Παναγιώτης Κουρουμπλής – Ο απόηχος της διαγραφής και το προβληματικό παρελθόν μιας συγκατοίκησης

Λίγο πριν την μεγάλη αναμέτρηση (του Σαββάτου, 18 Δεκεμβρίου) Τσίπρα-Μητσοτάκη για τον προϋπολογισμό του 2022 με αιχμή την πανδημία και την μεγάλη «κόντρα» για την επίμαχη μελέτη, οι δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή δημιούργησαν μείζον πολιτικό πρόβλημα.

Υπάρχει μια κακή παράδοση στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά στην περίπτωση Κουρουμπλή –πριν από κάποια μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη του Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται ένας βουλευτής του που με τις δηλώσεις του να δημιουργεί «βραχυκύκλωμα» στο κόμμα του.

Οι ακραίες και «ανθρωποφαγικές» δηλώσεις του Παναγιώτη Κουρουμπλή (πρώην υπουργού Υγείας στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ) ο οποίος κατηγόρησε ως «δολοφόνους» τους βουλευτές της πλειοψηφίας, προκαλώντας πανδαιμόνιο αντιδράσεων και την καθολική κατακραυγή (συμπεριλαμβανομένης της μομφής Τασούλα για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά), αλλά και την διαγραφή του από την Κ.Ο., επισκίασαν την συζήτηση στην Βουλή, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση έδινε την μάχη να σηκώσει ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα σχετικά με τις ΜΕΘ και την θνητότητα, στοχεύοντας προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

 

Η διαγραφή

Λίγο πριν την μεγάλη αναμέτρηση (του Σαββάτου, 18 Δεκεμβρίου) Τσίπρα-Μητσοτάκη για τον προϋπολογισμό του 2022 με αιχμή την πανδημία και την μεγάλη «κόντρα» για την επίμαχη μελέτη, οι δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή δημιούργησαν μείζον πολιτικό πρόβλημα. Την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί της ουσίας αξίωνε από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει συγγνώμη ή να παραιτηθεί για όσα έχει πει στην Βουλή περί της θνητότητας εκτός και εντός ΜΕΘ, και ενώ είχε προειδοποιήσει πριν λίγες ημέρες τους βουλευτές του στην συνεδρίαση της Κ.Ο. εν όψει της συζήτησης επί του προϋπολογισμού ότι «πολιτική με τυμβωρυχία δεν κάνουμε» και ότι «δεν κάνουμε αντιπολίτευση με νεκρούς στην κυβέρνηση, αλλά καταθέτουμε θετικές προτάσεις», ο βουλευτής του με όσα είπε έδειξε όχι μόνον ότι αγνοεί τις παραινέσεις του προέδρου του, αλλά και ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος τους.

Ακόμα και όταν ενημερώθηκε από την γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη μετά από τηλεφώνημα του κ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για την σύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών, ότι ή θα ανακαλέσει τα περί «δολοφόνων» είτε θα διαγραφεί, εκείνος αδιαφόρησε επιδεικτικά: «Δεν ανακαλώ, ας με διαγράψει», φέρεται να της απάντησε. Έτσι αυτομάτως τέθηκε εκτός Κ.Ο.

 

Το «μήνυμα Τσίπρα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη διαγραφή και για αυτό πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ την εξέλαβαν ως «μήνυμα Τσίπρα» προς όσους στο κόμμα του επιμένουν να «τζογάρουν» πολιτικά δημιουργώντας πρόβλημα στην δημόσια εικόνα του κόμματος. Είναι ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που προκάλεσε η αιφνιδιαστική και αδιανόητη παρέμβαση Κουρουμπλή στην Βουλή, το άμεσο «άδειασμα» που του επιφύλαξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Σκουρλέτης αλλά και ο Νίκος Φίλης (ο πρώτος δήλωσε ότι δεν υιοθετεί την λογική της τυμβωρυχίας κάνοντας λόγο «για φράσεις άστοχες και παρεξηγήσιμες!» και ο δεύτερος είπε ευθέως πως «δεν μας καλύπτουν όσα είπε ο κ. Κουρουμπλής στον θυμό του και την οργή του που έχει χάσει φίλους του», σημειώνοντας ότι «μείς κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση που αναδεικνύει πολιτικές ευθύνες για το θάνατο 20 χιλιάδων συνανθρώπων μας»).

