Παραπέρα αναβάθμιση της Σούδας και «μίνι Ιντσιρλίκ» η Λάρισα

Τι δείχνουν οι επαφές της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ – Τι αποκαλύπτει ο «Ριζοσπάστης».

Ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η χώρα μας εντάσσεται όλο και περισσότερο και όλο και πιο βαθιά στο στρατηγικό σχεδιασμό των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή μας.

Τα «Παιχνίδια Εξουσίας» αναδημοσιεύουν ένα αποκαλυπτικό και πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» της Πέμπτης για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με την υφυπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Σελέστ Ουσλάντερ, την περίοδο που ο Άντονι Μπλίνκεν επισκεπτόταν Αθήνα και Άγκυρα:

Στον απόηχο του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε την Τρίτη με την Σελέστ Ουαλάντερ, υφυπουργό Αμυνας των ΗΠΑ αρμόδια για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας.
Στη συνάντηση με την Αμερικανίδα αναδείχθηκε επισήμως «η γεωπολιτική σημασία της Αλεξανδρούπολης για την παροχή και προώθηση αμυντικής υποστήριξης προς την Ουκρανία» και, στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίστηκε «η προτεραιότητα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και υποδομών (ενεργειακών και μεταφορικών) του λιμένα και της ευρύτερης περιοχής».

Επίσης, στις συνομιλίες επιβεβαιώθηκαν η βούληση των δύο πλευρών για «περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας τους στον εξοπλιστικό τομέα» και «οι δυνατότητες παροχής αμυντικής υποστήριξης» προς την Ουκρανία, με τη συζήτηση αυτή να πιάνει πλέον και τα ελληνικά άρματα μάχης «Leopard».

Σύμφωνα δε με πληροφορίες έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τη χρήση, από τις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, βάσεων και άλλων υποδομών στην Ελλάδα. Π.χ. αναλύθηκε το πώς θα αναβαθμιστεί περαιτέρω η Σούδα, ώστε από «Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης» (Naval Support Activity) να εξελιχθεί, με επέκταση εγκαταστάσεων και μεταστάθμευση πρόσθετου προσωπικού και μέσων, σε μια πλήρη βάση ικανή να ελέγχει όλη την Ανατολική Μεσόγειο και τον δίαυλο προς τα Στενά και τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι οι Αμερικανοί καλοβλέπουν και την Καβάλα για μετασταθμεύσεις και μετακινήσεις προσωπικού τους. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε τα σχέδιά τους να εκμεταλλευτούν πέντε λιμάνια (Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου και Καβάλαςτουλάχιστον μέχρι τέλη του 2028, για διεκπεραιώσεις στρατιωτικών τους φορτίων και πολεμοφοδίων προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Επίσης, στηρίζουν την επέκταση, μέχρι την Αλεξανδρούπολη, του αγωγού καυσίμου των Ενόπλων Δυνάμεων που ξεκινά από την Ελευσίνα και καταλήγει στην Καβάλα. Ο αγωγός αυτός, συνδεδεμένος με τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ σε Ασπρόπυργο και Θεσσαλονίκη, χρηματοδοτείται και λειτουργεί επ’ ωφελεία του ΝΑΤΟ.

Το σχέδιό τους είναι, εφόσον ο αγωγός φτάσει μέχρι την Αλεξανδρούπολη, να συνδεθεί με τον κάθετο Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB), προκειμένου να τροφοδοτεί τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη Βουλγαρία αλλά και έναν από τους τέσσερις σχηματισμούς μάχης του ΝΑΤΟ (Battlegroups) που σχηματίστηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία (στο συγκεκριμένο Battlegroup συμμετέχει από ελληνικής πλευράς μία διμοιρία αντιαρματικών), με στόχο να φτάσουν σε μέγεθος ταξιαρχίας. Σημειωτέον, ο Ν. Παναγιωτόπουλος έλεγε τον Νοέμβρη στη Βουλή ότι μέσα στα ενδεχόμενα είναι και η επέκταση του αγωγού «προς την Ουκρανία και τη Ρουμανία, για να υποστηρίξει με καύσιμα ενδεχόμενες συμμαχικές επιχειρήσεις, ιδίως στην περίπτωση που θα καταστεί πιο δύσκολη η εκτέλεση αντίστοιχων θαλάσσιων μεταφορών».

