ΠΑΣΟΚ: «Τεράστια η απαξίωση του εμψύχου δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων από την κυβέρνηση»

Κατατέθηκε Ερώτηση από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και κοινοβουλευτικού υπευθύνου ΚΤΕ κ. Μιχάλη Κατρίνη, κατόπιν συνεργασίας με τον Τομέα Άμυνας, με τίτλο «Μειωμένη εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές και Παραιτήσεις σπουδαστών τους» προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Δένδια, προκειμένου να αναδείξουμε το κρίσιμο ζήτημα της τεράστιας απαξίωσης της κυβέρνησης προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που αναμένεται να εξελιχθεί σε χιονοστιβάδα και να επηρεάσει τη μαχητική ικανότητάς τους αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Η επιθυμία των νέων να εισαχθούν στις στρατιωτικές σχολές έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, μη καλύπτοντας ένα ποσοστό περίπου 40% των προβλεπόμενων θέσεων, ενώ ο αριθμός των παραιτήσεων των πρωτοετών σπουδαστών τους έχει ξεπεράσει κάθε απαισιόδοξο σενάριο φέτος, φθάνοντας το 25% των εισακτέων, με τη συνολική κάλυψη των προβλεπόμενων θέσεων να φθάνει οριακά το 50% (χάνοντας τα μισά κατ’ έτος αυριανά στελέχη των ΕΔ), επιτείνοντας το πρόβλημα της μειωμένης στελέχωσης των μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω και του αυξημένου αριθμού των παραιτήσεων των στελεχών τους, οδηγώντας το στράτευμα σε μη αναστρέψιμη κατάσταση, με κίνδυνο την περιορισμένη κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, με έμφαση στον Στρατό Ξηράς.

Τα βασικά αίτια δημιουργίας της παραπάνω εικόνας σχετίζονται άμεσα με την έντονη κυβερνητική αδιαφορία για την επίλυση των προβλημάτων και των δίκαιων αιτημάτων των στελεχών των ΕΔ, έχοντας ως αντίκτυπο να κλονίζεται το ηθικό και το φρόνημά τους, η αφοσίωση στην αποστολή και στο καθήκον. Το στρατιωτικό επάγγελμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, όπως οι δύσκολες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, οι μειωμένες αποδοχές των στρατιωτικών, σε σχέση με την προσφορά τους, σε αντιπαράθεση με τις οικονομικές αντιξοότητες της θητείας και της διαβίωσής τους, το κύρος του επαγγέλματος λόγω μη υποστήριξής του από την πολιτεία, ελλείψει πολιτικής βούλησης, ο μεγάλος αριθμός μεταθέσεων και υπηρεσιών μακριά από την οικογένειά τους χωρίς αντίκρισμα, η μειωμένη στελέχωση των μονάδων, η αναξιοκρατία και η απουσία θεσμικών κινήτρων, η μειωμένη στήριξη σε θέματα υγείας και ασφάλειας.

Μέσω της ερώτησης καλείται ο Υπουργός να εστιάσει στο έμψυχο δυναμικό, που αποτελεί τον πυρήνα της μαχητικής ισχύος των ΕΔ, και να λάβει άμεσα μέτρα για την αναχαίτιση του κύματος παραιτήσεων, την ενίσχυση της ελκυστικότητας των στρατιωτικών σχολών και την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων των στελεχών, και να θεσπίσει ένα πλαίσιο αξιοκρατίας, αντικειμενικότητας, ισονομίας, πνεύματος δικαιοσύνης, αξιοποίησης των στελεχών με διαφάνεια και ορθή ανταποδοτικότητα.

Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση αναφέρεται ότι,

Κύριε Υπουργέ,

Έχετε εξαγγείλει πολλές φορές ότι θέλετε τους καλύτερους στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Θέλετε το καλύτερο στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει η ελληνική κοινωνία. Σαφέστατα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας μας πρέπει να διαθέτουν και ευτυχώς διαθέτουν τους καλύτερους.

Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια, οι καλύτεροι νέοι της χώρας γυρίζουν την πλάτη στις Ένοπλες Δυνάμεις, μη εκδηλώνοντας την επιθυμία να ενταχθούν στην οικογένεια του στρατεύματος, μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων, στις στρατιωτικές σχολές, όπως αποδεικνύεται από την κάλυψη αρκετά μειωμένου αριθμού των προβλεπόμενων θέσεων σ’ αυτές. Μόνο φέτος, έμειναν κενές 460 από τις προβλεπόμενες θέσεις στις Στρατιωτικές Σχολές (ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ), μη καλύπτοντας ένα ποσοστό περίπου 40% των θέσεων.

Ως να μην έφτανε αυτό, ο αριθμός των παραιτήσεων των πρωτοετών σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών, μέχρι τώρα, έχει ξεπεράσει κάθε απαισιόδοξο σενάριο, φθάνοντας στον αριθμό των 201, που μεταφράζεται σε ποσοστό περίπου 25% των εισακτέων. Συγκεκριμένα ο αριθμός των παραιτηθέντων πρωτοετών σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές έχει ως εξής:

.         30 πρωτοετείς σπουδαστές της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), από σύνολο 138 εισακτέων (ποσοστό 21,7%).

.         40 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), από σύνολο 95 εισακτέων (ποσοστό 42,1%).

.         24 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Ικάρων (ΣΙ), από σύνολο 129 εισακτέων (ποσοστό 18,6%).

.         38 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς (ΣΜΥ), από σύνολο 131 εισακτέων (ποσοστό 29%).

.         43 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ), από σύνολο 190 εισακτέων (ποσοστό 22,5%).

.         26 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ), από σύνολο 103 εισακτέων (ποσοστό 25,2%).

Συνολικά, οι παραιτήσεις των πρωτοετών σπουδαστών επί του αριθμού των εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές αγγίζουν το ποσοστό του 26%.

Λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη επιθυμία των νέων να ενταχθούν στις στρατιωτικές σχολές και τον αριθμό των παραιτήσεων των πρωτοετών σπουδαστών, το ποσοστό κάλυψης των προβλεπόμενων θέσεων δεν ξεπερνά το 50%.

Αν δε λάβουμε υπόψη ότι αυτή η εικόνα, της περιορισμένης εκδήλωσης των νέων να ενταχθούν στην οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων και των παραιτήσεων από τις στρατιωτικές σχολές, βαίνει διαρκώς αυξανόμενη τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τον τεράστιο αριθμό παραιτήσεων στελεχών, οδηγεί το στράτευμα σε μη αναστρέψιμη κατάσταση, με κίνδυνο την περιορισμένη κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, με έμφαση στον Στρατό Ξηράς, όπου εκδηλώνεται το μεγαλύτερο ποσοστό «φυγής» ή μη προσέλευσης νέων στελεχών, φθάνοντας στη ΣΣΕ το ποσοστό 70% μη κάλυψης των προβλεπόμενων θέσεων και στη ΣΜΥ το ποσοστό 65%.

Αυτό όμως που δεν έχει γίνει κατανοητό είναι τα αίτια που έχουν προκαλέσει την άσχημη κατάσταση, υπαγορεύοντας από μέρους της κυβέρνησης τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των στρατιωτικών σχολών και των σπουδαστών τους, όπως για παράδειγμα τα έργα υποδομών στις σχολές και την αύξηση των αποδοχών των σπουδαστών, αν και εκεί κάνατε αδικίες εις βάρος των σπουδαστών των ΑΣΣΥ (διπλάσια αύξηση στους σπουδαστές των ΑΣΣΥ σε σύγκριση με την τετραπλάσια των σπουδαστών των ΑΣΕΙ).

