τη παρέμβαση δεκάδων βουλευτών όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου από κάθε Νομό της παρτίδας μας που κατανόησαν πως η συγκεκριμένη διάταξη ήταν αντισυνταγματική ,στρέφονταν κατά την ελεύθερης εκπροσώπησης των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και εξυπηρετούσε μικροσυνδικαλιστικά συμφέροντα αυτών που εξαργύρωσαν την ανυπαρξία τους με τη κατάργηση της δημοκρατικής εκπροσώπησης όπως αυτή εκφράζεται από το συνδικαλιστικό νόμο 1264/82 .

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (Π.Ο.Λ.) θεωρούμε ως θετική την ανταπόκριση του ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκη στις εισηγήσεις των βουλευτών του κυβερνόντος κόμματος της ΝΔ αλλά και όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,ΚΚΕ ,Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 που ύστερα από σειρά συναντήσεων που πραγματοποιήσαμε το τελευταίο καιρό κατανόησαν πως μία τέτοια διάταξη θα φέρει βαρύ πλήγμα στη Δημοκρατία και για το λόγο αυτό ενίσχυσαν με τις παρεμβάσεις τους την απόσυρση της διάταξης.

Το μεγάλο ευχαριστώ όμως της Ομοσπονδίας μας ανήκει στους απλούς συναδέλφους που το διάστημα αυτό προώθησαν το δίκαιο αίτημά μας για ελεύθερη εκπροσώπηση των στελεχών οι οποίοι εδώ και 2 έτη έχουν αποφασίσει πως επιθυμούν μία διαφορετική φωνή, αυτή της Π.Ο.Λ., να εκφράζει τις δικές τους ανησυχίες και τις δικές τους διεκδικήσεις, πάντα με γνώμονα τον σεβασμό στην αξιοπρέπεια των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

Για εμάς η εξέλιξη αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη νίκη και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το συνάδελφο, έχοντας την καθολική αναγνώριση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας .

omospondia.gr

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΛΑΡΚΟ και οι φορολογούμενοι

Η ΛΑΡΚΟ είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου με ένα μεταλλουργικό εργοστάσιο στη Λάρυμνα Φθιώτιδας και ορυχεία στις περιοχές της Εύβοιας, του Νέου Κόκκινου Βοιωτίας, την Καστοριά και τα Σέρβια Κοζάνης.  Από το 1963 έως το 1982 λειτούργησε ως ιδιωτική επιχείρηση.  Αλλά

Τουρισμός: Αντέχει η «βαριά βιομηχανία» το κύμα τουριστών;

Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο τουρισμός αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, οι ανακοινώσεις περί ρεκόρ αφίξεων δημιουργούν θετικό κλίμα για την οικονομία και οι προσδοκίες αυξάνονται σε… ετήσια βάση.  Πράγμα λογικό, βέβαια, εάν αναλογιστούμε ότι το 2019 είχε εκτιμηθεί

Συλλήψεις αλλοδαπών για παράβαση του νόμου περί όπλων στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη δύο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 49 και 48 ετών, προέβησαν, βραδινές ώρες της 23/01/2023, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, για παράβαση του Ν.2168/93 «περί όπλων, πυρομαχικών, εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που