Παγκόσμιος συναγερμός ξέσπασε στο άκουσμα ότι πλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, την οποία ο ΠΟΥ βάφτισε «Όμικρον». . Ένα μήνα πριν τα Χριστούγεννα, ένα νέο επιθετικό στέλεχος του ιού έκανε την εμφανισή του στη Μποτσουάνα, με τις χώρες να «τρέχουν» να θωρακιστούν απέναντι στην καινούρια απειλή.
Θα έλεγε κανείς πως κάτι τέτοιο ήταν κατά μία έννοια αναμενόμενο, αφού ως γνωστόν στην Αφρική η εμβολιαστική κάλυψη είναι πενιχρή, γεγονός που ευνοεί έναν ιό να μεταλλαχθεί. Έτσι, ενάμισι χρόνο και πλέον από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο κορονοϊός μας θυμίζει ότι δεν θα απαλλαγούμε εύκολα και πως είναι ένας δύσκολος… αντίπαλος.
«Όμικρον» η νέα… «παραλλαγή ανησυχίας»
«Παραλλαγή ανησυχίας», χαρακτηρίστηκε μάλιστα το στέλεχος αυτό από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που συνεδρίασε την Παρασκευή.
Στην B.1.1.529 δόθηκε η ονομασία «Όμικρον» από το γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή αυτή επιφέρει μεγαλύτερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, σε σύγκριση με τις άλλες «παραλλαγές ανησυχίας».
Τα κρούσματα της Όμικρον φαίνεται ότι αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της νότιας Αφρικής.
Και ενώ μέχρι τώρα η κυρίαρχη «Δέλτα» ήταν ο μεγαλύτερος φόβος των υγειονομικών αρχών, η αφρικανική παραλλαγή εγείρει τεράστια ανησυχία, κάνοντας τα κράτη να κλείνουν τα σύνορά τους σε χώρες της μαύρης ηπείρου.
Οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν το απόγευμα της Παρασκευής (26/11), να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική. Τη σύσταση αυτή είχε κάνει νωρίτερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Παράλληλα, νέος πονοκέφαλος αποτελεί για τους ειδικούς κατά πόσο τα εμβόλια θα είναι αποτελεσματικά απέναντι στη νέα μετάλλαξη, η οποία φέρει μάλιστα 32 παραλλαγές! Ωστόσο, ο EMA ανέφερε ότι θα ήταν πρόωρο να γίνει κάποια πρόβλεψη για τροποποίηση των εμβολίων.
Τι ισχύει στην Ελλάδα και παγκοσμίως αναφορικά με το στέλεχος της Μποτσουάνα:
- Τα μέτρα στην Ελλάδα από το Σάββατο 27/11
Ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:
– Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
– Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
– Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
– Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες καιεπανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR test).
– Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.
- Ο κόσμος κλείνει τα σύνορά του για την Νότια Αφρική
Πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών αποφάσισε να αναστείλει τις πτήσεις από χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, επέβαλαν καραντίνα. Παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εισηγήθηκε να μην λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια, από νωρίς η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις πτήσεις από την Νότια Αφρική και πέντε γειτονικές της χώρες, το μεσημέρι της Παρασκευής (26/11).
Η ισπανική κυβέρνηση αναστέλλει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική και την Μποτσουάνα, ανακοίνωσε στις 26/11 η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας, έπειτα από παρόμοιες αποφάσεις που έλαβαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Θα εξετάσουμε και για άλλες χώρες αλλά επί του παρόντος είναι αυτές οι δύο», δήλωσε η Ντάριας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE.
Η Ιταλία απαγόρευσε ήδη την άφιξη στο έδαφός της οποιουδήποτε διέμεινε στην νότια περιοχή της Αφρικής “τις τελευταίες 14 ημέρες”. Στην Ασία, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε παρόμοια απαγόρευση από την Κυριακή, με εξαίρεση τους πολίτες και μόνιμους κατοίκους της.
Στη Γερμανία, όπου το όριο των 100.000 θανάτων από την COVID-19 ξεπεράστηκε χθες, Πέμπτη, μόνον οι Γερμανοί πολίτες θα επιτρέπεται να επιστρέψουν στη χώρα από σήμερα το βράδυ και υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουν καραντίνα 14 ημερών, ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι, ανακοίνωσε ο απερχόμενος υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.