Όμως, τα βασικά αίτια της έλλειψης ενδιαφέροντος των νέων δεν σχετίζονται με τη φοίτηση του σπουδαστών στις στρατιωτικές σχολές, τις αποδοχές τους ως σπουδαστές, τις υποδομές των στρατιωτικών σχολών, τις πλημμελείς δυνατότητες για έρευνα και άλλα συναφή. Αντιθέτως, τα αίτια σχετίζονται με την ίδια τη θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά την αποφοίτησή τους από τις σχολές, και την πληθώρα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και προκύπτει από την έντονη κυβερνητική απαξίωση σειράς δίκαιων αιτημάτων των στελεχών των ΕΔ, όπως αυτή επισφραγίζεται και από τον σημαντικό αριθμό των παραιτήσεών τους, μη έχοντες εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Αυτό έχει ως αντίκτυπο να κλονίζεται το ηθικό και το φρόνημά του, η αφοσίωση στην αποστολή και στο καθήκον.

Το έχουμε τονίσει επανειλημμένα, ότι οι εξοπλισμοί των ΕΔ είναι απαραίτητοι και σημαντικοί, αλλά το έμψυχο δυναμικό τους, ο πυρήνας και ο πολλαπλασιαστής ισχύος της μαχητικής ικανότητας των ΕΔ, είναι κρισιμότατο και χωρίς αυτό κανένα οπλικό σύστημα, όσο τέλειο και αν είναι, δεν μπορεί να φέρει σε πέρας την ανατεθείσα αποστολή του.

Δεν έχετε δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων του προσωπικού των ΕΔ, αφού ακόμη και στο προ μηνών νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν εντάξατε διατάξεις για την επίλυση μικρού έστω αριθμού προβλημάτων των στελεχών. Αφήσατε εκτός πληθώρα θεμάτων που απασχολούν σε μόνιμη βάση το προσωπικό των ΕΔ και είναι αυτά που ευθύνονται για την περιορισμένη εκδήλωση ενδιαφέροντος των νέων να ενταχθούν στις στρατιωτικές σχολές και τον αυξημένο αριθμό των παραιτήσεων, τόσο των σπουδαστών όσο και των στελεχών. Σας εκθέτουμε παρακάτω, ορισμένα από τα προβλήματα που αναμένουν λύσεις και οδηγούν τα στελέχη σε φυγή, τα οποία θεωρούμε ότι γνωρίζετε ήδη:

.         Οι αυξημένες και ιδιαίτερες απαιτήσεις του στρατιωτικού επαγγέλματος σε συνδυασμό με τις δύσκολες ή και ακατάλληλες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

.         Η έλλειψη πολιτικής βούλησης να ασχοληθεί με τα προβλήματα των στρατιωτικών και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα μέριμνας προς επίλυσή τους.

.         Η αναξιοκρατία σε όλες τις εκφάνσεις της, όπως υπαγορεύεται από τις διαδικασίες ιεραρχίας, αξιολόγησης, μεταθέσεων και σταδιοδρομικής εξέλιξης των Αξιωματικών, με αποτέλεσμα τη μείωση ενδιαφέροντος για προσφορά στην υπηρεσία και στην Πατρίδα.

.         Η εκτός καθηκόντων και εκτέλεσης της αποστολής ενασχόληση των στρατιωτικών.

.         Η μειωμένη στήριξη των ζητημάτων υγείας και ασφάλειας των στελεχών και των οικογενειών τους, μέσω της υποβάθμισης της υγειονομικής περίθαλψής τους.

.         Η ανυπαρξία επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των στρατιωτικών σχολών.

.         Η βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων ΑΣΕΙ – ΑΣΣΥ.

.         Η μη αναβάθμιση των ΑΣΣΥ, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του ΥΦΕΘΑ ότι θα γίνουν ανώτατες σχολές.

.         Η μειωμένη στελέχωση των Μονάδων και τα ακατάλληλα μέσα και οι υποδομές.

.         Η σύσταση Κοινών Σωμάτων, όπως του Σώματος Πληροφορικής καταστρατηγώντας τις ιδιαιτερότητες εκάστου Κλάδου των ΕΔ.

