Τουλάχιστον το 15% των πλοίων που σήμερα αλλάζουν πορεία και χαράσσουν ρότα γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας θα μπορούσαν να επιστρέψουν με ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα με ελάχιστο κίνδυνο, σύμφωνα με τον ναυτικό διοικητή της επιχείρησης «Aspides», τον Έλληνα υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη.
Μιλώντας σε διεθνή ναυτιλιακά μέσα στο Λονδίνο στα γραφεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), ο Έλληνας αξιωματικός εξήγησε ότι οι επικεφαλής των ναυτιλιακών εταιρειών θα πρέπει να κάνουν τη δική τους ανάλυση κινδύνου προτού αποφασίσουν να εκτρέπουν τα πλοία τους προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, διότι υπάρχουν πολλά πλοία που δεν περιλαμβάνονται στην πραγματικότητα στη «λίστα κινδύνου» που έχουν «συντάξει» οι αντάρτες Χούθι και περιλαμβάνει πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο ή το Ισραήλ. «Πιστεύω ότι ένα 15% των πλοίων θα μπορούσε εύκολα να επιστρέψει αυτή τη στιγμή με μεγάλη ασφάλεια» υπογράμμισε.
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο ίδιος, τα τρία ναυτικά σκάφη υπό διοίκησή του που περιπολούν στην περιοχή δεν επαρκούν για να παρέχουν προστασία σε όλα τα πλοία. «Δεν μπορούμε να τους προστατεύσουμε όλους – έχουμε μόνο τρία πλοία» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η ναυτική επιχείρηση θα μπορούσε να παρέχει προστασία σε περισσότερα πλοία αν είχε στη διάθεσή του και άλλες ναυτικές δυνάμεις.
Επισημαίνεται ότι η ναυτική δύναμη στην οποία ηγείται ο Γρυπάρης καλύπτει μια περιοχή διπλάσια από την έκταση των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Η επιχείρηση «Aspides» ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2024 και, όπως είπε, αρχικά εκτιμούσε ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον 10 πολεμικά πλοία, έξι από τα οποία θα είχαν μόνιμη παρουσία στην Ερυθρά παράλληλα με εκτεταμένη αεροπορική υποστήριξη. Ωστόσο τους εννέα αυτούς μήνες η «Aspides» δεν είχε περισσότερα από τρία πλοία κατά μέσο όρο στη διάθεσή της. «Δεν είμαι μάγος», δήλωσε ο Γρυπάρης, «δώστε μου τα εργαλεία και θα σας δώσω τα αποτελέσματα, αλλά αυτά που πετύχαμε με τα μέσα που έχουμε είναι αξιοσημείωτα» δήλωσε σύμφωνα με τη Lloyd’s List.
Η «Aspides» έχει παράσχει προστασία στις διελεύσεις 305 πλοίων ενώ «διευκόλυνε» τουλάχιστον άλλα 480 πλοία. «Αν είχαμε τους αριθμούς, θα μπορούσαμε να είχαμε προσφέρει διπλάσια ή και περισσότερα αποτελέσματα» δήλωσε ο Γρυπάρης σύμφωνα με το Tradewinds.
Ο Έλληνας υποναύαρχος τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να υποχρεώσει καμία εταιρεία να συνεργαστεί, ενώ εξήγησε ότι η ναυτική δύναμη μπορεί να παράσχει υποστήριξη σε κάθε εμπορικό πλοίο, αλλά πρέπει να ειδοποιηθεί επτά ημέρες νωρίτερα για τους απαραίτητους ελέγχους, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης ειδικά για τα δεξαμενόπλοια εάν μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο κατά παράβαση της πολιτικής κυρώσεων της ΕΕ.