ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ: Τίτλοι τέλους στο «ειδύλλιο» πριν καν ξεκινήσει -Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις

«Οι όμορφες συμμαχίες, όμορφα καίγονται». Ούτε 24 ώρες δεν πέρασαν από τη στιγμή που καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ μετά την συνάντηση Ανδρουλάκη-Κασσελάκη και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε… μπουρλότο.

Η συνάντηση Ανδρουλάκη-Κασσελάκη που έγινε σε καλό κλίμα, αναπτέρωσε τις ελπίδες όσων θεωρούν νομοτελειακή τη σύμπραξη των δύο χώρων. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι υπήρξε ακόμη και κοινή διαρροή Χ. Τρικούπη και Κουμουνδούρου για το περιεχόμενο της συνάντησης των δύο προέδρων.

Ωστόσο, στο επιτελείο Ανδρουλάκη εξηγούν ότι επρόκειτο για τακτικού χαρακτήρα συμμαχία και δεν συνιστά αλλαγή στρατηγικής. «Αν θέλουν να συμπράξουν στις πρωτοβουλίες μας για κατάθεση πρότασης προανακριτικής για Τέμπη και υποκλοπές, γιατί να πούμε όχι;» διερωτούντο στελέχη της Χ. Τρικούπη κάνοντας λόγο για τακτική συνεργασία σε επιμέρους θέματα.

Υπενθυμίζουν δε ότι αντίστοιχες συμπράξεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν και στις αυτοδιοικητικές εκλογές (στην περιφέρεια Θεσσαλίας με τον Δ. Κουρέτα, στον δήμο Καλλιθέας και στον β’ γύρο στον δήμο Αθηναίων με τον Χάρη Δούκα). «Η στρατηγική παραμένει η ίδια, ο κεντρικός προσανατολισμός του ΠΑΣΟΚ είναι σαφής, να είμαστε κυρίαρχη δύναμη του χώρου» προσθέτουν κομματικά στελέχη. Όσο για την κοινή διαρροή ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, η εξήγηση που δίνει η Χ. Τρικούπη είναι πως συμφωνήθηκε προκειμένου «να μην βγαίνει ο καθένας να λέει τα δικά του» σε μια τετ α τετ συνάντηση που διήρκησε μία ώρα και δέκα λεπτά.

Το μπουρλότο Κασσελάκη και οι αντιδράσεις
Λίγες ώρες αργότερα, η άρνηση του Στέφανου Κασσελάκη να παραστεί στην εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη και πολύ περισσότερο οι απαξιωτικές δηλώσεις του στη συνέχεια για τον πρώην πρωθυπουργό και εν γένει για το ρεύμα του εκσυγχρονισμού, ήταν καταλύτης αντιδράσεων εναντίον του από τη Χ. Τρικούπη. «Είπε πολύ βαριές κουβέντες» ήταν η αντίδραση στελεχών του ΠΑΣΟΚ καθώς ο Στ. Κασσελάκης ακύρωνε μια ολόκληρη διαδρομή πρωθυπουργικής οκταετίας αλλά και το «ρεύμα εκσυγχρονισμού».

Η ανάρτηση Ανδρουλάκη με το «ευχαριστώ» στον Σημίτη
Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε φροντίσει να δώσει το στίγμα του, από το πρωί, αναρτώντας φωτογραφία του με τον Κώστα Σημίτη, παραθέτοντας απόσπασμα από την ομιλία του στην εκδήλωση προς τιμήν του και διαμηνύοντας: «Πρόεδρε, σε ευχαριστούμε για την προσφορά σου στην πατρίδα και την παράταξη».