Μέτρα άρχισαν επίσης να υιοθετούν και άλλα κράτη παγκοσμίως, όπως η Ελβετία, η Κύπρος, ο Καναδάς και το Μαρόκο, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένονται περισσότερες αποφάσεις για «μπλόκο» στις πτήσεις από τη νότια Αφρική.
Στις ΗΠΑ, μολονότι ο Άντονι Φάουτσι είχε δηλώσει αρχικά ότι η χώρα μελετά τα δεδομένα για να αποφασίσει αν θα επιβληθούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, το βράδυ της Παρασκευής ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων στους ταξιδιώτες από οκτώ χώρες της περιοχής.
- Πλήγμα στον τουρισμό – Η απάντηση της Νότιας Αφρικής
Οι αποφάσεις αυτές κρίθηκαν «βιαστικές» από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής και συνιστούν ένα νέο σκληρό πλήγμα για τον τουρισμό λίγο πριν από το καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου, όταν συνήθως γεμίζουν τα πάρκα άγριας ζωής και τα ξενοδοχεία.
«Η άμεση ανησυχία μας είναι η ζημία που θα προκαλέσει αυτή η απόφαση στις βιομηχανίες τουρισμού και τις επιχειρήσεις», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ.
Η απόφαση πολλών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους είναι «βιαστική» και «καταστροφική», τόνισαν παράλληλα επαγγελματίες του τουριστικού τομέα στη Νότια Αφρική, προειδοποιώντας για ένα φαινόμενο «χιονοστιβάδας» σε όλη την οικονομία.
«Είναι μια ενστικτώδης, πρόωρη αντίδραση», δήλωσε στο AFP ο Ρίτσαρντ ντε λα Ρέι, ο οποίος διαχειρίζεται τα φυσικά καταφύγια ζώων και τα παραλιακά συγκροτήματα στην περιοχή, τα οποία κατακλύζονται τώρα από ακυρώσεις κρατήσεων. «Ακόμη δεν ξέρουμε τίποτα για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος, αλλά αμέσως προβλέπουμε το χειρότερο», σημείωσε.
- Πτώση των Χρηματιστηρίων σε όλον τον κόσμο
Ευρωπαϊκές ομάδες του πρωταθλήματος ράγκμπι United Rugby Championship θέλουν να φύγουν από την νότια Αφρική, όπου αναμενόταν να μετάσχουν σε αγώνες κατά την 6η ημέρα του πρωταθλήματος, στο οποίο συμμετέχουν ομάδες της Σκωτίας, της Ουαλίας, της Ιταλίας, της Ιρλανδίας και της Νότιας Αφρικής.
Οι φόβοι που προκάλεσε η νέα παραλλαγή, προκάλεσε την πτώση των τιμών του πετρελαίου και ισχυρές πτώσεις στα χρηματιστήρια σε όλον τον κόσμο.
Το Τόκιο έχανε 2,53% στο κλείσιμο και η Φρανκφούρτη και το Λονδίνο περισσότερο από 3% στο άνοιγμα. Ο δείκτης CAC 40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού έπεφτε 3,33% στις 13:10 ώρα Ελλάδος.
- «Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα»
«Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι κάνουμε το μέγιστο δυνατό για να επιβραδύνουμε την μετάδοση αυτής της παραλλαγής», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Θα χρειαστεί «εβδομάδες» για να κατανοήσουμε το επίπεδο μεταδοτικότητας και επίπτωσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Μέχρι στιγμής 22 κρούσματα της B.1.1.529 έχουν καταγραφεί, κυρίως μεταξύ νέων, σύμφωνα με το νοτιοαφρικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδιδόμενων Ασθενειών (NICD). Κρούσματα έχουν επίσης καταγραφεί στην γειτονική Μποτσουάνα όπως και στο Χονγκ Κονγκ, όπου διεγνώσθη ότι έχει προσβληθεί ένας ταξιδιώτης που επέστρεψε από την νότια Αφρική.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης σήμερα ένα κρούσμα του νέου παραλλαγμένου στελέχους: «Πρόκειται για έναν άνθρωπο που επέστρεψε από το Μαλάουι», διευκρίνισε το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, εκφράζοντας φόβους για «δύο επιπλέον κρούσματα» και σημειώνοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό και έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Επίσης, ανακοινώθηκε ο εντοπισμός ενός κρούσματος του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού και στο Βέλγιο, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοινώνει ότι διέγνωσε κρούσμα της νέας παραλλαγής.
