«Περάστε, καθίστε, προσλαμβάνεστε»

Το speed dating σε διάφορες παραλλαγές είναι μία από τις νέες μεθόδους που εφαρμόζουν γερμανικές επιχειρήσεις, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν το απαραίτητο προσωπικό.

Στον αχανή σιδηροδρομικό σταθμό της Φρανκφούρτης, έναν από τους μεγαλύτερους στον κόσμο, μπορεί κανείς να βρει τα πάντα. Τώρα μπορεί να βρει και …δουλειά. Ο Οργανισμός των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (DB), στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει την τεράστια έλλειψη προσωπικού που καταγράφει τα τελευταία χρόνια, έχει εγκαταστήσει μέσα στον σταθμό ένα καλαίσθητο περίπτερο πληροφόρησης, τον «Κόσμο της εργασίας» (Job-Welt), όπου οι περαστικοί μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για πρόσληψη ανά πάσα στιγμή, χωρίς περίπλοκες διατυπώσεις.

«Οι Σιδηρόδρομοι προσφέρουν ενδιαφέρουσες προοπτικές σε περισσότερα από 500 επαγγέλματα», λέει η Άννα Μαρία Ντάλμαν, διευθύντρια της υπηρεσίας προσωπικού του Οργανισμού στα κρατίδια της Έσσης, της Ρηνανίας και του Ζάαρ. «Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να περάσουν από εδώ, χωρίς να έχουν κλείσει ραντεβού, για να πάρουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Και όλα αυτά σε μία ευχάριστη και χαλαρή ατμόσφαιρα, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε πίεση».

Κάθε μήνα γίνονται 5-10 προσλήψεις

Speed dating στην Έκθεση του Ανοβέρου
Διαδικασίες speed dating για αναζήτηση στελεχών στην Έκθεση του ΑνοβέρουΕικόνα: IdeenExpo

Ήδη από τον Απρίλιο του 2022 οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι είχαν αξιοποιήσει τον χώρο ενός παλαιού τουριστικού γραφείου στις παρυφές του σταθμού, εγκαινιάζοντας μαζί με τον αντίστοιχο γερμανικό ΟΑΕΔ ένα «γραφείο πληροφοριών» για Ουκρανούς πρόσφυγες. Μήπως θα ενδιαφέρονταν και εκείνοι για δουλειά; Μία από τις κοπέλες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον την εποχή εκείνη, εργάζεται σήμερα ως σύμβουλος για άλλους ομοεθνείς της, που ίσως αναζητούν εργασία στη Γερμανία. «Εξυπηρετούμε συνολικά 100 έως 150 ενδιαφερόμενους κάθε μήνα», λέει η Άννα Μαρία Ντάλμαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). «Από αυτούς, πέντε έως δέκα άτομα προσλαμβάνονται τελικά…»

Ο Φλόριαν Μπλεχ, επικεφαλής της ομάδας του DΒ Job Welt στη Φρανκφούρτη, λέει ότι έχουν περάσει οι πάντες, «άστεγοι, νεαροί εκπαιδευόμενοι, αλλά και μάνατζερ επιχειρήσεων ή κάποιοι άνθρωποι που ξαφνικά θέλουν να κάνουν κάτι διαφορετικό στη ζωή τους». Αντίστοιχο γραφείο πληροφοριών λειτουργεί και στη Λειψία. Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι εκτιμούν ότι χρειάζονται κάθε χρόνο 5.000 νέους εργαζόμενους στο κρατίδιο της Έσσης και 25.000 σε ολόκληρη τη Γερμανία, για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας υπολογίζει ότι αυτή τη στιγμή λείπουν 630.000 εργαζόμενοι (όχι όμως ανειδίκευτοι). Λόγω των δημογραφικών εξελίξεων πολλοί εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας αποχωρούν χωρίς να αναπληρώνονται αμέσως και μέχρι το 2060 δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί ούτε καν η σημερινή πληρότητα και κινητικότητα στην αγορά εργασίας χωρίς σημαντική αύξηση της μετανάστευσης.