ΠΑΣΟΚ: Ο κ. Κασσελάκης αποδεικνύει ότι μέντοράς του είναι ο κ. Πολάκης
Μία ανάρτηση την οποία είτε δεν είδε, είτε αγνόησε ο κ. Κασσελάκης, προκαλώντας δυσαρέσκεια ακόμη και σε πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας – προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη (αν μη τι άλλο) του Νίκου Ανδρουλάκη – έσπευσε να στηλιτεύσει με σκληρό τρόπο τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται ότι όχι μόνο δεν είχε κατασταλάξει ιδεολογικά στα 24 του χρόνια, αλλά αγνοεί και την πρόσφατη ιστορία της χώρας» ανέφερε για να καταλήξει: «Ο κ. Κασσελάκης αποδεικνύει ότι μέντοράς του είναι ο κ. Πολάκης».

Αναλυτικά η δήλωση του Θ. Γλαβίνα, εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ:

«Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται ότι όχι μόνο δεν είχε κατασταλάξει ιδεολογικά στα 24 του χρόνια, αλλά αγνοεί και την πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Η προσφορά του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη, αναγνωρίζεται, ακόμη και από τους ορκισμένους ιδεολογικούς του αντιπάλους.

Ο πρώην Πρωθυπουργός πρωταγωνίστησε στα μεγάλα έργα υποδομών, που άλλαξαν την εικόνα της χώρας, προώθησε βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό κράτος, πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και ενίσχυσε το κράτος δικαίου και τα θεσμικά αντίβαρα με την ίδρυση των ανεξάρτητων αρχών, τις οποίες όψιμα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσποιείται πως υπερασπίζεται. Επαναλαμβάνοντας τον χυδαίο λαϊκισμό κατά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κασσελάκης αποδεικνύει ότι μέντοράς του είναι ο κ. Πολάκης».

Διαμαντοπούλου για Κασσελάκη: Δημιουργεί αποστροφή στον κόσμο του Κέντρου -Προσεχώς τίτλοι τέλους
Ακολούθησε η Άννα Διαμαντοπούλου η οποία σε ανάρτησή της εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως «το ότι δεν ήρθε και έβρισε χυδαία τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη δημιουργεί αποστροφή στον κόσμο του Κέντρου».

«Αν στην εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη ερχόταν ο Στέφανος Κασσελάκης θα ήταν πολιτισμική ανατροπή. Αν απλά δεν ερχόταν ήταν αναμενόμενο. Το ότι δεν ήρθε και έβρισε χυδαία τη διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη δημιουργεί αποστροφή στον κόσμο του Κέντρου, αφού πριν έκανε το ίδιο με τον κόσμο της Αριστεράς. Προσεχώς: ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ».

Η βόμβα Βενιζέλου για συνεργασίες
Αίσθηση προκάλεσε πάντως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, μιλώντας στο Συνέδριο Κύκλου Ιδεών, μιλώντας για συνεργασίες.

Αρχικά τόνισε ότι «θα ήθελε μια αντιπολίτευση να μπορεί να είναι συμπεριληπτική. Να μπορεί να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος για να αντιμετωπίσει τις ασυμμετρίες που έχει η χώρα. Αυτή η αντιπολίτευση στεγάζεται στο ΠΑΣΟΚ». Στη συνέχεια, τόνισε πως «βρισκόμαστε σε ενδιάμεση φάση μέχρι τις ευρωεκλογές και ο ανταγωνισμός ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα είναι το δεύτερο κόμμα και άρα η ουσιαστική αντιπολίτευση είναι αναμενόμενος». Για να προσθέσει με νόημα: «Η χώρα έχει ανάγκη από θεσμικά αντίβαρα, από ένα κόμμα προοδευτικό που θα αναλάβει πολιτικό κόστος και δεν θα λαϊκίζει καθώς η κυβέρνηση χάνει μέρος της εκλογικής της νομιμοποίησης. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «είναι δύσκολο να δημιουργηθεί το αντίβαρο της αντιπολίτευσης με αυτοδύναμη πολιτική πρόταση» και πρότεινε – εφόσον δεν προκύψει κάτι τέτοιο – να «αναζητηθεί συνεργασία εντός του συνταγματικού πλαισίου».