 

Το προβληματικό παρελθόν

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πασοκογενής κ. Κουρουμπλής δημιουργεί πρόβλημα στο κόμμα του. Σφοδρές αντιδράσεις είχε προκαλέσει στο παρελθόν (2019) το γεγονός ότι ως υποψήφιος ευρωβουλευτής είχε φωτογραφηθεί με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει ως φορέα ακροδεξιών, ξενοφοβικών και ομοφοβικών απόψεων, ενώ και την περίοδο της κυβερνητικής συγκατοίκησης υπήρχαν διάφορα σημεία τριβής, όπως όταν ως υπουργός Εσωτερικών ο κ. Κουρουμπλής εμφανιζόταν δημοσίως κατά της απλής αναλογικής που προωθούσε και ψήφισε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας εσωκομματικές συγκρούσεις.

Η επάνοδός του στο εθνικό κοινοβούλιο (κέρδισε την έδρα του στο εκλογοδικείο «εκτοπίζοντας» τον Θανάση Παπαχριστόπουλο) δεν χαροποίησε ιδιαίτερα τους συνοδοιπόρους του που διέκριναν μια «αυτονόμηση» του κ. Κουρουμπλή στο πλαίσιο της Κ.Ο., η οποία δεν άργησε να φανεί με τον θλιβερό αυτό τρόπο και για αυτό δίχως δεύτερη σκέψη ο αρχηγός του τον διέγραψε. Όσον αφορά τον ίδιο δεν μετανιώνει. Όπως δήλωσε, «το επίδικο τώρα δεν είναι ούτε ο Κουρουμπλής, ούτε αυτά που είπε και ενδεχομένως παρερμηνεύθηκαν» αλλά ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μία έκθεση που δεν αμφισβητείται και δεν τολμάει κανείς να την αμφισβητήσει, γιατί είναι δημοσιευμένη σε επιστημονικά περιοδικά. Φέρει την υπογραφή του συμβούλου του πρωθυπουργού, του κ. Τσιόδρα και του κ. Λύτρα. Το συμπέρασμα αυτής τη έκθεσης είναι ότι χάθηκαν άδικα τουλάχιστον 7.500 άνθρωποι».

 

«Η διαγραφή Κουρουμπλή είναι η πρώτη, θα είναι όμως και η τελευταία;»

«Είχε δίκιο να διαμαρτύρεται όχι όμως με αυτό τον τρόπο», έλεγαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τον πολιτικό απόηχο των δηλώσεών του, αν και κατά βάθος μάλλον με ανακούφιση έμαθαν την είδηση για την απόφαση του κ. Τσίπρα να τον διαγράψει, διερωτώμενοι με νόημα: «Η διαγραφή Κουρουμπλή είναι η πρώτη, θα είναι όμως και η τελευταία;».

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκύρος: Έτοιμη για την “πράσινη” ακτοπλοΐα – Πρόταση για ναυπήγηση πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα

Έτοιμο να πρωτοστατήσει στην πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας, παρουσιάζοντας συγκεκριμένη πρόταση μελέτη μέσω του Πολυτεχνείου, για τη ναυπήγηση ενός νεότευκτου πλοίου με μειωμένες εκπομπές άνθρακα, δηλώνει το νησί της Σκύρου. Ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα έως το 2030 με βάση

Αιφνίδιος θάνατος βαθμοφόρου: Διευκρινίσεις ΥΥ/ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Προς διευκρίνιση των αναγκαίων λεπτομερειών για την ορθή ενημέρωση όλων και κατά το μέρος που αφορά την εμπλοκή της Υπηρεσίας Υγειονομικού (Υ.Υ.) Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ στην υπόθεση του αιφνίδιου θανάτου του συναδέλφου μας που υπηρετούσε στο Π.Α.Θ. 80, εκτός υπηρεσίας, σας γνωρίζουμε

Τζον Κέρι*: «Βρείτε με την Άγκυρα κοινό έδαφος για τα πάρκα»

Μετατροπή-επιμέλεια κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Να προσπαθήσουν να βρουν κοινό τόπο Αθήνα και Άγκυρα προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει λόγω της ελληνικής πρόθεσης να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο παροτρύνει εμμέσως πλην σαφώς τις δύο πλευρές μέσω της

Η εποπτεία της ΘΠΠ Γυάρου περνά πλέον και στην πράξη στα χέρια του ΟΦΥΠΕΚΑ

Η παράδοση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη στις αρχές του 2023 μεταξύ των Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΠΑΝΠ)/Λιμενικού Σώματος, Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), και WWF Ελλάς. Η δράση του WWF

Μετάβαση στο περιεχόμενο