Speed προσλήψεις στις δημόσιες σχέσεις

Υπάλληλος στους Γερμανικούς Σιδηρόδρομους
Περισσότερο προσωπικό χρειάζονται οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB)Εικόνα: Boris Roessler/dpa/picture alliance

Φυσικά παρόμοιες τακτικές εφαρμόζουν και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ο Στίβεν Χίλε, ιδρυτής της ψηφιακής πλατφόρμας «Stell mich ein» που επιχειρεί να στελεχώσει θέσεις στον κλάδο της επικοινωνίας, του μάρκετινγκ και των δημοσίων σχέσεων, έχει εγκαινιάσει από το 2012 μία τακτική, την οποία αποκαλεί speed-recruiting-events. Στο Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη ή το Αμβούργο οργανώνει απογευματινές συναντήσει-εξπρές κατά το πρότυπο του speed dating στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες γνωριμιών. «Σε ένα event έχουμε έως και 30 νέους αποφοίτους ή επαγγελματίες, που καλούνται να γνωρίσουν δέκα εταιρείες μέσα σε ένα απόγευμα», λέει ο Χίλε. Κάθε συνάντηση διαρκεί το πολύ πέντε λεπτά και στη συνέχεια, όπως συμβαίνει και στο speed dating, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να παραχωρήσει τη θέση του στον επόμενο.

Πώς επιλέγονται όμως αυτοί που θα προσέλθουν στο event; Εδώ προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία, καθώς κάθε ενδιαφερόμενος καλείται, σε ένα πρώτο βήμα, να συμπληρώσει αναλυτικό ερωτηματολόγιο για τις προτιμήσεις του, παραθέτοντας και πιθανές συστάσεις. Για τον ίδιο η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά οι εταιρείες πληρώνουν 1.500 ευρώ για να αναζητήσουν μελλοντικούς εργαζόμενους. Κατά κανόνα βέβαια δεν υπογράφεται σύμβαση εργασίας επί τόπου αλλά, σύμφωνα με τον Χίλε, η γλώσσα της στατιστικής μάς λέει ότι «γίνονται 1,25 προσλήψεις ανά event, αυτό σημαίνει ότι ο ένας στους τρεις υποψηφίους θα βρει κάποια δουλειά».

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτάκτως στο Βερολίνο ο Ιταλός ΥΠΕΞ: «Καυτό» θέμα η ιδιωτική θαλάσσια διάσωση

Μετάφραση-απόδοση στα ελληνικά: «ΛΙΜΕΝΙΚΑ ΝΕΑ» Τελικά, το Γερμανικό ΥΠΕΞ κατένειμε χρηματοδοτήσεις για ιδιωτική θαλάσσια διάσωση. Κάτι που προκαλεί κριτική εναντίον του Καγκελάριου. Ο Ιταλός ΥΠΕΞ φτάνει σήμερα Πέμπτη στο Βερολίνο. Δεν υπάρχει “αντιπαράθεση” στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού προς το

Απόφαση μεταθέσεων 2023 : Αποδοχή των προτάσεων του Αρχηγού ΛΣ

Λίγες ημέρες μετά την παραίτηση και αποχώρηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Λιμενικής Πολιτικής η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος συνεκάλεσε το Συμβούλιο Τακτικών Μεταθέσεων και αποφάσισε πληθώρα μετακινήσεων στελεχών του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Οι μεταθέσεις αυτές προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις

Στην 80η επέτειο βύθισης του Α/Τ «Βασίλισσα Όλγα» ο Γ. Παππάς

Την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη ν. Λέρο τελετή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 80η επέτειο από τη βύθιση του Αντιτορπιλικού «ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ». Στην τελετή παρέστησαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Παππάς ως εκπρόσωπος

Προχωρημένες συζητήσεις Ελλάδας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό: Το προσύμφωνο και το «φρένο» των ροών στο Έβρο – «Γρίφος» τα θαλάσσια σύνορα

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγιά, επιβεβαίωσε σήμερα ότι έχει στηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, τον κ. Καιρίδη και έχουν φτάσει να συζητούν πλέον συγκεκριμένα βήματα για την αποτροπή της παράνομης μετανάστευσης. Αποκάλυψε ότι από τα χερσαία σύνορα των δύο χωρών δεν

Μετάβαση στο περιεχόμενο