Διχασμένοι σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για συμμαχία
Το ΠΑΣΟΚ είναι διχασμένο ως προς τις συμμαχίες. Πολλοί πιστεύουν στην αυτόνομη πορεία, αρνούμενοι να αποδεχθούν συνεργασία με «τον ΣΥΡΙΖΑ του Πολάκη» και θεωρούν πως η μόνη στόχευση πρέπει να είναι οι συμμαχίες «στην κοινωνική βάση» χωρίς να υπάρξουν συγκλίσεις κορυφής που δεν θα έχουν μέλλον.

Άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ωστόσο, εκτιμούν ότι δεν μπορεί να προκύψει αποτελεσματική αντιπολίτευση έναντι της κυριαρχίας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη αν δεν υπάρξει όσμωση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και βλέπουν περίπου ως προαπαιτούμενο την σύμπραξη και τελικά την συνεργασία.

Κωνσταντινόπουλος: 24 ώρες χρειάστηκαν για να σταματήσει το «ειδύλλιο» ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ
Είναι ενδεικτικό ότι ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σχολίασε δηκτικά πως το ειδύλλιο ήταν αναμενόμενο να σταματήσει, αφήνοντας αιχμές κατά της Χ. Τρικούπη κάνοντας λόγους για τακτικισμούς. Σημείωσε δε, πως το ΠΑΣΟΚ «έχει μόνο έναν δρόμο, την πολιτική του αυτονομία, μακριά από γυρολόγους και γενίτσαρους»

Η ανάρτηση Κωνσταντινόπουλου

«Είκοσι τέσσερις ώρες χρειάστηκαν για να σταματήσει το «ειδύλλιο» ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ . Προσωπικά το θεωρούσα αναμενόμενο και όσα γράφονταν μόνο στην φαντασία τους υπήρχαν! Όσοι τα πίστεψαν ακόμη χειρότερα !!
Η πολιτική είναι μαραθώνιος , απαιτεί στρατηγική και οι τακτικισμοί έχουν ημερομηνία λήξης . Το #πασοκ έχει μόνο ένα δρόμο, την πολιτική του αυτονομία , μέσα στην κοινωνία , μακριά απο γυρολόγους και γενίτσαρους».

Χριστοδουλάκης: Άλλο συγκλίσεις, άλλο κοινός βηματισμός
Αλλά και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1, στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» τόνισε πως «στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά να εκφράσει έναν προγραμματικό πολιτικό λόγο με σοβαρές προτάσεις που θα πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο διακυβέρνησης της χώρας». Σε ερώτηση για τις συγκλίσεις με τον Στ. Κασσελάκη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι προφανώς υπάρχουν συγκλίσεις σε κάποια ζητήματα και αυτές είναι απαραίτητες, ιδίως στο επίπεδο της βάσης και των μαζικών, κοινωνικών χώρων. «Είναι άλλο αυτό όμως και άλλο να μιλάμε για την ύπαρξη ενός κοινού βηματισμού αυτή τη στιγμή».

Νεοπροεδρικοί του ΣΥΡΙΖΑ «βλέπουν» κοινό κόμμα «αργά ή γρήγορα»
Το ίδιο ισχύει και στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι της «Ομπρέλας» – που είναι με το ένα πόδι εκτός – διαφωνούν με την διεύρυνση και τον εισοδισμό ή την συμμαχία νεοπροεδρικοί που στηρίζουν Κασσελάκη, καλοβλέπουν συμμαχίες και κοινές δράσεις των δύο κομμάτων μέχρι τις ευρωεκλογές. «Μετά μπορεί να πάμε σε λύση τύπου Επινέ» (σ.σ. το συνέδριο του 1971 στην ομώνυμη περιοχή κοντά στο Παρίσι όπου επανιδρύθηκε το Γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα, εξέλεξε τον Φρανσουά Μιττεράν και το οδήγησε λίγα χρόνια μετά στην εξουσία) έλεγε ένας εξ αυτών για να προσθέσει: «Αργά ή γρήγορα θα πάμε σε κοινό κόμμα, δεν χωρούν δύο κόμματα στην κεντροαριστερά». Όσο για τις επιθετικές δηλώσεις ένθεν κακείθεν, από στελέχη των δύο χώρων όλα τα προηγούμενα χρόνια; «Αυτά ανήκουν στο παρελθόν, λύνονται αρκεί να υπάρχει διάθεση προσέγγισης».