Οι τρεις αυτοί άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, πρόσθεσε το ισραηλινό υπουργείο στην ανακοίνωσή του, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το εμβόλιο με το οποίο είχαν αυτοί εμβολιαστεί και με το πόσες δόσεις είχαν λάβει.
Σε αυτό το στάδιο, οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες δεν γνωρίζουν για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων κατά της νέας παραλλαγής του ιού.
- Ανοσοποιητικό Σύστημα
Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζει έναν «εξαιρετικά υψηλό» αριθμό μεταλλάξεων και «μπορούμε να δούμε ότι μπορεί εν δυνάμει να μεταδίδεται πολύ γρήγορα», εξήγησε χθες ο ιολόγος Τούλιο ντε Ολιβέιρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής.
Η ομάδα του στο ινστιτούτο ερευνών KRISO, που υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο της Κουαζούλου-Νατάλ, είχε ήδη ανακαλύψει πέρυσι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που είναι πολύ μεταδοτικό.
Στη Νότια Αφρική, επισήμως τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Αφρική από τον νέο κορονοϊό, το 23,8% των κατοίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
«Αυτό που μας ανησυχεί, είναι ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί ενδεχομένως όχι μόνον να έχει αυξημένη ικανότητα μετάδοσης, αλλά και να είναι ικανή να παρακάμπτει ορισμένα τμήματα του ανοσοποιητικού μας συστήματος», δήλωσε ένας άλλος ερευνητής, ο καθηγητής Ρίτσαρντ Λέσελς.
Το γερμανικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, ανακοίνωσε ότι αναμένει «το αργότερο εντός δύο εβδομάδων» τα πρώτα αποτελέσματα ερευνών που θα επιτρέψουν να αποσαφηνιστεί αν το νέο παραλλαγμένο στέλεχος, μπορεί να διαφύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.
- «Μπλόκο» στους ταξιδιώτες από νότια Αφρική και από ΗΠΑ/Καναδά
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής το κλείσιμο των συνόρων στους ταξιδιώτες από οκτώ χώρες της νότιας Αφρικής, εξαιτίας της εμφάνισης της μετάλλαξης Όμικρον της Covid-19.
Η άφιξη στο αμερικανικό έδαφος θα απαγορεύεται από τη Δευτέρα στους ταξιδιώτες που έρχονται από τη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, το Λεσότο, το Εσουατίνι, τη Μοζαμβίκη και το Μαλάουι, δήλωσε ένας Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος.
«Αυτό το μέτρο λαμβάνεται για προληπτικούς λόγους, υπό το φως της νέας παραλλαγής της Covid-19 που κυκλοφορεί στη νότια Αφρική», είπε ο ίδιος σε δημοσιογράφους. «Οι επιστήμονές μας και οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας εργάζονται ταχέως για να μάθουν περισσότερα για αυτήν την παραλλαγή», συμπλήρωσε.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εγγυηθεί την υγεία των Αμερικανών και να νικήσει την πανδημία και αυτό το μέτρο συστάθηκε από τους ειδικούς του τομέα της υγείας της αμερικανικής κυβέρνησης και την ομάδα που είναι επιφορτισμένη με την Covid-19».
Μονάχα στους Αμερικανούς υπηκόους και τους μόνιμους κατοίκους των ΗΠΑ θα επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος.
Την ίδια ώρα, ο Καναδάς απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός του στους ταξιδιώτες από επτά χώρες της νότιας Αφρικής, όπου εντοπίστηκε η νέα παραλλαγή Όμικρον.
«Πρέπει να δράσουμε σύντομα για να προστατεύσουμε τους Καναδούς», εξήγησε, σε μια συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Υγείας Ζαν Ιβ Ντουκλ, διευκρινίζοντας πως οι χώρες, τις οποίες αφορά το μέτρο, είναι η Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, η Μοζαμβίκη, η Ναμίμπια, η Νότια Αφρική και η Ζιμπάμπουε.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP)
Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Όμικρον: Μέτρα εξπρές, τι αλλάζει από αύριο στην Ελλάδα