Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας

Του Τάσου Δασόπουλου

Πριν εφαρμοστεί το πακέτο των 3,2 δισ. ευρώ για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού, το ΥΠΟΙΚ δεν αποκλείει να ακολουθήσουν νέα μέτρα στήριξης, εφόσον το επίπεδο τιμών παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Ο υπουργός οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό χθες το ενδεχόμενο, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρξει και νέος δημοσιονομικός χώρος. Άλλες αρμόδιες πηγές από το υπουργείο οικονομικών τόνιζαν ότι στην παρούσα φάση δόθηκε προτεραιότητα στο μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενόψει και του καλοκαιριού όταν η κατανάλωση λόγω καιρικών συνθηκών θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Παραδέχονταν, όμως, ότι όσο περνούν οι μήνες μεγαλώνει και το πρόβλημα με τις τιμές των τροφίμων, που πλήττει περισσότερο τους οικονομικά ευάλωτους. Στην κατεύθυνση αυτή δήλωναν με τη σειρά τους ότι η στήριξη θα συνεχιστεί μόλις μετρηθούν τα αποτελέσματα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν πρόσφατα.

Το περίφημο πια δημοσιονομικό περιθώριο είναι “κρυμμένο” και φέτος σε πολλές συντηρητικές προβλέψεις που έχουν γίνει στον προϋπολογισμό, με τον φόβο επιδείνωσης της τρέχουσας κρίσης. Προβλέψεις αφορούν την πορεία του τουρισμού την πορεία των φορολογικών εσόδων και τελικά του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας για φέτος, που αναμένεται να είναι πολύ ψηλότερος από το 3,1% της επίσημης εκτίμησης.

Ειδικότερα, στις προβλέψεις που ενσωματώθηκαν στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2022- 2025 υπάρχει ως μία από τις βασικές παραδοχές ότι ο τουρισμός για φέτος θα φτάσει σε τζίρο το 85% του τζίρου ρεκόρ των 18 δισ. του 2019, δηλαδή τα 15,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι προβλέψεις των τουριστικών πρακτόρων και των ξενοδόχων, από τη μέχρι τώρα τουριστική κίνηση και τις κρατήσεις, προμηνύουν ότι ο τζίρος του τουρισμού μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει φέτος το τζίρο του 2019.

Τα φορολογικά έσοδα
Σε ό,τι αφορά στα φορολογικά έσοδα έχουν επίσης καλές πιθανότητες για πολλούς λόγους να πάνε το ίδιο καλά με αυτά του 2021, παρά την ενεργειακή κρίση.

Στους άμεσους φόρους είναι γνωστό ότι πολλοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν μειωμένο φόρο για τα εισοδήματα του προηγούμενου χρόνου, αφού για κάποιους μήνες αμείβονταν με αποζημίωση ειδικού σκοπού η οποία εξαιρείται ως γνωστό από το φορολογητέο εισόδημα. Επίσης, για φέτος τόσο ο φόρος εισοδήματος όσο και ο – επίσης μειωμένος – ΕΝΦΙΑ θα πληρωθούν σε περισσότερες δόσεις.

Συνεπώς, δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για μια αφύσικη αύξηση των οφειλών στις εφορείες. Επίσης, ο υψηλός πληθωρισμός τροφοδοτεί τον προϋπολογισμό με πρόσθετα έσοδα από τους έμμεσους φόρους που επιβάλλονται σε υψηλότερες τιμές.

Τα έσοδα από τα κέρδη των ομολόγων
Εκτός από τα τακτικά έσοδα ο φετινός προϋπολογισμός κρύβει και κάποια έκτακτα έσοδα. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εξόδου της Ελλάδα από την ενισχυμένη εποπτεία η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει τις δύο τελευταίες δόσεις από τα κέρδη των ομολόγων συνολικού ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Κανονικά, θα έπρεπε να πάρουμε μια δόση των 640 εκ ευρώ τον Ιούνιο με την απόφαση της Κομισιόν για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία. Ωστόσο, εκκρεμεί και μια δεύτερη δόση από το 2019 όταν λόγω των γενικών εκλογών αναβλήθηκε μια αξιολόγηση και δεν καταβλήθηκαν 640 εκ ευρώ.

Οι δόσεις από τα κέρδη των ομολόγων δεν καταγράφονται στα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού. Υπολογίζονται μόνο στο πρωτογενές ισοζύγιο σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Έτσι μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, τόσο η δόση του καλοκαιριού όσο και η δεύτερη δόση που θα έρθει κοντά στο τέλος του χρόνου, θα εγγραφούν πλέον στα έκτακτα έσοδα.

Παράθυρο για νέα μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταναστευτικές ροές: «Αποσυμπίεση» στην Ελλάδα, μεγάλη αύξηση στην Κύπρο

Ενδιαφέροντα στοιχεία για την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στη Γηραιά Ήπειρο προκύπτουν από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο με τα στοιχεία να αποτυπώνουν μία ξεκάθαρη αποκλιμάκωση όσον αφορά στην Ελλάδα, την ώρα που άλλες χώρες βιώνουν πιέσεις

Viral: Ψαράς ανασύρει ψάρι – τέρας βάρους 177 κιλών και μήκους 2,5 μέτρων από τον βυθό της Νορβηγίας

Ένα ψάρι – τέρας ανέσυρε από τα παγωμένα νερά της Νορβηγίας ο Βρετανός ψαράς Πολ Στίβενς. Το ψάρι πρόκειται για έναν ιππόγλωσσο βάρους 177 κιλών και με μήκος 2, 5 μέτρων!   Με βάση τις διαστάσεις του ψαριού, η ηλικία

Απεργία στο λιμάνι Felixstowe του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 21 εως τις 29 Αυγούστου

Αποκαλύφθηκαν κάποιες λεπτομέρειες για την μεγάλη απεργία στο λιμάνι Felixstowe, η οποία θα προκαλέσει περαιτέρω αποσταθεροποίηση στη μεταφορά των ευρωπαϊκών εμπορευματοκιβωτίων. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 1.900 εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο λιμάνι εμπορευματοκιβωτίων του Ηνωμένου Βασιλείου, θα πραγματοποιήσουν οκταήμερη απεργία από τις 21

Navibulgar: Εξαγορά τεσσάρων eco-lake bulk carriers έναντι $128 εκατομμυρίων

Η ναυτιλιακή εταιρεία Navibulgar αναμένεται να καταβάλει 128 εκατομμύρια δολάρια σε τέσσερα eco-lake handysize bulk carriers. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η βουλγαρική πλοιοκτήτρια εταιρεία παράγγειλε πλοία από το ναυπηγείο Yangzijiang στο πλαίσιο των σχεδίων επέκτασης και ανανέωσης του στόλου της.