Πέθανε ο Θανάσης Τσούρας – Πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Πέθανε το απόγευμα του Σαββάτου 13/5 έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο ο Θανάσης Τσούρας, ένα από τα από τα σημαντικότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος υπήρξε εκ των ιδρυτικών μελών του κόμματος.

Ο Θανάσης Τσούρας γεννήθηκε το 1946 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής. Την περίοδο της δικτατορίας (1967-74) υπήρξε υπεύθυνος της νεολαίας του ΠΑΚ Εσωτερικού και μέλος των Δημοκρατικών Επιτροπών Αντίστασης. Για μεγάλο διάστημα δρούσε στην παρανομία και είχε πλούσια αντιστασιακή δράση, σε συνεργασία με την ομάδα του Σήφη Βαλυράκη. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέγερση του Πολυτεχνείου (Νοέμβριος 1973), μετά την καταστολή της οποίας συνελήφθη και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Μεταπολιτευτικά, υπήρξε συνιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ήταν ο πρώτος υπεύθυνος για τη νεολαία του Κινήματος (1974-75) ενώ από τον Ιανουάριο του 1979 μέχρι τον Οκτώβριο του 1981 διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Μπέη.

Τον Οκτώβριο του 1981 με την ανάληψη της εξουσίας από τον Ανδρέα Παπανδρέου, διορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών σε ηλικία 35 ετών, και είναι ο νεότερος γενικός γραμματέας στην ιστορία του υπουργείου. Σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Γιώργο Γεννηματά, προώθησε νόμους που επέτρεψαν την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου πολέμου στην Ελλάδα. Παρέμεινε σε αυτή τη θέση μέχρι τον Ιούνιο του 1985.

Στη δεύτερη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Δημόσια Τάξη και τα Σώματα Ασφαλείας από τον Ιούνιο του 1985 μέχρι τον Απρίλιο του 1986, μετά τη συγχώνευση των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης υπό τον Μένιο Κουτσόγιωργα.

Από τον Απρίλιο του 1986 έως τον Φεβρουάριο του 1987 ήταν υφυπουργός Εσωτερικών, ενώ από τον Φεβρουάριο του 1987 έως τον Μάιο του 1989 ήταν ειδικός σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.

Τον Ιούνιο του 1989 έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και εκλέχθηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθηνών, ενώ εκλεγόταν συνεχώς μέχρι και το 2012.

Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1993, χρημάτισε υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1993 – Σεπτέμβριος 1994) και υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Σεπτέμβριος 1994 – Σεπτέμβριος 1995).

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η (παρα)πληροφόρηση στο διαδίκτυο…

Ποιους πραγματικά υπερασπίζονται  τα ΜΜΕ ; Ποιοι μπορεί να έχουν εισόδημα από μερίσματα άνω των 50.000 ή 100.000 ευρώ; Μα τα αφεντικά τους!!! Δηλαδή οι μεγαλομέτοχοι των Α.Ε. (κυρίως μελών του ΣΕΒ, π.χ. τραπεζών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, AEGEAN, INTRACOM, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ,

«Υγειονομική Μέριμνα για Όλους από τις Ένοπλες Δυνάμεις» στη Νίσυρο, στην Τήλο, στην Χάλκη, στην Θύμαινα και στους Φούρνους

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 ολοκληρώθηκαν οι 2 προγραμματισμένες αποστολές για το Α΄ εξάμηνο του 2023, του πολυμελούς διακλαδικού κινητού υγειονομικού κλιμακίου της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ σε νησιά του Αιγαίου Πελάγους, στο πλαίσιο της δράσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Υπογραφή «Κοινού Σχεδίου Δράσης Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας» για το Έτος 2023

Την Τρίτη 30 Μαΐου 2023 υπεγράφη στην Λευκωσία το «Κοινό Σχέδιο Δράσης (ΚΣΔ) Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας» για το έτος 2023 από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων του ΓΕΕΘΑ Ταξίαρχο Βασίλειο Τσάμη, τον Διευθυντή των Διευθύνσεων Τεθωρακισμένων και

Εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης στην Αυστραλία και στην Νέα Ζηλανδία(φωτο)

Από την Τρίτη 09 έως την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Κυριάκου συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου σε εορταστικές εκδηλώσεις για την 82η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκαν στην

Μετάβαση στο περιεχόμενο