Πετρέλαιο: Ράλι ανόδου χωρίς… καρό σημαία – Στα 120 δολάρια έφτασε το βαρέλι

Την ίδια ώρα οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου είναι δυσοίωνες καθώς αναφέρουν πως θα δούμε να προσεγγίζει τα 150 δολάρια το βαρέλι!

Στα 120 δολάρια ανά βαρέλι έκατσε η… μπίλια του πετρελαίου ωστόσο οι προβλέψεις των ειδικών κάνουν πλέον λόγο ακόμα και για 140 – 150 δολάρια βραχυπρόθεσμα, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τις τιμές των καυσίμων.

Η διαπραγμάτευση για το πετρέλαιο Brent γινόταν στα 121,5 δολάρια ανά βαρέλι, με άνοδο 0,8%, ενώ στο αμερικανικό χρηματιστήριο, το WTI ήταν οριακά πτωτικό, στα 119,75 ανά βαρέλι. Σημειώνεται ότι το Brent, που χρησιμοποιείται κυρίως στην ευρωπαϊκή αγορά, σημειώνει άνοδο άνω του 68% σε ετήσια βάση – ενώ έχει φτάσει τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου μία ανάσα από τα 140 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, πτωτικές τάσεις με χαμηλές συναλλαγές καταγράφονταν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου ,με τη MWh στα 79,4 ευρώ, οριακά ψηλότερα από την τιμή της 23ης Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν από την έναρξη της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η Ρωσία εντείνει τις προσπάθειές της για ανακατανομή των εξαγωγών ενεργειακών προϊόντων. Σύμφωνα με το Reuters, η Μόσχα έχει αυξήσει κατά 20% τις φορτώσεις πετρελαιοφόρων από το λιμάνι Κοσμίνο, στα ανατολικά της χώρας (βορειοανατολικά της Βόρειας Κορέας, απέναντι από την Ιαπωνία) προκειμένου να «εξυπηρετήσει» την ζήτηση από χώρες όπως η Κίνα και Ινδία, που συνεχίζει να αυξάνει τις παραγγελίες ρωσικού πετρελαίου.

Παρότι είναι γνωστό ότι και οι δύο αυτές χώρες αγοράζουν με σημαντική έκπτωση το ρωσικό πετρέλαιο, το υπουργείο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Ινδίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η Ρωσία έχει μικρό ποσοστό στο ενεργειακό μίγμα της χώρας: «Δεν στέλνουμε τον κόσμο να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο, στους στέλνουμε να αγοράσουν πετρέλαιο, καλό πετρέλαιο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, προσθέτοντας ότι μία ξαφνική διακοπή της προμήθειας τέτοιου πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει νέα αύξηση στις τιμές και να «χτυπήσει» τους καταναλωτές.

Όπως ανέφερε το Reuters, στο Κοσμίνο φτάνουν πλέον σε καθημερινή βάση προς εξαγωγή 70.000 βαρέλια πετρελαίου, ενώ η Ρωσία πρόκειται να μεταφέρει καθημερινά 80.000 πρόσθετα βαρέλια από την Σιβηρία μέσω τρένου.

Πηγή

Share:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήλωση ΥΝΑΝΠ κ. Γιάννη Πλακιωτάκη για την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή 38 ν.μ. νότια ν. Ρόδου

Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, άλλα και εμπορικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή, συνεχίζουν τη μεγάλη προσπάθεια έρευνας και διάσωσης, που ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες, 38 ναυτικά μίλια νότια της

Άμεσες και δραστικές λύσεις από τον Αλεξανδράκη στις πτητικές διαθεσιμότητες

Στο άρθρο μας με τίτλο «Ποιος θα πετά τα εναέρια μέσα του Λιμενικού;;;» στις 27 Ιουλίου 2022, σχολιάζαμε ότι «…αν τα υπάρχοντα εναέρια μέσα (ΛΣ) τεθούν όλα σε ενέργεια κι αν το ΛΣ προμηθευτεί UAVs στο μέλλον, τότε (το έλλειμμα

Ενισχυμένη και μόνιμη παρουσία Ε.Α.Α.Λ.Σ. στο Αρχηγείο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ε.Α.Α.Λ.Σ Πειραιάς 10-08-2022 Με την παρούσα ανακοίνωση σας γνωστοποιούνται τα ακόλουθα: Η σημερινή ημέρα για την Ε.Α.Α.Λ.Σ. είναι ημέρα-σταθμός, καθώς το παρελθόν συναντιέται με το παρόν και με το μέλλον του Σώματος αφού η οικογένεια των Αποστράτων του ΛΣ