Παγιδευμένοι στον φόβο και την ανασφάλεια οι Σύροι πρόσφυγες στον Λίβανο

Καθώς ο Λίβανος δοκιμάζεται για πέμπτο χρόνο από τη σοβαρή οικονομική κρίση, οι Σύροι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν περισσότερη μισαλλοδοξία στη χώρα.

«Εύχομαι να πεθάνω, ζούμε σε συνεχή αγωνία και τρόμο», λέει η Umm Khattab, μια Σύρια πρόσφυγας που εδώ και χρόνια αποκαλεί σπίτι της μια σαθρή σκηνή κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων του Λιβάνου.

Τα λόγια της αποτυπώνουν τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στο Hermel, το Qaa και το Arsal του Λιβάνου, όπου αυτοσχέδιοι καταυλισμοί από μουσαμάδες και απορρίμματα καλύπτουν το άνυδρο τοπίο. Αυτά τα εύθραυστα καταφύγια προσφέρουν ελάχιστη προστασία από τα σκληρά στοιχεία της φύσης. Οι πρόσφυγες, στριμωγμένοι σε ανεπαρκείς χώρους με χωμάτινα δάπεδα και χωρίς θέρμανση, παλεύουν καθημερινά με το φόβο των σημείων ελέγχου ασφαλείας και των τοπικών εντάσεων.

«Ο φόβος κρατάει την 10μελή οικογένειά μου στριμωγμένη στη σκηνή όλη μέρα”, λέει ο Wael, ο οποίος πάσχει από υπέρταση και διαβήτη. «Δεν βγαίνουμε ποτέ από τη σκηνή μετά τις 6 το απόγευμα, καθώς τότε επιβάλλεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στους Σύρους. Τα παιδιά δεν βγαίνουν ποτέ έξω και αντιμετωπίζουν τον εκφοβισμό από τα παιδιά της περιοχής».

Ο Wael είναι ασθενής στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Hermel εδώ και μερικά χρόνια, λαμβάνοντας ζωτικής σημασίας φάρμακα για τις χρόνιες παθήσεις του. Αλλά τα πρόσφατα μέτρα έχουν καταστήσει την πρόσβαση στη σωτήρια περίθαλψη για τους πρόσφυγες όλο και πιο δύσκολη.

Από τον Απρίλιο, ο Λίβανος έχει εντείνει τις επιθέσεις, με αποτέλεσμα, οι Σύροι ασθενείς που αναζητούν υγειονομική περίθαλψη στις κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Baalbek-Hermel να αντιμετωπίζουν αυξανόμενα εμπόδια λόγω φόβου και περιορισμού στην ελευθερία μετακίνησής τους. Για πολλούς πρόσφυγες, η απόφαση να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια είναι πλέον γεμάτη φόβο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο Wael, ο οποίος πρέπει να διασχίσει ένα σημείο ελέγχου για να φτάσει στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Hermel.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνοδεύονται από παιδιά καθώς περιφέρονται σε έναν άτυπο καταυλισμό σκηνών στην Qaa.

Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συνοδεύονται από παιδιά καθώς περιφέρονται σε έναν άτυπο καταυλισμό σκηνών στην Qaa. MSF armen Yahchouchi

«Αισθάνομαι πάντα ανήσυχος όταν έχω ραντεβού στην κλινική, εκμυστηρεύεται ο Wael. Φοβάμαι τα σημεία ελέγχου ασφαλείας. Το ραντεβού μου ήταν στις 20 Μαΐου, αλλά φοβόμουν να βγω έξω λόγω επιθέσεων στην περιοχή, οπότε αποφάσισα να μην πάω. Ο φόβος προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα μου και ανησυχώ ότι δεν θα έχω τα μέσα να το μειώσω».

Oι Σύροι με ληγμένα χαρτιά αρκετές φορές συλλαμβάνονται συχνά στα σημεία ελέγχου και απελαύνονται βίαια πίσω στη Συρία, συνήθως χωρίς την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τις οικογένειές τους στο Λίβανο.

Άλλοι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις έχουν εγκαταλείψει εντελώς τα φάρμακα από φόβο να φύγουν από τη σκηνή τους για να τα πάρουν. Λίγα χιλιόμετρα μακριά, στη γειτονική Qaa, ο Amer, που ζει επίσης με υπέρταση, είχε ξεμείνει εντελώς από φάρμακα τον Απρίλιο.

Ο Amer, ένας 36χρονος Σύρος πρόσφυγας στο Λίβανο, κρατάει τα άδεια φάρμακα για την υπέρταση. Η οικονομική κρίση της χώρας, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα μέτρα ασφαλείας, έχουν καταστήσει την πρόσβαση σε φάρμακα εφιαλτικό αγώνα για πολλούς ασθενείς με μη μεταδοτικές ασθένειες.

Ο Amer, ένας 36χρονος Σύρος πρόσφυγας στο Λίβανο, κρατάει τα άδεια φάρμακα για την υπέρταση. Η οικονομική κρίση της χώρας, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα μέτρα ασφαλείας, έχουν καταστήσει την πρόσβαση σε φάρμακα εφιαλτικό αγώνα για πολλούς ασθενείς με μη μεταδοτικές ασθένειες. MSF Carmen Yahchouchi

«Μου τελείωσαν τα φάρμακα και δεν έχω τα μέσα ή το κουράγιο να πάω να τα ξαναπάρω», λέει ο Amer. Βλέπω εφιάλτες ότι με κυνηγούν οι αρχές. Δεν τολμώ να περάσω το σημείο ελέγχου και να με πάρουν μακριά από την οικογένειά μου ίσως για πάντα».