.         Η κυοφορούμενη ενοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων και η εκτός πλαισίου λειτουργία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των ΕΔ.

.         Η μη έμπνευση οράματος από την πολιτεία και η μη θεσμοθέτηση ουσιαστικών κινήτρων προς εξύψωση του ηθικού και του φρονήματός του.

.         Η εξαγγελία δημιουργίας σώματος Υπαξιωματικών.

.         Το ηλικιακό ζήτημα της αποστρατείας των ΕΠΟΠ.

Πέραν όμως των προαναφερθέντων, αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο και εντείνει το κύμα φυγής των στελεχών και μειώνει έτι περαιτέρω την επιθυμία των νέων να ενταχθούν στις στρατιωτικές σχολές είναι ότι το στρατιωτικό επάγγελμα δεν είναι πλέον ελκυστικό από την Ελληνική κοινωνία εν γένει για τους ακόλουθους πολύ σοβαρούς λόγους:

.         Το κόστος ζωής των στρατιωτικών που έχει αυξηθεί υπέρμετρα (ιδιαίτερα για όσους υπηρετούν εκτός φρουράς επιθυμίας τους) σε συνδυασμό με

–        τις μειωμένες αποδοχές τους (μηνιαίες ή ημερήσιες λόγω υπηρεσιών, απουσία επιδομάτων εορτών και αδειών) σε σχέση με την προσφορά τους, σε αντιπαράθεση με τις οικονομικές αντιξοότητες της θητείας τους και

–        το τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα, κυρίως σε ακριτικές περιοχές.

.         Το κύρος του επαγγέλματος των στρατιωτικών έχει κατέλθει επικίνδυνα, διότι είναι εμφανές ότι  το στρατιωτικό επάγγελμα δεν υποστηρίζεται από την πολιτεία, ελλείψει βούλησης.

.         Κοινωνικοί λόγοι, όπως η απομάκρυνση από το κοινωνικό περιβάλλον, ο μεγάλος αριθμός μεταθέσεων, η διαρκής ταλαιπωρία προσωπική και της οικογένειας του στρατιωτικού χωρίς τελικό αντίκρισμα.

Δεδομένου ότι, εκφράζεται μία τεράστια ανησυχία και ένας έντονος προβληματισμός για τον μεγάλο αριθμό παραιτήσεων και την περιορισμένη επιθυμία των νέων να εισαχθούν στις στρατιωτικές σχολές.

Δεδομένου ότι, παρά τη μείωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), ο αριθμός των εισακτέων, αντί να αυξάνεται, μειώνεται, κυρίως στη ΣΣΕ και στη ΣΜΥ.

Δεδομένου ότι, η αποτελεσματικότητα των στελεχών των ΕΔ υπαγορεύεται από την υψηλού επιπέδου καθημερινή «άηχη» εκτέλεση του καθήκοντος και της αποστολής τους στηρίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της Χώρας μας, ως κρίσιμος αποτρεπτικός παράγοντας, εξαιρετικό όπλο στα χέρια της διπλωματίας.

Δεδομένου ότι, αναγνωρίζουμε το σημαντικό διαχρονικά έργο και την προσφορά των στελεχών των ΕΔ στη χώρα και οφείλουμε να τους στηρίζουμε με ορθολογικό και δίκαιο τρόπο.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με δηλώσεις σας, επιθυμείτε τους καλύτερους στις ΕΔ και πάγια πολιτική του Υπουργείου είναι η δίκαιη αντιμετώπιση των ζητημάτων του προσωπικού.

Δεδομένου ότι, έχετε εξαγγείλει εξοπλισμούς 30-40 δισ. €, για αεροσκάφη 4,5 – 5ης γενιάς, σύγχρονης τεχνολογίας Φ/Γ και αντίστοιχων συστημάτων του Στρατού Ξηράς, για την ενίσχυση των ΕΔ, αλλά τα στελέχη τους δεν έλαβαν κάποια ουσιαστική στήριξη.

