Πηγή πλούτου το πετρέλαιο της Ρωσίας παρά τις κυρώσεις

Τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο σημείωσαν σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρυσι, παρά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό οφείλεται στην άνοδο των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου και στην επιτυχή προσαρμογή της Ρωσίας στις κυρώσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι φόροι που σχετίζονται με το πετρέλαιο για τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50% τον Μάιο του 2023 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στις υψηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου Urals, του κύριου εξαγωγικού μείγματος της Ρωσίας. Η τιμή του αργού πετρελαίου Urals σκαρφάλωσε στα 74,98 δολάρια ανά βαρέλι τον Μάιο του 2023, από 58,63 δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα. Επιπλέον, η έκπτωση μεταξύ του Urals και του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς Brent έχει μειωθεί.

Οι χώρες της G7 επέβαλαν κυρώσεις με σκοπό να περιορίσουν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και να εμποδίσουν την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις αυτές περιορίζουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις δυτικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, η Ρωσία αντιμετώπισε τα μέτρα αυτά με τη χρησιμοποίηση ενός μεγάλου σκιώδους στόλου δεξαμενόπλοιων και την ανακατεύθυνση των πετρελαϊκών πωλήσεών της σε ασιατικούς πελάτες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μηνιαία βάση πράγματι μειώθηκαν κατά περισσότερο από 35% τον Μάιο του 2023 σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023.

Παρά την ετήσια αύξηση των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η Ρωσία μείωσε τις συνολικές προσδοκίες της για τα έσοδα από τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου για το 2024.

Η αναθεώρηση προς τα κάτω αντανακλά την πρόβλεψη της κυβέρνησης για χαμηλότερες τιμές εξαγωγής του ρωσικού αργού και του φυσικού αερίου το 2023. Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σήμερα κοντά σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, λόγω της υποτονικής αύξησης της ζήτησης. Επιπλέον, το ασφάλιστρο κινδύνου που προκλήθηκε από τον πόλεμο έχει υποχωρήσει.

Η απόφαση του OPEC+ (Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των εταίρων του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή από τον Οκτώβριο του 2023 και μετά συμβάλλει επίσης στις ανησυχίες για ενδεχόμενο υπερπληθωρισμό πετρελαίου στην αγορά. Κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει περαιτέρω τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο τους επόμενους μήνες.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ: Υιοθέτηση του 14ου πακέτου κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία

Το Συμβούλιο των Υπουργών υιοθέτησε σήμερα (24/6) το 14ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Η νέα δέσμη περιλαμβάνει περιοριστικά μέτρα για επιπλέον 116 άτομα και οντότητες που είναι υπεύθυνες για ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την

Αναζήτηση πόρων για ακτοπλοΐα και short sea

Αντίθετα μετράει ο χρόνος για την ελληνική ακτοπλοΐα, αφού η ανάγκη ανανέωσης του στόλου με πλοία με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι επιτακτική. Από το 2030 η εξαίρεση της ελληνικής ακτοπλοΐας (εκτός Κρήτης) από το σύστημα δικαιωμάτων εμπορίας ρύπων τελειώνει. Όπως επεσήμανε ο

Πέντε νεκροί από πνιγμό το τριήμερο

ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ του Αγίου Πνεύματος είχε τραγική κατάληξη για λουομένους οι οποίοι βρέθηκαν στις παραλίες και υπό συνθήκες που αναμένεται να προσδιοριστούν από τη νεκροτομή κατέληξαν από πνιγμό. Αναλυτικότερα, οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην παραλία Ζούμπερι της Νέας Μάκρης

«Σκιές» στις συλλήψεις εμπρηστών

Ερωτήματα για την ορθότητα ορισμένων από τις έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό των αιτίων πυρκαγιών και της σύλληψης των εμπρηστών προκύπτουν από τα πρόσφατα συμβάντα σε Βάρης – Κορωπίου, Ύδρα και Νάξο. Συγκεκριμένα, οι αναφορές για «εμπρηστή με μπιτόνι»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΚΑΙΡΟΣ

Μετάβαση στο περιεχόμενο