Παρθενικό ταξίδι για το ισχυρότερο πυρηνικό παγοθραυστικό Arktika

Το πυρηνικό παγοθραυστικό Arktika του Project 22220 (στόλος Atomflot της Rosatom) πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στα νερά της Βόρειας Θαλάσσιας Διαδρομής. Το ταξίδι με ανατολικό προορισμό από τη Θάλασσα του Κάρα στην Θάλασσα της Ανατολικής Σιβηρίας θα διαρκέσει περίπου είκοσι μέρες.

 

Στη δυτική άκρη του πάγου στη Θάλασσα Κάρα, το παγοθραυστικό έχει εννωθεί με έναν στόλο τεσσάρων ακόμα πλοίων. Το παγοθραυστικό Arktika οδηγεί τα άλλα πλοία, με κατεύθυνση το λιμάνι Πέβεκ στην Τσουκότκα. Τα πλοία μεταφέρουν φορτίο για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια της Τσουκότκα.

«Αυτή η κατεύθυνση προς τα ανατολικά του καραβανιού θα είναι η πρώτη για το παγκόσμιο πυρηνικό παγοθραυστικό Arktika», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Atomflot, Μουσταφά Κάσκα. «Οι ειδικοί θα αναλύσουν τα αποτελέσματα του ταξιδιού για να τα χρησιμοποιούν και κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης πλοήγησής του όλη τη διάρεκεια του χρόνου».

Ο στόλος, από κοινού με το υπουργείο Ανάπτυξης της Άπω Ανατολής και της Αρκτικής σχεδιάζουν ένα δεύτερο ταξίδι, το οποίο θα σχετίζεται με την έναρξη λειτουργίας του πυρηνοκίνητου παγοθραυστικού Sibir. Επί του παρόντος, όλα τα πυρηνικά παγοθραυστικά της Rosatom έχουν λάβει έγκριση πλεύσης. Πέραν των δυο πυρηνοκίνητων παγοθραυστικών, ακόμα τρία κατεσκευάζονται σε ναυπηγείο της Αγίας Πετρούπολης.

Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάμερες στους δρόμους: Νέος διαγωνισμός για το έργο των 88 εκατ. ευρώ

Σε τροχιά επανεκκίνησης εισέρχεται ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιακού εκσυγχρονισμού που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα. Ο διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 1.000 καμερών καταγραφής τροχαίων παραβάσεων κατατέθηκε προς δημοσίευση στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα

Το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη για το drone που βρέθηκε στη Λευκάδα -Απολογία προς την Ελλάδα μετά το διάβημα

Την ευθύνη για το drone που εντοπίστηκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κοντά στη Λευκάδα, ανέλαβε επίσημα η Ουκρανία, απαντώντας στο αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας που υπέβαλε η Αθήνα προς το Κίεβο στα τέλη Μαΐου. Η απάντηση της ουκρανικής πλευράς ήρθε μέσω

Καρυστιανού: Ο Τσίπρας λέει ψέματα, μπορεί εύκολα το «όχι» να το κάνει «ναι» – Θα έχουμε αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών

Επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Μαρία Καρυστιανού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι επαγγελματίας πολιτικός που λειτουργεί όπως οι επαγγελματίες πολιτικοί: «Λέει ψέματα», τόνισε η κα. Καρυστιανού και πρόσθεσε: «Μπορεί πολύ εύκολα το “όχι” να το κάνει “ναι”, να υποσχθεί

Ο Ανδρουλάκης βάζει τέλος στα λεγόμενα Δούκα για συνεργασίες: «Το ΠΑΣΟΚ δε θα παίξει ρόλο κομπάρσου», είπε στο ΠΣ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να παίξει κανέναν ρόλο κομπάρσου σε αυτό το σκηνοθετημένο πολιτικό σκηνικό», ήταν το ηχηρό μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη στο Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή τις δηλώσεις του Χάρη Δούκα για ανοιχτούς διαύλους στις προοδευτικές δυνάμεις.