Μετάφραση-απόδοση κειμένου: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ»
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε ότι δεν είναι νόμιμες οι επιστροφές μεταναστών στη Λιβύη, μια απόφαση που χαιρετίσθηκε από φιλανθρωπικές οργανώσεις και ομάδες υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Ακυρωτικό Δικαστήριο επικύρωσε την καταδίκη του κυβερνήτη του Ιταλικού ρυμουλκού “Asso 28”, ο οποίος το 2018 διέσωσε 101 μετανάστες επιβαίνοντες σε φουσκωτό σκάφος και τους επέστρεψε στη Λιβύη.
Η διάσωση έλαβε χώρα στην ανοικτή θάλασσα περίπου 105 km ανοικτά της Λιβύης, ανέφερε το Δικαστήριο. Έγκυοι και ανήλικα συγκαταλέγονταν στους διασωθέντες μετανάστες, πρόσθεσε.
Ο κυβερνήτης – τα στοιχεία του οποίου απεκρύβησαν για λόγους εμπιστευτικότητας – καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους για τα αδικήματα της εγκατάλειψης ανηλίκων ή ανίκανων προσώπων, για αυθαίρετη αποβίβαση και για εγκατάλειψη προσώπων.
Θεωρείται απίθανο να πάει στη φυλακή, αφού με το Ιταλικό σύστημα ποινές φυλάκισης μικρότερες των τεσσάρων ετών κατά κανόνα δεν εκτίονται στη φυλακή.
Η απόφαση είναι τελεσίδικη, και επικυρώνει προηγούμενες αποφάσεις δύο κατώτερων Δικαστηρίων. Πρωτοκολλήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2024 αλλά δημοσιοποιήθηκε από τα Ιταλικά ΜΜΕ κατά το Σαββατοκύριακο. Οι Reuters εξασφάλισαν αντίγραφό της την Κυριακή (σήμερα).
Η Ιταλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν σκληρύνει τη στάση τους έναντι της μετανάστευσης τα τελευταία χρόνια, υποστηριζόμενες από ακροδεξιούς πολιτικούς σχηματισμούς που επιθυμούν αυστηρή αποτροπή των θαλάσσιων αφίξεων από τη Βόρειο Αφρική.
Το πέρασμα από τη Λιβύη στην Ιταλία είναι η περισσότερο πολυσύχναστη μεταναστευτική διαδρομή.
“Τώρα πλέον υπάρχει και δικαστικό προηγούμενο που επιβεβαιώνει όσα λέγαμε επί χρόνια: η Λιβύη δεν είναι ασφαλής χώρα”, δήλωσε στο Χ (πρώην Twitter) η οργάνωση διάσωσης μεταναστών Mediterranea Saving Humans.
Tο Ιταλικό γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας χαιρέτισε, επίσης, την απόφαση και επέκρινε την Ιταλική Κυβέρνηση για τη συνεργασία της με τις Αρχές της Λιβύης για τη μετανάστευση.
“Η επαναπροώθηση ανθρώπων πίσω στη Λιβύη και η συνεργασία με την αποκαλούμενη (Λιβυκή) ακτοφυλακή αντίκειται στην υποχρέωση μεταφοράς διασωθέντων προσώπων σε ασφαλές μέρος”, είπε η Διεθνής Αμνηστία.
Με βάση το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, απαγορεύεται η αναγκαστική επιστροφή μεταναστών σε χώρες όπου διατρέχουν κίνδυνο κακομεταχείρισης, καθώς επανειλημμένα διαπιστώθηκε εκτενής κακοποίηση μεταναστών στη Λιβύη.
Τότε, το 2018, η ενέργεια του ρυμουλκού Asso 28 έπεσε στην αντίληψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που εξέφρασε την ανησυχία της για ενδεχόμενη “παραβίαση του διεθνούς δικαίου”.