Τέλος, στη συνάντηση της Τρίτης φαίνεται ότι έγινε από πλευράς ΓΕΕΘΑ προσπάθεια να παρουσιαστεί η αεροπορική βάση της Λάρισας ως «μίνι Ιντσιρλίκ», λόγω των επεκτάσεων που έχουν ήδη γίνει εκεί (υπολογίζεται ότι οι Αμερικανοί έχουν ρίξει ήδη περισσότερα από 33 εκατ. δολάρια προκειμένου το αεροδρόμιο να μπορεί να φιλοξενήσει «μέσα υψηλής αξίας», όπως τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135 που συχνά σταθμεύουν εκεί) αλλά και της μεταστάθμευσης στην 110 Πτέρυγα Μάχης 8 UAV τύπου MQ-9 Reaper της USAFE, μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους (από την 717 Expeditionary Attack Squadron), επιχειρώντας σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Ευρώπη και πάνω από την Ουκρανία.

Στο μεταξύ είναι σε εξέλιξη η μεγάλη ΝΑΤΟική πρόβα πολέμου «Neptune Strike 23», ανοιχτά της Κρήτης, από 20 έως 28 Φλεβάρη. Χθες, σε φάσεις της άσκησης επιχείρησαν ελληνικά «Rafale», «Mirage 2000-5» και ιπτάμενο ραντάρ EMB-145H, καθώς επίσης «Harrier» του ιταλικού αεροπλανοφόρου «ITS Cavour» και του ισπανικού «ESPS Juan Carlos I», αλλά και αεροσκάφη F-18 και E2-C του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS George H. W. Bush». Συμμετείχαν ακόμα στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, σε φάσεις κατάδειξης στόχων για αμερικανικά F-18.

Τέλος, αύριο Παρασκευή αναμένεται στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί. Στο «μενού» βρίσκεται μεταξύ άλλων και η επίσκεψη Μητσοτάκη τον Μάρτη στο ναυπηγείο της «Naval Group», όπου χτίζονται ελληνικές φρεγάτες.

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πετρέλαιο: Η Ισπανία ζητά πιο αυστηρούς κανόνες στη μεταφορά ρωσικού αργού

Σε εκκλήσεις στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) προχώρησε η Ισπανία ζητώντας να μπει ένας έλεγχος στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από πλοίο σε πλοίο για να αποφευχθεί κάποια περιβαλλοντική καταστροφή. Παράλληλα η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να αυστηροποιήσει τους κανόνες της σχετικά

Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο σε Νέα Πορεία

Η αλλαγή πλεύσης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, του αρχαιότερου ασφαλιστικού φορέα της Ελλάδας, και τα αποτελέσματα της προσπάθειας εκσυγχρονισμού του, που οδήγησαν στο να γίνει ο πρώτος φορέας χωρίς ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, έχοντας μηδενίσει τις χιλιάδες εκκρεμότητες στις απονομές κύριων και επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ,

Αυτές είναι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίζει σήμερα η Βουλή – Δείτε τις ρυθμίσεις κατά άρθρο

Σειρά αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης που εισήχθη στη Ολομέλεια. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, αναβάθμιση του τιμωρητικού πλαισίου για σιδηροδρομικά

10 νεκροί από πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο στις Φιλιππίνες

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 230 διασώθηκαν όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε επιβατικό πλοίο στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Μπασίλαν των Φιλιππίνων χθες το βράδυ, ανακοίνωσε αξιωματικός της ακτοφυλακής του αρχιπελάγους. Άλλοι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της

Μετάβαση στο περιεχόμενο