Ορόσημο οι ευρωεκλογές
Όλα δειχνουν ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τις σχέσεις των δύο χώρων. Αν το ΠΑΣΟΚ έρθει δεύτερο, όπως επιδιώκει ο Νίκος Ανδρουλάκης, τότε – υπό όρους ισχύος πλέον – δεν θα πρέπει να αποκλείεται να απευθύνει προσκλητήριο στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει για να αμφισβητηθεί η κυριαρχία της ΝΔ. Το αντίστροφο αναμένεται να συμβεί σε περίπτωση που ο Στ. Κασσελάκης καταφέρει να διατηρήσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο μεγάλο ρόλο θα παίξουν και τα ποσοστά. Αν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – ανεξαρτήτως σειράς – κινηθούν στα δημοσκοπικά επίπεδα ή ακόμη και αυτών των εθνικών εκλογών, τότε είναι περίπου βέβαιο ότι θα ανοίξει για τα καλά μια μεγάλη συζήτηση για ένα ενιαίο φορέα.

ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ: Τίτλοι τέλους στο «ειδύλλιο» πριν καν ξεκινήσει -Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Σούδα από σήμερα ως τις 6/12 το μεγαλύτερο αεροπλανοφόρο του κόσμου

Tο νεότερο και πιο εξελιγμένο τεχνολογικά αεροπλανοφόρο του Π.Ν. των ΗΠΑ “USS Gerald R. Ford (CVN 78)”, με το πλήρωμα του Carrier Strike Group (CSG) 12 βρίσκεται από σήμερα στο λιμένα Σούδας, στην Κρήτη, για ολιγοήμερη προγραμματισμένη επίσκεψη Η επίσκεψη

«Τελικά όλη η Ευρώπη έκλεψε κάτι από την Ελλάδα»

Η Ιταλίδα συγγραφέας Αντρέα Μαρκολόγκο έγραψε με αφορμή την επιστροφή των μαρμάρινων κεφαλών από το Βατικανό στην Ελλάδα «Το Παρίσι, η Κοπεγχάγη, το Βίρτσμπουργκ, η Καρλσρούη και ιδιαίτερα το Λονδίνο, είναι οι πόλεις όπου στενάζουν ακόμα και σήμερα τα κλεμμένα

Αυτές είναι οι αυξήσεις των συνταξιούχων από την Πρωτοχρονιά – Αναλυτικοί πίνακες για όλα τα Ταμεία

Οι ήδη συνταξιούχοι και η πλειοψηφία θα πάρουν αύξηση 3% στις συντάξεις Ιανουαρίου που θα καταβληθούν στις 20 Δεκεμβρίου και 22 Δεκεμβρίου, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου θα πληρωθεί επίδομα €200, €150 και €100 σε όσους έχουν προσωπική διαφορά πάνω από

ΔΕΕ: Απόφασή του κάνει πιο εύκολες τις επιστροφές προσφύγων σε άλλα ΚΜ-ΕΕ

Μετάφραση-απόδοση κειμένου στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Tο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), το ανώτατο δικαστήριο της Ε. Ένωσης, διευκρίνισε τις εξουσίες των δικαστηρίων σε περιπτώσεις σχεδιαζόμενης απέλασης προσφύγων σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΕΕ

Μετάβαση στο περιεχόμενο