«Υποφέρω από υψηλή αρτηριακή πίεση», λέει ο Talal. «Άρχισα να παίρνω φάρμακα πριν από δύο μήνες λόγω ταχυκαρδίας και η πίεσή μου ανεβαίνει τακτικά πάνω από το φυσιολογικό όριο».

Ο μόνος τρόπος για να διασχίσει ο Talal το ορεινό τοπίο του Arsal για να πάρει τα φάρμακά του ήταν με μια κατεστραμμένη μοτοσικλέτα που κατασχέθηκε πρόσφατα. Μια πρόσφατη καταστολή σε όλη τη χώρα για τα μη εγγεγραμμένα οχήματα στο Λίβανο έχει κάνει πολλούς Σύρους να χάσουν τις μοτοσικλέτες τους – οι οποίες συχνά αποτελούν το μοναδικό μέσο μεταφοράς τους μετά την οικονομική κρίση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βρίσκονται στο Baalbek-Hermel, στα βορειοανατολικά της χώρας, από το 2010. Για πάνω από μια δεκαετία, παρέχουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων της παιδιατρικής, της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, της θεραπείας μη μεταδοτικών ασθενειών, των εμβολιασμών κατά των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν και της υποστήριξης της ψυχικής υγείας τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την τοπική κοινότητα. Επί του παρόντος, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα λειτουργούν μια κλινική στο Arsal και μια άλλη στο Hermel.

Ένα παιδί σε μια τέντα που λειτουργούσε ως σχολείο

Ένα παιδί σε μια τέντα που λειτουργούσε ως σχολείο MSF Carmen Yahchouchi

Καθώς ο Λίβανος δοκιμάζεται για πέμπτο χρόνο από τη σοβαρή οικονομική κρίση, οι Σύροι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν περισσότερη μισαλλοδοξία στη χώρα. Η οικονομική δυσπραγία, η οποία επιδεινώνεται από τον φόβο της μετακίνησης, έχει αναγκάσει τους πρόσφυγες να επιλέξουν ανάμεσα στην ασφάλεια και την υγεία τους. Ακόμη πιο χαμηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων των προσφύγων βρίσκεται η ψυχική τους υγεία.

Ο πόλεμος στη Συρία που ξεκίνησε το 2011 οδήγησε σε εκτεταμένες καταστροφές και βία, εκτοπίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε γειτονικές χώρες. Η συνεχιζόμενη αστάθεια έχει καταστήσει τη Συρία ανασφαλή και την επιστροφή πολλών ανθρώπων δύσκολη στην πατρίδα τους. Η πρόσβαση των ευάλωτων κοινοτήτων στην υγειονομική περίθαλψη στο βόρειο Λίβανο δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από το φόβο ή τον εκφοβισμό. Οι ασθενείς δεν θα πρέπει να πρέπει να επιλέγουν μεταξύ της ασφάλειάς τους και της αναζήτησης ιατρικής βοήθειας.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερίσματα ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ: Αναρτήθηκαν τα ενημερωτικά Αυγούστου 2024

Η κυριότερη παροχή του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Ναυτικού (ΜΤΝ/ΕΚΟΕΜΝ) είναι το Μέρισμα, δηλαδή το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους μερισματούχους του. Αυτό το μέρισμα πληρώνεται προκαταβολικά σε μηνιαία βάση και, συνήθως, την τελευταία

Επιχείρηση Νίκη – Όταν η ιστορία γράφτηκε από τους λίγους (*)

Στις 15 Ιουλίου του 1974, η στρατιωτική χούντα του Ιωαννίδη αποφασίζει να καταλύσει τη δημοκρατία του ανεξάρτητου μέχρι τότε κυπριακού κράτους και να ανατρέψει τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου σε

60 πειρατικές επιθέσεις σε βάρος πληρωμάτων το 2024 – Ανησυχία στη ναυτιλιακή βιομηχανία

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο (IMB) του ICC καλεί σε συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία των ναυτικών εν μέσω αυξανόμενης βίας, παρά τη συνολική μείωση του αριθμού των περιστατικών που αναφέρονται στην ενδιάμεση ετήσια έκθεση του για το 2024. Πιο συγκεκριμένα, 60 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης

Έβρος: Έλληνας συνοριοφύλακας τραυματίστηκε από πυρά αγνώστων από την τουρκική πλευρά

Επεισόδιο με τραυματισμό ενός συνοριοφύλακα στο Σουφλί του Έβρου σημειώθηκε στις 18.20 το απόγευμα του Σαββάτου (20/7). Ειδικότερα, Έλληνες συνοριοφύλακες που περιπολούσαν στην περιοχή -στη θέση Αμπέλια όπου δεν υπάρχει φράχτης- και κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποτροπής παράνομης εισόδου μεταναστών

Μετάβαση στο περιεχόμενο