Δεδομένου ότι, ακόμη και στο πακέτο των εξαγγελθέντων μέτρων του στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός μοίρασε ψίχουλα στους στρατιωτικούς και αδιαφορία για το μέλλον τους, με συνέπεια το έμψυχο δυναμικό των ΕΔ να εισπράττει μία άκρως απαξιωτική στάση της κυβέρνησης απέναντί τους και να καταρρακώνεται το ηθικό τους.

Δεδομένου ότι, κι εσείς ο ίδιος έχετε αναγνωρίσει τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση, έχοντας δηλώσει ότι η υποστελέχωση των Ενόπλων Δυνάμεων θα έχει ως συνεπακόλουθο την αδυναμία υποστήριξης των σύγχρονων οπλικών συστημάτων και την υποβάθμιση του ποιοτικού στοιχείου αυτών.

Δεδομένου ότι, όπως ο ίδιος δηλώνετε, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και να δημιουργούμε τις απαραίτητες συνθήκες αυτοπεποίθησης απέναντι στην οιαδήποτε απειλή.

Δεδομένου ότι, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εκτιμά, ότι για την επίλυση των προβλημάτων των στρατιωτικών και αναχαίτισης του κύματος «φυγής» των σπουδαστών και των στελεχών, καθοριστικής σημασίας είναι η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου αξιοκρατίας, αντικειμενικότητας, ισονομίας, πνεύματος δικαιοσύνης και αξιοποίησης των στελεχών με διαφάνεια και ορθή ανταποδοτικότητα, με γνώμονα την επιτυχημένη προσφορά ενός εκάστου στο έργο των ΕΔ.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  1. Προτίθεστε να συγκρατήσετε την αποδυνάμωση των στρατιωτικών σχολών και κατ’ επέκταση των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας μας;
  2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας αναφορικά με την ουσιαστική μείωση των παραιτήσεων των σπουδαστών και των στελεχών των ΕΔ και την αύξηση της επιθυμίας των νέων να ενταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων;
  3. Προτίθεστε να επιλύσετε τα προβλήματα των στελεχών των ΕΔ; Αν ναι, πότε και με ποιον τρόπο;
  4. Ποιες λύσεις επί των προβλημάτων των στελεχών συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα 2030;

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΥφΥΝΑΝΠ κ. Στ. Γκίκας στη Σαγκάη

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, μετά από πρόσκληση των διοργανωτών, επισκέφθηκε την Σαγκάη (Κίνα) όπου συμμετείχε ως κεντρικός ομιλητής (“keynote speaker”), αρχικά στην τελετή έναρξης της “Ναυτιλιακής Εβδομάδας της Σαγκάης” (“Pudong Shipping Week 2024”), με θέμα “Navigating

Συνεδριάζει η Επιτροπή Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΙΜΟ

Από τις 2-6 Δεκεμβρίου 2024 πραγματοποιούνται στην έδρα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στο Λονδίνο οι εργασίες της 109ης συνόδου της Επιτροπής Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (MSC 109). Στη σύνοδο θα προεδρεύσει η κα. Mayte Medina από τις ΗΠΑ, με την υποστήριξη

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Προσφορά πομποδεκτών στο Λιμεναρχείο

Οι πομποδέκτες είναι απόλυτα συμβατοί με τα μέτρα ασφαλείας του κώδικα ISPS που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων. Ειδικότερα, ο International Ship and Port Facility (ISPS) εισάγει ένα σύνολο προληπτικών μέτρων

Κίνητρα επιστροφής στο ελληνικό νηολόγιο

Στις κινήσεις που κάνει το υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να εγγραφούν πλοία στο ελληνικό νηολόγιο και να σηκώσουν την ελληνική σημαία, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης στο OT Forum «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – Ελλάδα 2030» που διοργάνωσε ο «Οικονομικός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο