Πετρέλαιο: Ράλι ανόδου χωρίς… καρό σημαία – Στα 120 δολάρια έφτασε το βαρέλι

Την ίδια ώρα οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου είναι δυσοίωνες καθώς αναφέρουν πως θα δούμε να προσεγγίζει τα 150 δολάρια το βαρέλι!

Στα 120 δολάρια ανά βαρέλι έκατσε η… μπίλια του πετρελαίου ωστόσο οι προβλέψεις των ειδικών κάνουν πλέον λόγο ακόμα και για 140 – 150 δολάρια βραχυπρόθεσμα, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τις τιμές των καυσίμων.

Η διαπραγμάτευση για το πετρέλαιο Brent γινόταν στα 121,5 δολάρια ανά βαρέλι, με άνοδο 0,8%, ενώ στο αμερικανικό χρηματιστήριο, το WTI ήταν οριακά πτωτικό, στα 119,75 ανά βαρέλι. Σημειώνεται ότι το Brent, που χρησιμοποιείται κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά, σημειώνει άνοδο άνω του 68% σε ετήσια βάση – ενώ έχει φτάσει τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου μία ανάσα από τα 140 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, πτωτικές τάσεις με χαμηλές συναλλαγές καταγράφονταν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου ,με τη MWh στα 79,4 ευρώ, οριακά ψηλότερα από την τιμή της 23ης Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν από την έναρξη της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η Ρωσία εντείνει τις προσπάθειές της για ανακατανομή των εξαγωγών ενεργειακών προϊόντων. Σύμφωνα με το Reuters, η Μόσχα έχει αυξήσει κατά 20% τις φορτώσεις πετρελαιοφόρων από το λιμάνι Κοσμίνο, στα ανατολικά της χώρας (βορειοανατολικά της Βόρειας Κορέας, απέναντι από την Ιαπωνία) προκειμένου να «εξυπηρετήσει» την ζήτηση από χώρες όπως η Κίνα και Ινδία, που συνεχίζει να αυξάνει τις παραγγελίες ρωσικού πετρελαίου.

Παρότι είναι γνωστό ότι και οι δύο αυτές χώρες αγοράζουν με σημαντική έκπτωση το ρωσικό πετρέλαιο, το υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ινδίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η Ρωσία έχει μικρό ποσοστό στο ενεργειακό μίγμα της χώρας: «Δεν στέλνουμε τον κόσμο να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο, στους στέλνουμε να αγοράσουν πετρέλαιο, καλό πετρέλαιο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, προσθέτοντας ότι μία ξαφνική διακοπή της προμήθειας τέτοιου πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει νέα αύξηση στις τιμές και να «χτυπήσει» τους καταναλωτές.

Όπως ανέφερε το Reuters, στο Κοσμίνο φτάνουν πλέον σε καθημερινή βάση προς εξαγωγή 70.000 βαρέλια πετρελαίου, ενώ η Ρωσία πρόκειται να μεταφέρει καθημερινά 80.000 πρόσθετα βαρέλια από την Σιβηρία μέσω τρένου.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μακρύτερο road-trip του πλανήτη μας

Από Βορρά η διαδρομή ξεκινά από την Αλάσκα και στο Νότο καταλήγει στην Παταγονία (Γη του Πυρός). Διατρέχει 14 διαφορετικές χώρες της Αμερικανικής ηπείρου και έχει μήκος 48.000 χιλιόμετρα ή 29.825,817 μίλια. Όσοι σκεφτόσαστε να πάρετε τον ομματιών σας, μη

Συνάντηση εργασίας κας Κ. Μονογυιού-ΥφΥΝΑΝΠ κ. Γιάννη Παππά για ίδρυση ΑΕΝ/Μ στην Άνδρο

Η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Μονογυιού υποδέχτηκε στην Άνδρο τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Παππά. Στο πλαίσιο της περιοδείας τους, πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας, παρουσία του Προέδρου του Andros Maritime Association κ. Γεωργίου Σύμπουρα και

Η ιστορία της Διώρυγας της Κορίνθου

Η Διώρυγα της Κορίνθου υπήρξε ένα κατασκευαστικό όνειρο – πρόκληση που κράτησε 2.300 χρόνια. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η «Άφνειος Κόρινθος» αναδείχθηκε από την αρχαιότητα σε σπουδαίο ναυτικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο. Η δυσκολία στη μεταφορά των εμπορευμάτων δια

Ευγένιος Ευγενίδης (22/12/1882-23/4/1954)

Ο εφοπλιστής Ευγένιος Ευγενίδης είναι ευρύτερα γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο και ιδιαίτερα για το Ευγενίδειο Ίδρυμα που ίδρυσε με κληροδότημά του στην Αθήνα, με σκοπό την προαγωγή της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ο Ευγένιος Ευγενίδης γεννήθηκε

Μετάβαση στο περιεχόμενο